Aanbod illegale games ingestort nadat Europol en Amerikaans ministerie van Justitie downloadbende oprollen

Vroeger kon je bijna in elk hoekje van het internet wel een plek vinden waar je media (games, films, series, muziek, e-books,...) illegaal kon downloaden. En misschien bestaan die plekjes nog altijd, alleen is het aanbod de voorbije dagen spectaculair gedaald, en daar is een hele goede reden voor...

Iets meer dan een maand geleden hebben Europol en het Amerikaanse ministerie van justitie de piraterij dan ook een hele zware klap toegediend. Hun belangrijkste doelwit was de beruchte release group SPARKS, maar door deze bende op te rollen werden ook een heel aantal kleinere piratengroepen getroffen. En dat heeft natuurlijk zijn invloed op het aanbod illegale media die op het net te vinden was.

Bovendien gebeurt het niet vaak dat mensen uit die illegale downloadscene worden opgepakt dus waren die zich van geen kwaad bewust. Maar dat was slechts stilte voor de storm... De Amerikaanse regering en Europol sloegen immers hard toe, en er verschillende invallen en arrestaties uitgevoerd, waarbij de SPARKS-groep centraal stond.

De eerste rapporten over een mogelijke actie kwamen afgelopen dinsdag binnen. Een dag later bevestigde het Amerikaanse ministerie van Justitie dat drie mensen waren aangeklaagd en werden beschuldigd van 'samenzwering van auteursrechtschending'.

De SPARKS-groep werd natuurlijk het hardst getroffen, maar de effecten van de acties zijn veel breder. Zoals eerder vermeld, wordt aangenomen dat tientallen topsites offline werden gehaald tijdens de invallen, en nog veel meer hebben hun activiteiten uit voorzorg stopgezet.

Zodra de eerste geruchten over de raids zich begonnen te verspreiden, begon het aantal illegale releases te dalen. Een dag later, toen de bevestiging binnenkwam, werd het nog rustiger. Uit gegevens van Predb.org blijkt welke impact deze actie heeft gehad, en dat sommige categorieën meer werden beïnvloed dan andere.

Zo blijkt dat er normaal op een week zo'n 1944 nieuwe releases zijn, een week na de inval was dit aantal gedaald tot 168 releases. Het volledige verhaal kan je checken op Torrentfreak trouwens.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments