User Review: Xiaomi Mi Box 4K-mediaspeler

do 02/02/2017
Praga
3 reacties

Nu bijna iedereen in het bezit is van een smart tv kunnen we de vraag stellen of mediaspelers nog een meerwaarde geven bij ons thuis. Zelf kreeg ik twee weken geleden een Xiaomi Mi Box 4K-mediaspeler voor mijn verjaardag. Best een topper trouwens, één van de eerste Android TV-mediaspelers met 4K én HDR-ondersteuning. Het merk Xiaomi is bij ons trouwens vooral bekend om zijn smartphones.

De Mi Box werd eind 2016 op de markt gebracht met een prijskaartje van amper €65, en wordt geleverd met een HDMI-kabel, stroomadapter en een afstandsbediening die verbinding maakt met behulp van bluetooth 4.0. Daarnaast beschikt het toestel ook nog over voice control.

Verdere specificaties:

- Output Resolution: Up to 4K 60fps

- Processor: Quad-core Cortex-A53 2.0GHz

- GPU: Mali 450 750MHz

- RAM: 2GB DDR3

- Flash: 8GB eMMC

- System: Android TV 6.0.1 Marshmallow

- Security: Widevine L1 + PlayReady 3.0

- Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Dual-band Wi-Fi 2.4GHz/5GHz

- Bluetooth: Bluetooth 4.0/3.0

Ook zijn er, in beperkte mate, aansluitingsmogelijkheden voorzien, namelijk 1 USB 2.0, 1 HDMI 2.0 (HDPC2.2) en een optische output.

(Te) Weinig opslagcapaciteit

Wie al gewoon is om met een Android-smartphone te werken zal snel zijn weg vinden in het instellen van zijn toestel. Inloggen doe je nog steeds met je Google account, en je populaire apps kan je meteen  terugvinden in de Play Store.

Apps installeren kan op zich een probleem worden aangezien de Mi Box amper 8GB aan opslagruimte heeft en met het installeren van Android tv en de daar bijhorende updates ben je al snel 2GB kwijt. Een lichtpunt hier is wel dat je het geheugen kan uitbreiden door middel van een USB-stick. Gelukkig zijn de meeste apps trouwens niet zo groot qua benodigde ruimte op je HD. Zo nemen Netfli, YouTube DS video en Google Chrome samen slechts 1 GB opslagruimte in. Begin je echter met het installeren van games, dan zal je sneller dan verwacht je harde schijf zien vullen.

Hardware onder de moterkap

Dankzij een Quad-Core CPU die draait op 2Ghz loopt alles erg vlot. Apps openen in een mum van tijd en je kan zonder haperingen scrollen doorheen alle apps. Verder verloopt ook het multitasking vlotjes. Een CPU-ventilator is niet van toepassing aangezien alles passief gekoeld wordt. Omdat er geen optie is tot LAN-verbinding is het mooi meegenomen dat we kunnen kiezen voor een 5Ghz wifi-netwerkverbinding. Al moet ik hier wel aan toevoegen dat je router over een 5Ghz-verbinding moet beschikken. Is dit niet het geval, dan moet je het stellen met een 2.5Ghz-verbinding. Uit speedtesten kreeg ik toch steeds een erg stabiele verbinding met snelheden tot 90MB/s, en een ping die amper 10ms uitlas.

Deze snelle internetverbinding maakte het streamen of bekijken van Netflix zeer aangenaam. Verder is dit één van de eerste mediaspelers die resoluties tot 4K en zelfs HDR mogelijk maakt. Hiervoor heb je uiteraard wel een 4K smart tv nodig. Heb je dit niet dan kan je genieten van een 1920x1080P 60Hrz-resolutie.

De afstandsbediening

Tijdens het opstarten van de Mi Box kreeg ik onmiddellijk de melding om mijn afstandsbesturing te verbinden door middel van Bluetooth 4.0. Een kleine toetsencombinatie invoeren en ik kon meteen aan de slag met het instellen van mijn apparaat. De bediening is eenvoudig en beschikt over een minimum aan knoppen. Naast een control pad om door het menu en de settings te scrollen, vond ik ook nog deze toetsen terug:

- Volumeknop

- Voice command

- Back optie

- Aan- en uit

- Een handige home functie

Het minste wat ik van deze afstandsbediening kan zeggen is dat deze heel gebruiksvriendelijk is, goed in de hand ligt en er ook nog eens netjes en verzorgd uitziet.

Conclusie

Kort samengevat durf ik gerust te stellen dat de Mi box een mediaspeler is van handpalmformaat. Dankzij de Quad Core CPU onder de motorkap draait het toestel lekker vlot en is er geen sprake van haperingen of storingen tijdens het gebruik van apps, games of het bekijken van video. De afstandsbediening is verzorgd en heeft dankzij zijn handige stembesturing een absolute meerwaarde in het snel opstarten van apps en games, tot zelfs de mogelijkheid om een vraag te stellen aan Google. Door zijn 5Ghz wifi-netwerk had ik bovendien altijd een vlotte verbinding, al miste ik eerlijkheidshalve toch een LAN-optie, zeker in anno 2017. Nadeel is wel dat de 8GB-opslagcapaciteit (te) beperkt is. Dit wetende dat het toestel voornamelijk bedoeld is om te streamen/casten, en dat 16GB ruim voldoende zou geweest zijn om tal van apps, en games, te kunnen installeren zonder je druk te moeten maken over voldoende opslagruimte. Gelukkig heb je zelf de optie om een extra USB-stick te gebruiken.

Deze user review werd ons ingestuurd door 9lives-member Razer. Heb je zelf een review, screen of video die je met ons wil delen, mail hem dan gerust naar redactie@9lives.be

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor

3reacties

zijn er lokale winkels in België waar ik deze kan kopen of ergens online?

Rating:0
Rating:0

Beste,
Kan u probren of yeloplay van telenet werkt op deze box?
Dit is namelijk de hoofdreden waarom ik deze box zou kopen.

Alvast enorm bedankt,

Guy

Rating:0