5 redenen waarom we eind dit jaar allemaal Puyo Puyo Tetris 2 spelen

5 redenen waarom we eind dit jaar allemaal Puyo Puyo Tetris 2 spelen

5 redenen waarom we eind dit jaar allemaal Puyo Puyo Tetris 2 spelen

In 2017 kwam een mash-up van het bekendste blokkenspel en zijn Aziatische tegenhanger op de markt: Puyo Puyo Tetris. Deze game was zo’n megasucces dat SEGA nu op de proppen komt met het logische vervolg. Ik mocht hier al enkele uren mee aan de slag op de Nintendo Switch en zocht voor jullie uit of dit wel eens een nieuwe verslaving kan worden dit eindejaar.

1. Herkenbaarheid troef

Tetris kent iedereen. Niet alleen omdat het spelletje al jaren de ruggengraat van de meest populaire quiz van Vlaanderen is, namelijk Blokken, maar ook omdat het spreekwoord ‘de beste stuurlui staan aan wal’ wel lijkt uitgevonden te zijn voor dit blokkenspel. Daarnaast roept Tetris bij velen onder ons ook heel wat nostalgische gevoelens op omdat het meestal een van de eerste games was die je speelde begin jaren ‘90.

Als ik Tetris speel, word ik bijvoorbeeld altijd herinnerd aan een vakantie in Oostenrijk waar ik ganse dagen aan een stuk op mijn nieuwe Gameboy speelde omdat het non-stop regende.

2. De Aziatische Tetris

En toch valt er ook heel wat nieuws te ontdekken voor al wie bekend is met Tetris. Puyo Puyo is dan ook een game die ongetwijfeld minder bekend is in onze contreien. En dat is best jammer, want Puyo Puyo is, eens je het idee erachter een beetje door hebt, best leuk om spelen. Geen wonder eigenlijk, want sinds het ontstaan van deze franchise in 1991 zijn er al meer dan 25 games verschenen van dit ballen-/blokkenspel.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de franchise ook een eigen esports-competitie. Maar hoe werkt dit spel eigenlijk? Wel, in plaats van lijnen te maken, moet je kleuren verbinden. Van zodra je 4 ballen met dezelfde kleur aan elkaar linkt, verdwijnen ze. Maar de truc zit hem eigenlijk in het maken van combo’s. Hiermee bedoel ik dat je kleurenvakken gaat maken wanneer er andere verdwijnen.

In tegenstelling tot Tetris blijven de blobjes of Puyos niet zweven, maar vallen ze naar beneden. Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar gelukkig zit er ook een tutorial in het spel die alles netjes uitlegt. En ook hier geldt: hoe meer je speelt, hoe meer je ontdekt en leert over de game.

3. Trek op avontuur, vanuit je kot

Een belangrijk onderdeel van Puyo Puyo Tetris 2 is de Adventure Mode. Hier volg je het verhaal van enkele Puyo- en Tetris spelers op een knotsgek avontuur. Dit in een flashy en in-your-face Aziatisch stijltje. Het leuke is dat alle personages een eigen ingesproken stem hebben meegekregen, wat zeker bijdraagt tot het hyperactieve gehalte van deze game.

En dan zwijg ik nog over de bijhorende soundtrack die je oren teistert tijdens het spelen. In de Adventure Mode neem je het op tegen verschillende tegenstanders terwijl je zowel Tetris als Puyo Puyo speelt. Het type spel dat je moet spelen varieert van level tot level, zodat je jouw spelniveau stelselmatig zal opkrikken in beide games.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat het spel té moeilijk wordt, want de moeilijkheidsgraad wordt automatisch aangepast aan jouw niveau.

Een belangrijk onderdeel van Puyo Puyo Tetris 2 is de Adventure Mode.

4. Grootse gevechten

Een andere nieuwigheid zijn de Skill Battles. Deze vind je enkel in de Adventure Mode. Hier stel je een team samen van 3 personages die elk beschikken over hun eigen sterktes en zwaktes. Tijdens de gevechten is het zaak om de levensbalk van je tegenstander op nul te krijgen. Dit door in de eerste plaats zo goed mogelijk Tetris en Puyo Puyo te spelen.

Zo stuur je irritante grijze blokken naar je tegenstander in de hoop dat dit zijn strategie zal ondermijnen. Het leuke is dat je gebruik kan maken van skills om je eigen speelveld op te ruimen, je levensbalk meer leven te geven of extra grijze blokken naar je tegenstander te sturen. Ook kan je kaarten verzamelen die de skills van je team verhogen. Hoe beter je speelt en hoe meer wedstrijden je wint, hoe meer kaarten en personages je kunt vrijspelen.

Een andere nieuwigheid zijn de Skill Battles.

5. De ideale partygame?

Naast al dit single player-plezier zijn er ook heel wat modi die je met 2 tot 4 spelers kan spelen, of tegen de AI als je alleen speelt. Het fijne is dat deze een interessante twist geven aan beide games. Zo heb je de Fusion mode waarin je zowel Tetris als Puyos op het zelfde speelveld voorgeschoteld krijgt. Een mindfuck van jewelste, maar wél ontzettend plezant eens je de juiste flow gevonden hebt.

Of wat dacht je van Big Bang? In deze modus zal je zeker je grijze hersencellen aan het werk moeten zetten. In deze modus moet je Tetrisblokken en Puyos in vooraf bepaalde vormen en patronen plaatsen. Deze twee mode staken er bij mij met kop en schouders bovenuit, maar ook de andere modi zorgen ongetwijfeld voor het nodige vertier.

En als je denkt dat je écht goed bent in de game, dan moet je zeker de online league uitproberen.

 
Releasedatum
12/08/2020
Beschikbaar voor

Conclusie van KevinB

Puyo Puyo Tetris 2 lijkt de ideale partygame te worden voor dit ongetwijfeld bizarre eindejaar. Alleen al de uitgebreide en uitdagende Adventure mode zal je uren zoet houden. En dan heb je nog een hele lijst aparte spelmodi die je zowel in je eentje als met je gezin in de zetel kan spelen. Toch zal het voor nieuwe spelers even zoeken zijn om de juiste strategie te vinden in de potjes Puyo Puyo, maar het spel doet veel om je hierin te begeleiden. Nog een kleine 3 weken wachten en dan kan je op alle platformen de georganiseerde chaos van Puyo Puyo Tetris 2 ontdekken.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments