Anno 1800

Anno 1800

"Anno 1800 is een geweldige city builder"

do 24/01/2019
Gepreviewed door Niels
0 reacties

Na een decennium keert de city builder-reeks Anno terug uit de toekomst en duikt opnieuw het verleden in, voornamelijk op algemeen verzoek van het publiek. Blue Byte neemt een paar stappen terug naar de Victoriaanse periode en komt nu met Anno 1800 op de proppen, de eeuw van kolonisatie, grote wetenschappelijke vooruitgang en, last but not least, de industriële revolutie. Maar speelt Anno 2018 ook als een geoliede machine?

The good

Van boer naar bankier

Net zoals alle Anno games begint ook 1800 van het absolute minimum. Je krijgt een enkele settlement in handen, samen met een beperkt aantal workers waar je je plan mee moet trekken. Van het prille begin tot de latere fases in de game blijft het cruciaal hoe je die manschappen aanstuurt.

Je begint met een handvol boeren -deze moeten maar genoeg grondstoffen en voedsel kweken om te voorkomen dat je populatie verhongert. Eens je samenleving die basisbehoeften onder de knie heeft, kan je stilaan gaan denken aan stapsgewijze groei. De titel van het spel is nog steeds Anno 1800, dus het hoeft geen verrassing te zijn dat je boertjes op termijn allemaal in de fabriek belanden. Eens je genoeg je broek verslijt in die fabrieken, heb je alweer de kans om je arbeiders te promoveren, ditmaal naar engineers en vervolgens investeerders. Zie het als een ‘from rags to riches’-verhaal, alleen ben jij het die bepaalt waar al die zuurverdiende centjes naartoe gaan.

In Anno 1800 volg je geen voorgekauwd stramien.

Het mooie aan dat hele parcours is dat het een cumulatief proces is. Je samenleving mag nog zo geavanceerd zijn, zonder boeren die je bevolking van voedsel voorzien zal zelfs de rijkste bankier op den duur scheel zien van de honger. Je kiest zelf of je je workers upgradet naar een hogere sociaal-economische klassen, maar het is ook aan jou om met de gevolgen van je keuze om te gaan. Die balans moet je trouwens ook in vele andere aspecten van de game zien te behouden, ook al ligt de samenstelling en tevredenheid van je bevolking zo goed als altijd aan de basis van... wel, bijna alles, eigenlijk. En dat laat zich ook zien: hongersnoden, stakingen of opstanden zijn schering en inslag als je het niet goed doet. Aan jou dus om de goede vrede te bewaren en tegelijkertijd liefst ook je samenleving een beetje beschaafder te maken.

A brave new world

Het Victoriaanse tijdperk is niet alleen de golden age van industrie maar ook van kolonisatie. Naarmate je de midgame nadert, trekt je bevolking ook het water op om uiteindelijk de New World te ontdekken. Nieuwe grondstoffen om de industrie thuis te spijzen, exotische planten en dieren worden geïmporteerd en inheemse beschavingen maken contact met de jouwe. What a time to be alive.

Het mooie aan dat hele parcours is dat het een cumulatief proces is.

In tegenstelling tot vele andere city builders is dat exploratie- en ontdekkingsgehalte exact wat de Anno reeks zo uniek maakt. Je moet niet alleen je eigen beschaving zien staande (en liefst groeiende) te houden, maar ook jongleren met nieuwe beschavingen, technologieën, materialen en natuur behoort tot je alledaagse takenpakket. Daardoor wordt het spel nooit eentonig of repetitief – er ligt altijd wel iets nieuws naar je te loeren vanuit het struikgewas.

Carte blanche

In Anno 1800 volg je geen voorgekauwd stramien. Het spel laat de touwtjes vol-le-dig in jouw handen. Pers je graag je werkvolk tot de laatste druppel uit om ze vervolgens bij opstanden de kop in te drukken met brutaal politiegeweld? Ga je gang. Speel je liever oorlogje met de nieuwe beschavingen die je ontdekt? Fantastisch. Goesting om een ecologisch verantwoorde industriële revolutie op poten te zetten en een hippie-samenleving te creëren? You do you. Jij kiest, jij bepaalt, maar het zal ook jij zijn die met de gevolgen moet omgaan. Het spel zelf zal je echter nooit veroordelen voor je keuzes, dus als je altijd al dictator hebt willen zijn... ’t is het moment.

The bad

Iets te veel van het goede?

Anno 1800 is een geweldige city builder. Het enige dat me stoorde, was dat er in de latere fases van het spel bijzonder veel te doen is – of beter verwoord, bijzonder veel te managen. Het wordt soms lastig om alle keuzes, het economisch systeem, alle expedities, je voorraden, diplomatieke spanning, tevredenheid van je bevolking en ga zo maar door bij te houden. Echt negatief is dit niet want er zullen ongetwijfeld micro-managers zijn die hier van dromen. Voor mij persoonlijk was het interface-gewijs soms niet altijd even aangenaam om de duizend-en-één parameters bij te houden en in goede banen te leiden. Toch is dit eerder een luxeprobleem dan een fundamentele issue met het spel, dus eind goed, al goed.

 

Releasedatum
16/04/2019

Conclusie van Niels

Anno 1800 is anno 2019 (kon het niet laten) één van de beste city builders in omloop. De Victoriaanse setting opent vele deuren en daar maakt het spel gelukkig genoeg ook lustig gebruik van. Vooral de expedities en het koloniseren van de New World zorgen voor heel wat spanning en exploratiemogelijkheden. De mechanics en systemen waarmee je bij het bouwen van je samenleving rekening moet houden zijn logisch voor de Victoriaanse setting en diepen de gameplay enorm uit. Er valt gewoon een shitload te doen en alles is leuk, zo simpel is ‘t. Soms is het gewoon iets té veel om je aandacht er bij te houden, maar daar kunnen we moeilijk over klagen. Aanradertje!