Deze Chinese PS4 Pro al gezien?

di 07/08/2018
Praga
0 reacties

Chinezen kunnen alles maken, en alles namaken, dat is geen geheim. Getuige daarvan de vele Made in China-labels in kledij. Nu presteren ze het ook nog eens om de PS4 (Pro) na te maken, met een werkende windows-configuratie. Of moeten we toch zeggen een eigen PlayStation 4 te maken? En als dat zo is, is dat ding dan minderwaardig, evenwaardig of zelfs straffer dan de 'echte' PS 4 Pro?

AMD en de Chinese hardwarefabrikant Zhongshan Subor komen met een custom console hardware voor de Chinese markt, en volgens de eerste vaststellingen zou deze nieuwe console, die waarschijnlijk enkel in China verdeeld zal worden, gelijkwaardig zijn aan de PlayStation 4 Pro in termen van GPU-kracht, in combinatie met de next-gen Ryzen processor architectuur. Wat nog straffer is, vinden wij toch, is dat deze op Windows zal draaien.

De Subor, tevens de (voorlopige) naam van deze console semi-custom chip heeft een volledig geintegreerde SoC (system on chip) die een x86 Ryzen processor core met AMD's Radeon RX Vega-technologie combineert. Daarnaast bevat deze ook 24 compute units op 1,3GHz voor 3,99 teraflops GPU-power.

Op zich niets bijzonders zou je denken aangezien AMD dit voordien al eens heeft gerealiseerd met zijn excellente 'Raven Ridge' Ryzen 3 2200G en Ryzen 5 2400G APU-producten. Maar in dit geval heeft het Subor-project meer weg van een console-achtig toestel in zijn core hardware design, en zal het tevens krachtiger zijn.

De Subor-specs vergeleken met andere consoles.

Om te beginnen maakt het toestel geen gebruik van het DDR4 systeem-RAM, dit in tegenstelling tot Raven Ridge. In plaats daarvan is de nieuwe processor verbonden met 8 GB aan GDDR5 - net als PlayStation 4 en PS4 Pro. Dit biedt een enorme toename in geheugenbandbreedte, waardoor de primaire grafische bottleneck waar AMD's APU's onder lijden, wordt geëlimineerd. Het gebruik van GDDR5 wil ook zeggen dat de Subor-chip, kort door de bocht, de computerkracht van Raven Ridge kan verdubbelen, met veel minder kans op geheugenbandbreedlimieten. Ook, net als de PS4 en Pro, is de GDDR5-geheugencontroller geïntegreerd in de chip zelf.

Verdere kenmerken en mogelijkheden van het toestel werden tot nu toe nog niet bekendgemaakt, maar met 8GB bevestigd, lijkt een 256-bits geheugenbus (check PS4 / Pro) waarschijnlijk. Zp levert de PS4 Pro 218 GB/s aan bandbreedte, terwijl een GDDR5-oplossing van topklasse (zoals gevonden in Nvidia's GTX 1070) 256 GB / s biedt. Anders dan een traditionele pc met afzonderlijke CPU en GPU, moeten de geïntegreerde processors van AMD de bandbreedte over beide componenten delen.

We zijn alvast benieuwd tot wat deze Subor bij release, voorlopig dus enkel in China, in staat zal zijn.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor