Samsung C49HG90

120 centimeter gamegenot

zo 29/04/2018
Michael
2 reacties

Wie altijd de grootste wil hebben, let maar beter op. Dankzij Samsung mocht ik mijn gamingcomputer namelijk enkele weken aan een 49 inch-scherm vasthangen en hoewel de QLED-monitor het ‘business’-label draagt, was ik toch reuzebenieuwd hoe mijn favoriete games er zouden uitzien.

Op mijn traditioneel 24 inch-scherm passen twee Word-pagina’s naast elkaar, en dat aantal mag je verdubbelen eenmaal je achter een gigant van omgerekend 124,5 centimeter zit. Dat is even groot als twee 27”-beestjes naast elkaar, maar dan zonder randen natuurlijk. Dankzij de gebogen vorm moet je je nek ook niet zoveel heen-en-weer draaien. Maar 9lives zou 9lives niet zijn als wij niet vooral naar de game-ervaringen zouden kijken. Hoe het voelt om World of Warcraft, The Witcher 3 of Skyrim in een 32:9-verhouding te spelen? Overweldigend, al is 49 inch misschien een tikkeltje te groot. Daarover later meer.

Simpel maar uitgebreid

Dat Praga zijn trouwe redacteur verwent wisten jullie wellicht al langer. Omdat hij Samsungs goudschat zo snel mogelijk op mijn bureau wilde zien verschijnen, kroop hijzelf in de huid van pakjesbezorger en maar gelukkig ook. Nu had ik iemand om die kilo’s zware en vooral erg lange doos naar boven te sleuren, want een lichtgewicht is de LC49HG90DMUXEN (volledige benaming ervan) natuurlijk niet. Afklokken doet het gemonteerde scherm net boven de 21 kilogram – volgens mijn bescheiden weegschaal alleszins – en wanneer je nogal onhandig bent trommel je best iemand op zodat je geen brokken maakt vooraleer je echt aan het gamen kan.

Ondanks de grootte ervan kan je dit scherm helemaal personaliseren.

De voet bevestig je met twee vijzen, die je ook met de hand kan vastdraaien, aan de monitorarm die je op zijn beurt met vier kruisvijzen aan het scherm dient te monteren. Voor de veiligheid gebeurt dat proces terwijl de monitor in de doos ligt, zo kan de isomo je krachtuitspattingen tijdens het schroeven onder controle houden. Daarna is het een kwestie van rechtop zetten, aansluiten en genieten maar.

Qua connectiviteit scoort het scherm alvast erg goed: van links naar rechts vind je onderin een sleufje aan de achterkant twee HDMI-ingangen, een gewone én Mini DisplayPort, een 3.5mm-headsetaansluiting, een microfoonpoort en een aantal USB-opties. In de arm zit daarnaast een opening om de aangesloten kabels netjes weg te werken, iets wat ikzelf op de bijgevoegde foto’s overduidelijk niet heb gedaan, en als kers op de taart kan je zelfs een houder voor je headset tevoorschijn toveren. Het menujoystickje zit ook netjes aan de onderkant van het scherm, onzichtbaar als je het niet weet zitten, en laat je toe verschillende opties aan te passen, zoals de invoerbron bijvoorbeeld. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om tussen modi te wisselen en zelfs op het vlak van verversratio heb je iets in de pap te brokken. 

Het uiterlijk is opzettelijk erg sober, iedereen kan dit scherm in zijn huisstijl integreren, maar kolossaal is het wel. De voet is ook redelijk diep, waardoor je vooral moet zorgen dat hij niet van je bureau afdondert. Het enige ‘folieke’ is een lichtgevende cirkel aan de achterkant, maar die maskeert de bevestigingsopening, dus dan is dat uiteraard toegestaan.

Personaliseerbare kwaliteit

Nadat het handwerk is uitgevoerd kan je gelukkig beginnen met gamen en dan zal je een zekere aanpassingsperiode nodig hebben. Ik kan het scherm niet aanraden wanneer je een redelijk korte bureau hebt, want de standaard oogafstand voor een 24 inch-scherm is echt wel te weinig om op een gezonde en fijne manier van dit kanon te genieten. Eenmaal je je comfortabel hebt gepositioneerd kunnen we even stilstaan bij de algemene technische specificaties, die meteen wat duidelijkheid scheppen over het verwachtingspatroon dat je mag beginnen ontwikkelen. De resolutie bijvoorbeeld, 3.840x1.080, kan je perfect in tweeën delen om twee volwaardige Full HD-schermen van 1080p te creëren.

De HDR-ondersteuning en 144Hz-verversratio zorgen ervoor dat dit kantoorscherm eigenlijk best goed is in het weergeven van prachtige game-graphics. Dat is ook het grote verschil met – weliswaar kleinere – concurrenten, die zelden deze refresh rate herbergen noch HDR ondersteunen. QLED zorgt bovendien voor de mooiste kleuren, de grootst mogelijke schakeringen en de aangenaamste helderheid. Ook qua inkijkhoek met QLED niet voor andere technieken onderdoen, al moet je al vreemde posities aannemen om zelfs met z’n drieën niet voor het scherm te zitten. Om je comfort nog te vergroten kan je het scherm in drie richtingen ‘bewegen’: hoger/lager, naar voor/achter kantelen en ook gewoon op de voet draaien.

Zwart niet echt zwart 

Eenmaal ik aan het gamen sloeg, viel ik eerlijk gezegd van de ene verbazing in de andere, en zowel positieve als gematigde ervaringen waren mijn deel. Op zo’n monitor gamen is de natte droom van elke gamer, daar mag je mij op m’n woord voor geloven. Ik zag op FIFA bijna heel het veld zonder de 3D-radar te gebruiken, kon tegenstanders van mijlenver zien afkomen in elke RPG waaraan je maar denkt en in mijn favoriete game, World of Warcraft, kon ik van de verschillende gebieden genieten zonder dat de interface nog maar een tikkeltje in de weg zat. Het viel echter op dat, bij het instellen van die gekende gliders om de donkerheid van je graphics in te stellen (dat mag je niet meer zien, dat nog wel) zwart niet echt pikzwart bleek te zijn.

Nader onderzoek wees uit dat QLED mooie kleuren kan weergeven, maar de uiteinden van het spectrum zijn minder spectaculair. Ach, als het dat maar is zeker? Door de snelle responstijd (~1 ms) kan je elk gamegenre probleemloos en vloeiend ervaren en dat is misschien wel het allerbelangrijkste.

 

Conclusie

Puur om te gamen zou ik dit scherm niet in huis halen, maar wanneer je regelmatig multitasket en op een onwerkelijk coole manier gamet, dan is dit een plezierig schermpje! Zorg wel dat je een voldoende grote bureautafel hebt om op te gamen en dat je de nodige afstand van het scherm kan nemen, want je zal sowieso een aanpassingsperiode nodig hebben om hiervan te kunnen genieten. Dankzij de ideale responstijd, 144Hz-verversratio en vele aansluitingsmogelijkheden is dit naast een office-monitor zeker en vast een gamewaardig scherm, maar je portefeuille zal er alvast niet gelukkig van worden. 1.250 euro is namelijk heel wat, maar wie de grootste wil, moet daar natuurlijk  wat flappen voor op tafel leggen.

 

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor

2reacties

21:9 Geeft al een merkbare fisheyeeffect, ik heb ooit eens 3 1080p monitors gebruikt en FPP is daarmee geen optie, daar kan je de extremen als een vergrootglas gebruiken.

Waar blijven de 144hz 3440x1440 schermen?

Rating:0

Beschikt het scherm over kalibratieopties? Een goed gekalibreerd scherm geeft een wereld van verschil met 'out of the box' ervaring wat betreft de kleuren en contrast, hetgeen ook uw zwart waarden ten goede zal komen.
Samsung staat niet echt gekend om zijn standaard 'natuurlijke' kleuren.

Rating:0