Chinese gigant Tencent investeert in Bayonetta-ontwikkelaar PlatinumGames

wo 08/01/2020
Lazlo
0 reacties

De Chinese conglomeraat Tencent investeert in PlatinumGames, de studio achter actietitels als Bayonetta en NieR: Automata. Met de investering wil Tencent de studio helpen op eigen houtje games te publiceren, naast ze zelf te ontwikkelen.

PlatinumGames staat bekend voor het betere hack 'n slash-werk in games als Bayonetta.

De investering in PlatinumGames zou hoegenaamd geen impact hebben op de zelfstandigheid en vrijheid van de Japanse studio. De investering trapt een partnerschap af met Tencent Holdings Limited, dat voornamelijk op financieel vlak de studio moet helpen haar hoofd boven water te houden. In een press release geeft Platinum in ieder geval al mee dat het bedrijf haar huidige corporate structuur behoudt. Het doel voor de Japanners is om zelf games uit te kunnen geven, waar het vroeger steeds beroep moest doen op grotere publishers. Denk maar aan Sega en Square Enix, die twee van de grootste titels van de studio uitbrachten onder hun vlag.

What's the big deal? hoor ik je brein nu uitschreeuwen. Investeringen als deze gebeuren in de gamesindustrie aan de lopende band. De naam Tencent roept echter wat wantrouwen op na de hele Blitzchung-controverse bij Blizzard. Die esports-speler werd hard afgestraft nadat hij over de anti-Chinese protesten in Hong Kong begon. Tencent, een Chinese conglomeraat, beschikt over 5% van Activision Blizzard, wat veel fans tot de conclusie deed leiden dat de censuur voor China-kritische commentaar vanuit die hoek afgedwongen werd. Chinese bedrijven hebben op wereldvlak nu eenmaal een ambigue reputatie, vaak hebben ze veel bij te brengen aan vooruitstrevende technologie, maar hun relatie met de Chinese overheid is vaak koffiedik kijken. Dat is iets waar sommigen in de westerse markt eerder schrik voor hebben.

Tencent is echter geen onbekende in de gamesindustrie. Naast haar 5% bezit van Activision Blizzard zit het ook voor 40% aan het stuur bij Fortnite-ontwikkelaar Epic Games. League of Legends-studio Riot Games is zelfs helemaal in het bezit van Tencent. Ubisoft (5%) en PUBG-ontwikkelaar Bluehole (11.5%) zijn ook deels in handen van de Chinese conglomeraat.

De aanwezigheid van Tencent wordt tot dusver eerder niet als wel gevoeld in de globale gamesindustrie. Enkel in situaties als het Blitzchung-Hong Kong verhaal komt de Chinese roots van het bedrijf bovendrijven. De impact op PlatinumGames in de praktijk wordt dus even afwachten, maar wellicht gaat het voor ons eindgebruikers niet veel veranderen.

Releasedatum
13/03/2020
Beschikbaar voor