"80 euro is een meer dan eerlijke prijs voor een PS5-game" zegt Sony’s Jim Ryan

Vanaf vandaag is de next-generation of gaming officieel van start gegaan. Zowel de Xbox Series X/S als de PS5 zijn immers officieel gelanceerd in onze contreien. En daar horen natuurlijk ook nieuwe games en remakes van oude games bij. En die games die mogen wat kosten zo blijkt...

Blijkt immers dat de prijs van PS5-games rond de 80 euro ligt, een bedrag dat toch wel iets hoger (of in sommige gevallen een pak hoger) ligt dan bij de vorige generatie games. Maar volgens Sony's Jim Ryan is die prijs zeker fair als je hem gaat vergelijken met de prijs van andere vormen van entertainment, zoals bijvoorbeeld films.

Eerlijk? Ik kan hem wel begrijpen, een avondje bioscoop bijvoorbeeld kost je al snel 20 euro per persoon voor een uurtje of twee plezier. Met een game als Demon's Souls zit je al snel goed voor, 40-80 uur.

"If you measure the hours of entertainment provided by a video game, such as Demon’s Souls compared to any other form of entertainment, I think that’s a very straightforward comparison to draw,” zegt Sony’s Jim Ryan in een interview.

De eerste hints rond een mogelijke stijging van de PS5-games kwam er toen 2K een paar maanden geleden aankondigde dat we voor NBA 2K21 toch 10 euro meer zouden moeten betalen dan de huidige doorsneeprijs van PS4-games.

Anderzijds begrijpen we toch dat 80 euro voor sommige gamers een flinke hap uit hun budget is. Zo zou ik persoonlijk ook heel graag Demon's Souls' remake eens spelen, maar ik weet dat ik dat mentaal niet aankan, en suck in dit genre. Dus hoe graag ik het ook zou proberen, ik blijf er (vanwege de prijs dan) toch maar van af. Misschien links of rechts is tweedehands kopen dan.

Een game als Assassin's Creed: Valhalla daar spendeer ik dan weer gemakkelijk 100-120 uur mee, dus daar is die 80 euro dan wel gerechtvaardigd vind ik persoonlijk. Maar bon, het zijn keuzes, en overwegingen die we, bij aanschaf van een game, nu nog meer zullen moeten maken dan vroeger denk ik dan bij mezelf.

Vinden jullie 80 euro (te) veel voor een game? Of zijn jullie hier mee akkoord?

13 reacties

Je hebt wel zoiets als het 'out of pocket' gegeven. Ongeacht wat je voor die 80 euro krijgt, je moet wel 80 euro uit je zak halen om het aan te kopen. Met een zaak in een deel van de stad waar de koopkracht lager is merk ik dat wel vaker. Mensen zullen bij mij eerder per maand 30 euro uitgeven dan bv. een voordeelverpakking voor 3 maand van 75 euro kopen. Dat is per maand duurder, maar per maand natuurlijk 'maar' een uitgave van 30 euro.

Rating:0

Goh, ik koop nu zeer veel games, voornamelijk op PC platform omdat de prijzen daar dikwijls zeer laag liggen (zeker een aantal maanden na release). Ik koop eigenlijk meer games zo, dan ik eigenlijk tijd heb om te spelen. Aan 80€ natuurlijk ga je niet zo snel geneigd zijn om een impulsieve aankoop te doen, zeker niet indien je voor je gezin meerdere exemplaren moet aankopen om in multiplayer te kunnen spelen. Ik denk wel dat de prijs kan gerechtvaardigd kan zijn door het aantal uren dat je in een game kunt spenderen, maar de aankoop zal dan wel meer afgewogen worden denk ik. Ook merk ik dat bij de jongeren het vooral de free to play games zijn die het populairst zijn. M'n zoon zal bijvoorbeeld niet snel overgaan tot aankoop van een AAA titel. Ik denk toch dat vooral de digitale aankopen in aantallen hier gaan onder lijden. Disc versies met herverkoopwaarde op 2dehands markt waarschijnlijk niet.

Rating:0

Sony probeert gewoon de nieuwe PS5 uit te brengen als een premium gegeven om zich zo te differentiëren met MS, waar de XBox slechts een goedkoper alternatief is voor PC. Ze weten dat er hype genoeg is en dat er genoeg mensen zijn dat willen uitgeven. Tijd zal wel uitwijzen of Sony de Apple van consoleland kan worden of niet...

Rating:0

Of het nu die 20 EUR waard is of niet, dat laat ik in het midden, maar het was voor mij een reden om niet meer naar de cinema te gaan.

Rating:0

Klopt. Netflix of Disney+ doet cinema niet de das om, dat doen ze zelf wel met hun prijzen.
Of filmpje huren op Telenet; €5 voor het hele gezin en drank en chips aan 1/10de van de prijs.

Rating:0

Rik zal helemaal niet tevreden zijn met deze hoge prijzen. Wacht tot hij dit leest...

Rating:0

En dan afvragen waarom mensen games tweedehands kopen. Ik hoop heel hard dat mensen gaan inzien dat een No-Disc-Console er voor zal zorgen dat dit ooit werkelijkheid gaat worden. Laat die console gewoon links liggen en begin er niet aan. Laat je niet vangen om achteraf te gaan klagen dat de digitale games 80€ kosten.

Rating:0

@Napke, vergeet niet dat alles digitaal is tegenwoordig. Behalve Nintendo nog niet. Je disc op de PS5 en Xbox Series X/S dient alleen nog als key. Alles wordt gedownload.

Rating:0

Ik de store van Sony heb ik amper sales gezien (ik praat over de tijd dat ik een ps3 had). Zelfs stokoude games werden niet afgeprijsd.
Bij Nintendo (Switch) ervaar ik dit anders. Hun store werkt een beetje als Steam met vaak meerdere grote afprijzingen.
Ik kan niet praten over Sony nu maar gebaseerd op eerdere ervaring zou ik geen no-disc ps5 kopen.

Rating:0

Goh, op zich vind ik het nog wel verantwoord voor bepaalde games. Vroeger koste games soms 4000 BEF (+- 100 euro) en die waren veel korter dan sommige games van nu. Ik denk eigenlijk dat we een goedkopere periode hebben meegemaakt. Alleen beseffen veel mensen dit niet door de euro verandering.

Rating:0

Het probleem is ook dat er teveel word uitgebracht en teveel op de markt is. Vroeger kochten we misschien 5 spelletjes op een jaar terwijl we er nu soms 5 op een paar maand kopen... Daarom wil iedereen goedkoper.

Rating:0

Los van de vraag of het die 80€ ‘waard’ is vind ik dit een moeilijk te verdedigen verhaal in een tijd van wildgroei aan dlc/subscriptions en dergelijke. Als ik 80€ betaal wil ik dan wel een versie die 100% post-launch releases bevat en een fantastische AAA. Als je dat vergelijkt met huidige AAA’s met season pass kom je op zelfde prijs uit.

Rating:0

Lijkt me dat vooral kleinere studio’s hier slachtoffer van zullen worden, aangezien mensen aankopen veel meer weloverwogen zullen doen, en wegblijven van ‘probeersels’

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments