Swen Vincke (Larian Studios) wint Lifetime Achievement Award

ma 24/02/2020
Praga
0 reacties

Het voorbije weekend vond in Kortrijk Xpo de 1UP Gaming Conference en beurs plaats. Daar werden ook de Belgian Game Awards uitgereikt en kreeg Larian-baas Swen Vincke een Lifetime Achievement Award.

In een overvolle zaal in Kortrijk Xpo werden op vrijdag 21 februari de jaarlijkse Belgian Game Awards uitgereikt door Vlaams en Waals minister van media Benjamin Dalle en Bénédicte Linard. Uit een lijst van 49 games van eigen bodem mocht de zevenkoppige vakjury, waaronder onze eigen Ronald Meeus, de beste games in verschillende categorieën bekendmaken.

Brukel, het gaminiscing spel waarin de grootmoeder van ontwikkelaar Bob De Schutter de game narreert, kon drie van de vier nominaties verzilveren en werd daarmee de slokop van de avond. Swen Vincke van het Gentse Larian Studios wint de Lifetime Achievement Award. Dit jaar werden er ook awards uitgedeeld voor esports (best competition, pro player, rookie player).

Hieronder het volledig overzicht van de winnaars:

Best PC/Console game – Nanotale

De prijs voor beste PC/console game ging naar de adventure role playing game Nanotale – Typing Chronicles van de Naamse gamestudio Fishing Cactus. Deze typing game is een niche op zich, en de enige Belgische game in zijn soort. Nanotale is de langverwachte opvolger van het populaire Epistory, dat in 2016 uitkwam. Ondanks dat de game nog niet in zijn totaliteit gereleased is, slaagde het er toch in om de meeste jurystemmen binnen te halen!

 

Best Mobile game – Blue

De award in deze categorie ging naar Blue, in wat een erg nipte race bleek te zijn. De strak gestileerde puzzelgame van Aalterse solo-ontwikkelaar Bart Bonte werd wereldwijd goed ontvangen, wat zich vertaalt in enkele honderdduizenden installs sinds de release in oktober 2019.

Best Serious game - Brukel 

In deze categorie kon er één game de jury met overweldigende meerderheid overtuigen: Brukel. De game vertelt het verhaal van de 92-jarige grootmoeder van ontwikkelaar Bob De Schutter, en de traumatische ervaringen die ze meemaakte tijdens WOII. Grootmoeder Bie sprak de narratie voor dit spel ook zelf in, wat de door Bob De Schutter zogeheten ‘gaminiscing’ ervaring (gaming + reminiscing) enkel kracht bijzet.

 

Best narrative – Journey For Elysium

De prijs voor de beste verhaallijn ging dit jaar naar Journey For Elysium. De kracht van deze in sfeer badende VR-game schuilt in zijn meeslepend verhaal, dat geïnspireerd is door Griekse mythologie. Je moet je in de desolate zwart-witte wereld een weg banen doorheen verschillende uitdagingen en puzzels, om uiteindelijk Elysium te bereiken, waar de verlossing op je wacht.

Studio of the year – Triangle Factory

Van de vier genomineerde Belgische gamestudios haalde het in Gent gebaseerde Triangle Factory het van zijn concurrenten. De onafhankelijke studio bestaat intussen tien jaar en heeft zich in die periode toegelegd op zowel mobiele games als virtual en augmented reality games. De studio telt intussen 17 medewerkers, heeft in 2019 meer dan €1 miljoen omzet gedraaid, en de voorbije drie jaar een year-on-year groei gekend van meer dan 50%.

Triangle Factory lanceerde vorig jaar nog een app voor het tv-programma De Slimste Mens Ter Wereld, en legt zich daarnaast toe op de out-of-home entertainment markt voor VR, met o.a. een nauwe samenwerking met The Park VR Playground van Telenet op hun conto.

Debut game of the year - Brukel

Onder de nieuwkomers in het Belgische gaminglandschap was het een heel erg nipte race, maar uiteindelijk kon Brukel van Bob De Schutter ook in deze categorie een nominatie verzilveren!

Student game of the year – No Players Online

De atmosferische horrorgame No Players Online van Adam Pype en Viktor Kraus won de award voor ‘Student game of the year’. De game speelt zich af op de verlaten servers van first-person shooter games uit de jaren negentig, en is een soort speelbare verhandeling over de nostalgische gevoelens die deze nog kunnen oproepen. No Players Online kreeg internationaal lovende kritieken en was tijdens zijn release de meest populaire game en bestseller op het indie gameplatform itch.io.

De Gentse hoofdontwikkelaar Adam Pype werkt momenteel zijn studies ‘creative media and game technologies’ af aan de Breda University of Applied Sciences, na eerder al de opleiding ‘independent game production’ met glans af te ronden aan de DAE-opleiding (Digital Arts and Entertainment) aan de Howest in Kortrijk.

 

Most anticipated game of the year – 30 Birds 

In deze categorie liet 30 Birds de concurrentie duidelijk achter zich. De Brusselse studio RamRam werkt al meer dan een jaar aan deze visueel verbluffende adventure game waarin je het hoofdpersonage Zig doorheen een schilderachtige wereld heen loodst, het midden houdend tussen 2D en 3D.

De game zal normaal gezien later dit jaar verschijnen.

 

Audience award - Brukel 

In deze publieksprijs georganiseerd door Game Mania kon iedereen via een Facebook poll stemmen op hun favoriete Belgische game. Na een eerste selectieronde werd het deelnemersveld van 17 genomineerde games naar vier teruggebracht, en na de tweede stemronde kwam hier ook de gaminiscing titel Brukel als winnaar uit de bus!

Lifetime achievement award – Swen Vincke

Vorig jaar nog mocht Swen Vincke van Larian Studios met zijn equipe de prijs voor ‘best PC / console game’ in ontvangst nemen voor Divinity: Original Sin 2. Dit jaar werd hij geëerd met een prijs die zijn sterke impact op de Belgische en internationale gamingindustrie moet benadrukken: de Lifetime Achievement Award. Als oprichter van Larian Studios in 1996 heeft Swen Vincke al bijna 25 jaar België mee op de kaart gezet als game development country, en met Divinity: Original Sin 2 wist Larian Studios onder zijn leiding wereldwijd de harten van miljoenen gamers te veroveren.

Lifetime achievement award – Swen Vincke

Best esports competition of the year - ESL Proximus Championship 

De ESL Proximus Championship kwam als beste Belgische esports wedstrijd van het jaar uit de bus. In deze league vechten de beste acht teams het uit in twee populaire games: League Of Legends en Counter Strike: Global Offensive. Ze strijden er voor een prijzenpot van maar liefst €20.000, wat ongetwijfeld mee het succes verklaart! 

Best pro esports player of the year - Gabriël “Bwipo” Rau (League of Legends) 

Belgische esporters op het hoogste niveau? Ze bestaan! Gabriël "Bwipo" Rau is een League of Legends esports-speler, die momenteel furore maakt als top laner bij Fnatic.

Best "rookie" esports player of the year - Bryan “Badjian” Badjie​ (NBA2K) 

De 22-jarige Brusselaar Bryan "Badjian" Badjie haalde het in de categorie "best rookie esports player of the year", en maakt een naam voor zichzelf in het basketbalspel NBA2K. Eind vorig jaar zette hij een knappe prestatie neer tijdens de NBA2K European Invitational, en hij droomt intussen luidop van een plek in de 'big boys' NBA esports league.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor