Nintendo is emulators en ROM's kotsbeu

Twee piraterijwebsites aangeklaagd

di 24/07/2018
Michael
0 reacties

Nintendo is het beu dat websites geld verdienen op hun kosten. Daarom klaagt het met LoveROMS en LoveRETRO twee sites aan die emulators en ROM's van Nintendo-eigendommen aanbieden.

Een emulator is software die een console of handheld nabootst. Zo kan je bijvoorbeeld een Game Boy-omgeving creëren op je computer. ROM's zijn vervolgens de games die je op die emulators kan spelen.

Beide sites bieden die producten aan, maar Nintendo is uiteraard de intellectuele eigenaar van alle producten die ze ooit hebben uitgegeven. De emulators en ROM's mogen dan wel gratis downloadbaar zijn, de vele reclame-inkomsten maken de eigenaar, Jacob Mathias, enorm rijk en dat op de kap van Nintendo.

Het is dus logisch dat het Japanse concern naar de Amerikaanse rechtbank trekt. Ze eisen 150.000 dollar per spel dat als ROM beschikbaar is, en 2.000.000 dollar per trademark dat zonder toelating werd overgenomen. Dat zijn enorm hoge bedragen, maar wellicht wil men daarmee de eigenaar afschrikken. Eén site is reeds offline, van de andere zijn alle Nintendo-eigendommen verdwenen.

Voor alle duidelijkheid: zelfs wanneer je in het bezit bent van een Game Boy of een origineel spel ervan, blijft het illegaal om een emulator te gebruiken. Ook wanneer een spel of handheld/console niet langer beschikbaar is, geeft dat je niet het recht piraterij te plegen.