"Stadia Pro is niet de Netflix voor games"

vr 19/07/2019
Praga
1 reacties

Heel veel mensen omschrijven Google Stadio Pro, kort door de bocht, als de Netflix voor games. Google zelf is het daar niet mee eens!

Omschrijf Stadia Pro niet als "Netflix for games", zegt Google, het systeem heeft volgens hen immers meer weg van Xbox Live Gold of PlayStation Plus.

Dat gaf Andrey Doronichev, director of product for Stadia bij Google, in een reddit AMA als antwoord toen hem de vraag gesteld werd over het gratis game-principe bij andere betalende subscription streaming services. 

"Je kan ons gerust vergelijken met Xbox Live Gold of PlayStation Plus. De Stadio Pro subscribers kunnen rekenen op 4K/HDR streaming, 5.1-omgevingsgeluid, exclusieve kortingen en toegang tot een aantal gratis games. Reken hierbij op één gratis game per maand, waarbij Destiny 2 de aftrap mag geven."

Stadia Pro is een abonnementenservice die je zo'n 10 euro per maand, ongeveer hetzelfde als Netflix, zal kosten maar daarbovenop moet je ook de volle pot betalen voor nieuwe games zegt Stadia-baas Phil Harrison. Op de Stadia-website staat ook het volgende: "unlocking access to an ever-expanding library of games at no extra cost". Wat dan weer klinkt als Netflix. En dat klinkt dus verwarrend voor heel wat mensen.

Het komt er dan ook op neer dat deze "ever-expanding library of games at no extra cost" niet te vergelijken valt met de Netflix-achtige bibliotheek aan content. Verwacht dus eerder een gratis game per maand. Maar dat betekent wel dat we geen gratis games moeten verwachten bij Stadia Base, de gratis versie van Stadia die in 2020 verschijnt.

"Maar wat geeft het," gaat Doronichev verder. "Stadia Base geeft je wel gratis toegang tot de state-of-the-art gaming hardware in ons datacenter. Je spendeert je geld dan ook aan de games waaraan je het wil spenderen."

En de zogenoemde "growing pool" aan games is in feite een immer groeiend aanbod aan games, niet een simpel roterende gratis speelbare game per maand. Het is echter vermeldenswaardig dat je, wanneer je je in de toekomst zou afmelden, en vervolgens weer zou abonneren én dus weer toegang krijgt tot de Pro-spellen die je in het verleden hebt geclaimd terwijl je een abonnee was, je geen toegang krijgt tot de games die worden aangeboden aan Pro-abonnees terwijl je was uitgeschreven.

Stadia lanceert binnen een paar maanden maar er heerst nog steeds heel wat sceptisisme binnen de gaming community over de mogelijke impact. En dan hebben we het nog niet gehad over wat er gaat gebeuren met de games waar mensen betaald voor hebben wanneer Google alsnog zou besluiten om het hele Stadia-project stop te zetten wanneer het er de buik van vol zou hebben.

Google probeert deze twijfels weg te werken door te zeggen dat het Stadia ziet als een video game streaming business voor een lange termijn, en dat het systeem enkel voordelen heeft. Je hoeft bijvoorbeeld geen straffe pc of console nodig te hebben om te kunnen genieten van de huidige generatie games. Daarnaast zit je ook niet met het downloaden van updates aangezien er geen zullen zijn. En ontwikkelaars die moeten dan weer de moeite niet meer doen om hun games op schijfjes te proppen of digitaal aan te bieden.

Volgens experts wordt het echter de hoogste tijd dat Google zelf nu eens komt vertellen op wie ze zich richten met Stadia, hoe de abonnementenservice exact werkt en vooral waarom het een goede deal of must have is voor gamers.

1reactie

Tis heel simpel. Stadia is geen service maar een console. Een virtuele console... echter betaal je niet voor de aankoop van je console in dit geval. Je betaald 'huur' als het ware. Je games moet je dus net zoals op je ps4 en xbone nog zelf kopen maar je krijgt wel elke maand een free game. Tadaaa...

Rating:0