s
r

We hebben onderzoek gedaan naar ‘de Vlaamse gamer‘ en deze resultaten kwamen uit de bus

We hadden al zo'n vermoeden dat gamen al lang geen werkwoord meer was voor ‘nerds’ of jongeren alleen, maar nu wordt dat vermoeden ook bevestigd door een marktonderzoek dat we deden bij 1.426 Vlaamse gamers en niet-gamers.

WIE IS DIE VLAAMSE GAMER?

Wel, de Vlaamse gamer, met een - enigszins verrassend - klein verschil tussen mannen (54%) en vrouwen (46%), is gemiddeld 25 à 44 jaar oud, samenwonend en heeft kinderen. Vaarwel dus cliché van de alleenstaande, in de kelder of op de zolder van zijn ouders wonende eenzaat dus.

Meer zelfs: ruim 80 procent van de Vlaamse bevolking gaf toe minstens één keer per maand een videogame te spelen. Net geen driekwart van de Vlamingen doet het wekelijks en meer dan de helft zelfs dagelijks.

Lees verder onder de afbeelding.

Opmerkelijk daarbij is de opmars van mobile gaming. Liefst 62 procent van de Vlamingen speelt wekelijks op tablet of smartphone. Om maar te zeggen dat de virtuele groentetuinen floreren en toppers zoals pakweg Candy Crush en Fortnite het mobiel gamen boosten.

Maar wie zijn die gamers? Het marktonderzoek onderscheidde 6 verschillende types.

  • De HARDCORE GAMER besteedt elke seconde van zijn vrije tijd aan gaming.
  • De EX-GAMER vond je vroeger vaker aan zijn console of computer, maar heeft er omwille van andere prioriteiten (bv. huwelijk, kinderen, …) nu minder tijd voor.
  • De GAMEPLANNER maakt op vaste momenten tijd vrij om te gamen.
  • De ‘KILLING TIME’-GAMER speelt snel een spelletje om de tijd te doden (vb wachtend op de bus, in de wachtzaal bij dokter of tandarts …).
  • De ‘SECOND SCREEN’-GAMER gamet terwijl hij nog iets anders bekijkt op een ander platform.
  • De ‘VERTROUWDE BUBBEL’-GAMER gamet alleen bij of met familie en/of vrienden.

WELKE GAMES OP WELK PLATFORM?

Verschillende profielen met ook allemaal hun favoriete medium. Zo is onder de Vlamingen de smartphone met 70 procent het populairst, gevolgd door de laptop (46%) en de console (46%). De desktop (30%) en tablet (33%) zijn minder populair ten opzichte van de alternatieven.

Met de opmars van gamen op de smartphone, hoeft het niet te verbazen dat mobiele games en denkspelletjes met respectievelijk 54 en 48 procent het populairst zijn. Shooterssport- en racegames, veelal console-, pc- en laptopgenres, volgen elk met 26 procent.

En van consoles gesproken. Vlaanderen is gek op de PlayStation 4. Niet minder dan 37 procent van de maandelijkse gamers gamet op Sony’s console. De Nintendo Switch houdt 14 procent van de Vlamingen die maandelijks gamen in de ban, 10 procent gaat voor de Xbox One. Gaat het over computerschermen? Dan kiest 30% van de maandelijkse gamers voor een desktop pc terwijl 46% de laptop openklapt.

Opvallend: oudere consoles doen het ook nog steeds goed bij gamend Vlaanderen. 20% speelt nog op de Nintendo Wii/Wii U en 19% zet zijn PlayStation 3 nog regelmatig aan.

Eén vooroordeel rond gamers blijft wel enigszins overeind volgens het onderzoek. Een video game beleven doet de Vlaming toch nog altijd het liefst alleen. Meer dan de helft (62%) verkiest single player-games boven multiplayer.

11 reacties

hahahah die screen, a bit big :p no?

Rating:0

Haha, yes, working on it! Die specifieke image is onze nieuwe website precies nog niet gewoon. Evil Tongue Op mobile doet ie normaal.

Rating:0

Verrassende cijfers Smile
Zeker bij Single Vs Multiplayer.

Rating:0

Mobile games beïnvloeden ver elk vlak.
Haal deze uit de statistieken en je ziet waarschijnlijk een enorme drop in:
- Leeftijd
- % vrouwen
- % Dagelijk / wekelijks

Jammer genoeg kan je deze cijfers er niet van
tussen halen aangezien mobile gaming populair is.

Rating:0

Maar als je denkt over echt gamen, dan weet je dat deze cijfers niks zeggen.
Cijfers zijn cijfers en je kan elk onderzoek met dezelfde cijfers anders weergeven.

Rating:0

Markt is ondertussen wel wat veranderd. Die mobile gamers spelen ook Minecraft, PUBG, Fortnite, GTA, Football Manager, etc... op smartphone/tablet ondertussen. Dat zijn toch al vrij stevige titels.

Rating:0

Ben niet verast van het feit dat mobile gaming op de eerste plaats staat, maar in vele gevallen valt dit onder "killing time gamen" denk ik.
Laat dit nu wel net het enige type games zijn dat ik niet speel.
Wel verrast van lage "multiplayer" aandeel, vermoedelijk toe te schrijven aan het "mobile gaming" aspect.
Anyhow ik geniet nog steeds het meeste van "AAA" single player games.

Rating:0

Statistieken tussen man en vrouw kunnen zeker kloppen. Vermits de afgelopen jaren meer en meer vrouwen zijn beginnen gamen tegenover vroeger. Had alleen wel graag eens een grafiek gezien zonder Smartphone gaming.

Rating:0

Het multiplayer aspect snap ik langs 1 kant wel dat dit lager ligt dan single player. Persoonlijk heb ik ook meer aan single player. Multiplayer is constant hetzelfde... leuk voor een paar rondjes maar dan heb ik het wel gezien. Single player heb je tenminste verhaal om te volgen. Maar ja ieder zijn ding.

Rating:0

Top notch!

momenteel ben ik tussen deze twee,

De HARDCORE GAMER / De EX-GAMER

Scream

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments