"Animal Crossing: New Horizons is de ster van het coronatijdperk"

"Van Tiger King over wc-papier tot Zoom-gesprekken, de coronacrisis heeft verschillende hypes voortgebracht. Maar er is één hype die ze allemaal overtreft: de Nintendo Switch-game Animal Crossing: New Horizons. Geen enkel stukje popcultuur werd in deze quarantainetijden wereldwijd zo warm omhelsd als het life simulation-game."

"Op 20 maart was het weer tijd om een lening aan te gaan bij Tom Nook, de wasbeerhond die al sinds 2001 het gezicht is van de gamereeks Animal Crossing. Op die datum dropte men namelijk het vijfde deel in de Nintendo-franchise, New Horizons, in de winkelrekken. Het bleek het perfecte releasemoment voor een spel waarin je je een eigen eiland in real-time moet uitbouwen, want wereldwijd hadden tientallen landen zich al een lockdown opgelegd in de strijd tegen het coronavirus. Gevolg: miljoenen mensen - niet alleen fans en Nintendo-aficionado’s, maar ook een heleboel nieuwsgierigen en gameleken - die zich aan New Horizons waagden."

"Het groeide in een rotvaart uit tot de populairste game van maart en het online meest besproken videospel ter wereld. De verkoop van de Nintendo Switch kende een ongeziene groei, waardoor de console in vele landen uitverkocht was. Een schattig en haast kinderlijk simpel videogame is dankzij een globale pandemie na enkele weken plots verzekerd van een plaatsje in de geschiedenisboeken als hét ultieme entertainmentfenomeen van het coronatijdperk. Maar waarom precies?"

Weg van de realiteit

"In tijden van corona snakken mensen naar momenten om te ontsnappen aan de constante aanwezigheid van een dodelijk virus. New Horizons kwam op het juiste moment en bood mensen de ideale uitweg van de realiteit waarin we nu leven. Een zachtaardigere realiteit. Van een pandemie is geen sprake op de eilanden van Animal Crossing. Het transporteert je naar een heilzaam, exotisch alternatief waar je huizen kan decoreren, vissen kan vangen, tuintjes kan aanleggen en een gemeenschap kan uitbouwen op je eigen tempo, zonder levensbedreigende obstakels. Dat allemaal in het gezelschap van schattige diertjes en een leuk muziekje."

In tijden van social distancing biedt Animal Crossing een sociaal aspect dat het gemis aan vrienden en familie kan verlichten.

"Ergens is New Horizons ook een terugkeer naar de realiteit die we voor COVID-19 kenden. Dat alles zich in real-time afspeelt in het spel draagt daar toe bij. Het is jouw taak om het leven van je personage vorm te geven, wat gepaard gaat met bepaalde routines die we nu missen door de huidige quarantainesituatie."

Therapeutisch

"De coronacrisis gaat gepaard met onzekerheid, stress en angst. New Horizons is ideaal om die kwelduivels te bestrijden. Omdat het geen vaste verhaallijn heeft en een kalmerende verpakking kent, kan het Nintendo-product dienen als een vorm van mindfulness waarmee je je zinnen kan verzetten en je gedachten in toom kan houden. Kalmte en structuur zijn belangrijke wapens in de strijd tegen angst en stress, twee ingrediënten die je gemakkelijk terugvindt in de animatie, activiteiten en sfeer die Animal Crossing biedt."

"In tijden waarin we ook allemaal opgesloten zitten in ons kot, is Animal Crossing een dankbare trip naar een virtuele buitenwereld. Met de prachtige eilanden, idyllische stranden en diverse fauna kunnen we met het spel ons brein toch even wijsmaken dat we op vakantie zijn. Het is eens iets anders dan je plaatselijk park of je terras."

Nostalgisch

"Animal Crossing doet je als speler ook wegdromen van een utopische wereld. Een wereld met weinig zorgen – je schulden aan Tom Nook niet meegeteld – die gebaseerd is op het Japanse begrip furusato. Dat begrip refereert naar een nostalgisch verlangen naar een leven in een rustig plattelands- of vissersdorp dat onaangeroerd is door de complexiteit van de wereld van vandaag. Hoe gaat de wereld eruitzien na corona? Wat deden we fout voor het virus arriveerde? Leven we wel op de juiste manier? Realistische zorgen waarmee de nostalgische verpakking en simpele doelstellingen van Animal Crossing komaf maken."

Toegankelijk

"Een voor de hand liggende reden waarom Animal Crossing immens populair is tijdens deze pandemie is de toegankelijkheid. Je hoeft er geen geoefende gamer voor zijn. Zowel jij als je moeder, tante of opa kunnen zich aan een eigen eilandavontuur wagen. Zelfs bekende koppen als Chrissy Teigen en Brie Larson hebben het ontdekt."

"De vriendelijke vormgeving spreekt een brede doelgroep aan, net als de simpliciteit die deze alternatieve wereld te bieden heeft. De herkenbare taakjes die de revue passeren zijn niet gericht naar een specifieke leeftijdscategorie of doelgroep, maar zijn van toepassing op een brede waaier aan mensen over de hele wereld. Ook al heeft Animal Crossing Japanse karakteristieken, het heeft toch grotendeels een universele aantrekkingskracht."

Sociaal

"In tijden van social distancing biedt Animal Crossing een sociaal aspect dat het gemis aan vrienden en familie kan verlichten. De avatars van mensen die je kent kunnen namelijk jouw eiland komen bezoeken. Of jij kan bij iemand anders op bezoek, mits toestemming. Op die manier kan je via de game contact houden met mensen die je nu mogelijk niet kan zien. Daarnaast heb je ook nog de verschillende bewoners van je eiland waarmee je interactie kan voeren, wat je gepauzeerde sociale leven toch even vervangt door een virtuele variant."

"De kracht van het sociale luik gaat zelfs zo ver dat mensen manieren vinden om de nabijheid van overleden kennissen of familieleden te simuleren. Pakkend en het ultieme bewijs dat Animal Crossing het fenomeen is dat we nu nodig hadden."

 

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments