Studie wijst uit dat Millennials PlayStation verkiezen, maar Gen Z valt voor Xbox

di 11/02/2020
Praga
0 reacties

PlayStation staat reeds jaren aan de top in de zogenaamde console wars, maar het ziet er naar uit dat de Xbox aan het terugvechten is. 

Uit een studie van MBLM’s Brand Intimacy 2020 Study, een marketing bureau dat om de tien jaar een onderzoek voert naar de populariteit van bepaalde brands, blijkt dat bij Millennials (geboren tussen 1981-1996) PlayStation nog steeds hun favoriete brand is. Bij de Gen Z-generatie, geboren tussen 1995 en 2012, staat echter Xbox helemaal bovenaan.

Het interessante van deze studie is dat het niet gaat om merken van videogames, maar over merken in het algemeen die nog maar eens tonen in welke mate gaming deel uitmaakt van ons leven. Het is onduidelijk waarom Millennials (1981-1996) beweren een meer emotionele band te hebben met PlayStation dan met Xbox. Al kan dit te maken hebben met het feit dat ze heel wat herinneringen hebben overgehouden aan de eerste drie PlayStation-consoles tijdens hun jeugd.

Dat Gen Z meer voeling heeft met het Xbox-merk is dan weer opvallend omdat Sony de voorbije jaren Microsofts consoles sterk het nakijken gaf op het vlak van verkoopcijfers.

Het bureau wijst er wel op dat we bij dit onderzoek in het achterhoofd moeten houden dat het niet gaat over hoe winstgevend een merk is, maar wel met de (sterke) emotionele band met consumenten.

Dus ook al verkoopt Sony meer PlayStation-consoles, dan nog kan het zijn dat het Xbox-merk op zich er beter in slaagt een positief gevoel op te wekken bij de gebruikers. De redenen hiervoor kunnen onder andere Xbox’ prominente aanwezigheid op Windows 10 devices, de Xbox Game Pass subscription service, de opkomst van de Mixer streaming service, ondersteuning voor backwards compatibility, de Xbox One X en de gerelateerde Xbox-branded merchandise zoals de Xbox Onesie en de Xbox Lynx body spray.

Daarbovenop kan het Xbox-merk ook meer top of mind zijn door de aanwezigheid van Xbox op E3 (en de afwezigheid van PlayStation op E3), en de reveal van Xbox Series X-console.