5 redenen waarom ook jij de Watchmen-serie moet zien

wo 23/10/2019
Sven Van Beirs
0 reacties

Op zoek naar een nieuwe blockbusterserie na acht seizoenen Game of Thrones? Enter Watchmen, een adaptatie van de gelijknamige cult graphic novel. De donkere en gewelddadige superheldenreeks wordt algemeen bestempeld als onverfilmbaar en volgens fans enkel realiseerbaar als een serie op… HBO. Het kwaliteitshuis nam de uitdaging aan.

(Ingestuurd door Sven Van Beirs)

Iets wat HBO’s gloednieuwe serie, genaamd Watchmen, gemeen heeft met games is dat de makers ook hier op het vlak van world building en uitwerking van het verhaal gebruik maken van in-universum, of zoals dat het geval is bij games, in-game documenten. Elk van de oorspronkelijke 12 uitgaves kwam met ondersteunende info en verhalen in de stijl van boekfragmenten, stripverhalen in het universum, politierapporten en kantoormemo's om de vreemde en omgekeerde wereld van Dave Gibbons en Alan Moore's visie op het gezegende jaar 1985, een jaar waarin superhelden echt waren en de doomsday-klok traag maar zeker naar het einde der tijden aftelde.

Een traditie die HBO in ere tracht te houden (en te repliceren) met de gloednieuwe Watchmen-tv-show. Natuurlijk kan een televisieaflevering niet letterlijk uitpakken met een back-up verhaal dat kijkers kunnen lezen voordat de credits over het scherm rollen, maar dat is uiteraard buiten het internet gerekend.

HBO's Watchmen-hub bevat een nogal onopvallende link naar een pagina genaamd The Peteypedia. Deze barst uit zijn voegen van verschillende PDF-documenten boordevol lore en verrassende wendingen voor bekende personages in de post-grafische roman canon.

De wereld van Watchmen 

Weeral superhelden? Ja, maar die van Watchmen zijn niet van het blinkende spandexsoort als de Avengers- of de Justice League-kornuiten. Watchmen dompelt je helemaal kopje onder in een grimmige ‘pre-apocalyptische’ wereld. Agenten dragen maskers om niet herkend te worden. Sinistere groeperingen nemen de wapens op. Het einde der tijden wordt aangekondigd. Staat een van de originele ondergedoken superhelden op of redt een van de nieuwe gemaskerde figuren alsnog de wereld?

Beste graphic novel ooit 

Stripauteur Alan Moore en tekenaar Dave Gibbons brachten tussen 1986 en 1987 een maandelijkse miniserie uit over een wereld waarin superhelden niet altijd als nobele helden optreden. Watchmen groeide uit tot een van de best verkochte graphic novels ooit en werd als enige in haar soort door Time opgenomen in hun ‘All-Time 100 Greatest Novels’-lijst.

 

Mysterie rond plot 

Voorlopig blijft het verhaal van de serie bedolven onder een stevige sluier van geheimzinnigheid. Showrunner Lindelof gaf eerder wel al toe dat HBO’s Watchmen geen zuivere verfilming van de graphic novel wordt, maar eerder een ‘remix’. Het verhaal vindt plaats in de wereld die Moore en Gibbons creëerden, maar in een hedendaagse setting en voorzien van een frisse, originele blik.

Sterren achter de camera 

Niemand minder dan Damon Lindelof, de man achter ‘Lost’ en ‘The Leftovers’, brengt voor HBO de graphic novel naar het kleine scherm. Voor de pilootaflevering zit veterane Nicole Kassell in de regiestoel. Zij blikte eerder al afleveringen in van ‘The Americans’, ‘Westworld’ en ‘Better Call Saul’. Voor de onheilspellende en duistere soundtrack zorgen Trent Reznor van Nine Inch Nails en zijn kompaan Atticus Ross. 

Topcast 

Watchmen pakt uit met een aantal absolute kleppers. Oude rot Jeremy Irons kruipt in de huid van miljardair Adrian Veidt, ook wel gekend als Ozymandias, een van de superhelden uit de originele graphic novel. Oscarwinnares Regina King (‘The Leftovers’, ‘American Crime’) speelt Angela Abraham, een nieuwe gemaskerde ‘vigilante’. Daarnaast spelen ook klinkende namen als Don Johnson, Tim Blake Nelson – getipt als slechterik Looking Glass – en Louis Gossett Jr. mee.