Bedenker van 's werelds bekendste cheat code is overleden

wo 26/02/2020
Praga
0 reacties

Dezer dagen zijn cheat codes niet of niet meer populair, maar iedereen die in de jaren '80 en '90 videogames speelde was ongetwijfeld bekend met het fenomeen. In die periode waren er dan ook heel wat websites waar je terechtkon voor alle mogelijke cheats om sneller te levellen, god-mode aan te zetten en ga zo maar door. Ik beken, ik heb het zelf één keer gedaan in het laatste level van het originele Commando's en ik had er nadien zo'n spijt van dat ik het nooit meer gedaan heb.

Kort samengevat waren cheat codes dus handige hacks(jes) van ontwikkelaars zelf om snel hun game te kunnen spelen of testen op bugs. En vaak bleven deze codes (al dan niet met opzet) verstopt of verborgen in de games.

In het geval van de beruchte Konami-code, namelijk Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, B, A en dan Start, was het aanvankelijk het idee dat de code per ongeluk was achtergelaten in de game, en later veranderde dat naar 'met opzet'...

Het verhaal wil immers dat de ontwikkelaar van de Famicom-port van de game Gradius vond dat het spel te moeilijk was. En dus bedacht hij een code zodat hij de hele game eenvoudig en gemakkelijk kon testen zonder al te veel moeite.

Pas na de release van de game werd ontdekt dat de befaamde code nog steeds in het spel verborgen zat. Konami besloot echter de code niet te verwijderen in het geval er zich later alsnog problemen zouden voordoen in andere versies van het spel.

Voor de Westerse spelers werd de code in die tijd trouwens een must have cheat code voor games als Contra, die enorm populair waren in de NES-periode. Sindsdien zat de code verborgen in tal van Konami en niet Konami-games en groeide ze uit tot de meest legendarische cheat code ooit.

En heel deze boterham dus om te zeggen dat de bedenker van deze code, Kazuhisa Hashimoto de ontwikkelaar van die Famicom-port van Gradius overleden is.

Zo hebben jullie er alvast een boeiend stukje gamesgeschiedenis bijgekregen vandaag!