Duitsland is klaar voor Nazi-symboliek in videogames

vr 10/08/2018
Praga
0 reacties

Regelmatig stelden we ons de vraag hoe Duitse gamers zich zouden voelen bij games als Wolfenstein waarbij je Nazi's moest afknallen, en overal met je neus tegen Nazi-symbolen aanliep. Dat leek echter allemaal nog wel mee te vallen aangezien dit alles gecensureerd werd in de games. Swastika's bijvoorbeeld werden vervangen door driehoeken om maar een voorbeeldje aan te halen. Maar dit alles lijkt nu verleden tijd.

Duitsland is immers klaar om al deze Nazi-symbolen weet toe te laten, op voorwaarde dat de ontwikkelaars/uitgevers er geen gebruik van maken om de Nazi-ideologie te promoten of te misbruiken.

Niet dat ontwikkelaars hun games nu vol met Nazi-tekens kunnen/mogen stoppen, laat dat duidelijk zijn. Voor de game in kwestie op de Duitse markt losgelaten zal worden, moet deze passeren langs de Entertainment Software Self-Regulation Body (USK). Zij moeten deze dan keuren, en er een leeftijd op plakken voor de game in de winkel komt te liggen. Iets wat trouwens ook het geval is bij films en series in Duitsland en reeds een aantal jaren 'normaal' is.

Voor Felix Flak, MD of Game, het hoofd/voorzitter van de officiële Duitse videogamesorganisatie zeg maar, is dit een belangrijke stap in het erkennen van videogames als een cultureel medium. “We have long campaigned for games to finally be permitted to play an equal role in social justice, without exception,” zegt hij in een reactie op deze stelling.