Rockstar investeert 'belastingsvoordeel' in GTA VI

Zo verdedigt het bedrijf hun verlaagde belastingen

Na het gigantische succes van Grand Theft Auto V weet iedereen natuurlijk dat er ooit een vervolg komt. Rockstar is gekend om hun games lang uitgerokken, allesbehalve overhaast te ontwikkelen, en we kunnen hen geen ongelijk geven. Vaak komen ze ook pas last-minute met de officiële bevestiging dat een spel bestaat en eraan komt, maar op een alternatieve wijze heeft de Britse overheid er nu voor gezorgd dat de ontwikkelstudio dit zwart op wit heeft toegegeven: GTA VI is volop in ontwikkeling.

In Groot-Brittannië hebben ze namelijk zoiets als het Video Games Tax Relief Fund. Ontwikkelstudio's die met hun creaties aan enkele parameters voldoen, kunnen een deeltje uit dit fonds claimen en als gevolg daarvan moeten ze vervolgens minder belastingen betalen. Om in aanmerking te komen, moet een project 15,5 of beter op 31 scoren, en punten worden met volgende 'kwaliteiten' verdiend:

  • De algemene setting van het spel;
  • De locatie van het bedrijf;
  • Culturele meerwaarde;
  • Op welke manier het Britse erfgoed in beeld wordt gebracht.

Rockstar North, in Schotland gelegen, heeft voor GTA V zo maar liefst 40 % van het totale fonds opgeëist, en ook gekregen. De Britse overheid is daar eigenlijk niet zo gelukkig mee, aangezien Rockstar tussen 2009 en 2018 helemaal geen belastingen in Groot-Brittannië heeft betaald. Er werd wel 4,1 miljard winst genoteerd, en dat valt uiteraard niet te verdedigen. 

Waar ik naartoe wil? Het Tax Relief Fund heeft toegegeven dat Rockstar North slechts twee games heeft ingediend, die aan de parameters voldoen: GTAV, en eentje zonder naam. Dat moet wel GTA VI zijn, aangezien de andere games te oud zijn en Red Dead Redemption 2 al helemaal niet in aanmerking komt voor dit fiscale voordeel. 

Wanneer het Video Games Tax Relief Fund tot slot laat noteren dat Rockstar dit 'niet nader gedefinieerde project' "soon" zal lanceren, mag de geruchtenmolen gerust op volle toeren beginnen draaien. Ik zou het zeer onwaarschijnlijk achten dat we over het release window van Sony's PS5, of Microsofts Xbox Series X praten, maar Grand Theft Auto VI wordt volop ontwikkeld en hopelijk krijgen we snel de eerste details.

Releasedatum
09/17/2013
Beschikbaar voor

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments