Electronic Arts schrapt 350 banen

wo 27/03/2019
Lazlo
0 reacties

Electronic Arts, de uitgever achter titels als FIFA, Mass Effect en Apex Legends, schrapt 350 banen in ondersteunende functies. De uitgever volgt daarin het voorbeeld van Activision Blizzard en ArenaNet.

Ceo Andrew Wilson wijt de ontslagen aan enkele strategische wijzigingen.

Waarom Electronic Arts (EA) 350 banen schrapt is niet duidelijk. Het bedrijf worstelt al langer met het behalen van haar eigen verwachtingen. Of dit het ontslaan van enkele honderden werknemers verantwoordt, is natuurlijk de vraag.

Voornamelijk de marketing- en publishingafdelingen moeten inleveren. In totaal komen de ontslagen op ongeveer 4 % van het totale aantal werknemers neer. Dat ontdekte Jason Schreier van Kotaku, die een interne mail van de uitgever wist te verkrijgen.

In de interne mail zou EA-ceo Andrew Wilson wijzen op de strategische aanpassingen binnen marketing en publishing. Hij wil met die wijzigingen onder andere customer support verbeteren. Daardoor gaan onder andere in Rusland en Japan afdelingen dicht.

"Het doel van EA is om één van 's werelds beste gamebedrijven te zijn", geeft Wilson aan. "Als we heel eerlijk zijn, staan we vandaag de dag nog een eind van dat doel af."

Ondanks het jaarlijks terugkerende succes van de FIFA-reeks, en de hype-explosie rond Apex Legends, presteerde EA ondermaats. Sinds het schandaal rond de lootboxes in Star Wars: Battlefront II en de teleurstellende release van Mass Effect: Andromeda -beide in 2017- worstelt het bedrijf harder dan ooit met haar eigen imago. Vorig jaar nog loste Battlefield V niet alle verkoopsverwachtingen in, pareltjes als Titanfall 2 kregen niet de aandacht die ze verdienden, en Anthem werd niet zo laaiend goed onthaald als verwacht.

Werknemers gaven alvast aan dat geruchten over ontslagen al sinds oktober 2018 in de wandelgangen gefluisterd werden. Een echte verrassing is dit dus niet, jammer genoeg.

EA volgt het voorbeeld van Activision Blizzard, dat ondanks een recordwinst in 2018 maar liefst 800 banen op de tocht zette. Ook ArenaNet -publisher van ondermeer Guild Wars- zet zich schrap voor een reeks ontslagen.