Recoil

Schietplezier voor vier, maal vier

di 17/07/2018
Joeri
0 reacties

Het is veel te mooi weer om binnen te zitten, dus begeven we ons het best naar buiten. Speelgoedontwikkelaar Goliath geeft ons een extra reden om dat te doen, want het lanceert nu ook in België speelgoed (voor gamers) dat het best tot zijn recht komt in de gezonde buitenlucht. Wat het precies is? Dat lees je hieronder!

Enkele weken geleden kreeg ik een persbericht in de mailbox dat iets weghad van een 1 april-grap. Met plastieken pistolen begeef je je met een aantal vrienden naar buiten om elkaar te lijf te gaan met schietwapens die verbonden zijn met een WiFi-hub. Tot ik een trailer bekeek waarin alles netjes uitgelegd werd. Te leuk om waar te zijn, leek het wel. Speelgoedontwikkelaar Goliath brengt met Recoil de langverwachte first-person shooter naar het strijdtoneel, al gebeurt dat dus niet virtueel maar neem je écht het wapen in de hand. Je mikkunsten en de lasers doen de rest. Maar hoe werkt het?

Lasers

Goliath weet precies wanneer het een nieuwe speelgoedlijn moet uitbrengen, want met de zomervakantie en het prachtige weer van de laatste weken begeven heel wat mensen zich naar buiten. Ideaal dus om wat actief te doen en dus de frisse pinten, de cocktails, de teenslippers en de zwembaden te laten voor wat ze zijn. In de plaats daarvan neem je het Starter Pack van Recoil en daarin vind je naast twee pistolen ook een WiFi-hub. Dit toestel is het centrum van het ganse gebeuren, want elke op een wapen gemonteerde smartphone moet hiermee verbonden worden.

Met een maximum van zestien personen is er een heleboel pret verzekerd, al mag je daarvoor wel diep in de buidel tasten. Het Starter Pack kost zo'n 150 euro, terwijl het pistool (een RK-45 Spitfire) voor een kleine zestig euro over de toonbanken gaat. Een SR-12 Rogue machinegeweer kost je tachtig knotsen en het leukste van al: je kan zelfs granaten aanschaffen. Kostprijs hiervan is een 23 euro.

Helaas moest ik het stellen met het Starter Pack en twee extra pistolen, dus het zware wapentuig is niet getest. Dat heeft echter de pret niet bedorven, want het hele systeem werkt verrassend goed. Naast de wapens en de hub heb je ook een smartphone nodig die je aan het desbetreffende wapen (behalve de granaat) bevestigt. Door de Recoil-app te downloaden op je gsm is het toestel klaar om mee te doen op het strijdveld. Op je scherm krijg je dan een heleboel informatie te zien. Zo kom je te weten of je wordt geraakt, hoeveel munitie je nog hebt, hoeveel personen je gedood hebt en je kan er zelfs supply drops op aanvragen. Net zoals in al die 'coole' first-party shooters dus.

Alles erop en eraan

Het hele systeem werkt op basis van WiFi, bluetooth en de gps-functie van je toestel, al valt dat laatste wel weg als je ergens binnenshuis speelt. Ook voor buiten is er een grote 'maar' van toepassing, want speel je tussen enkele appartementsblokken of ergens in een bos (zoals ik deed in de Ardennen), dan durft het een en ander wel eens te mankeren. Gelukkig valt dat relatief eenvoudig en snel op te lossen door je naar een meer open ruimte te begeven. Zo verplaatste ik mij met mijn drie kompanen van het bosje naast ons vakantiehuis naar de omgeving rond ons vakantiehuis waardoor de problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. En als echte sluipschutter verdween ook de levensbalk van mijn tegenstanders nog voor ze het doorhadden ...

Het leuke is dat er aan een heleboel werd gedacht, waaronder een herlaadfunctie die werkt door een knop in te drukken onderaan het magazijn. Je kan dus niet onbeperkt blijven schieten zonder eerst even te herladen als je magazijn leeg is. Daarnaast is er ook een audiochat-functie waarvoor je een knop ingedrukt moet houden en waardoor je dan een praatje kan slaan. De toestellen beschikken ook over force feedback, al is dit eerder een simpele gimmick. Erg overtuigen doet het helaas niet.

Hoewel het volledig optioneel is en ik het met aandrang kan aanraden: sluit oortjes aan op je smartphone voor een intensere ervaring. Die lagen tijdens de eerste speelsessies helaas nog thuis, maar dat werd nadien uitgebreid getest in het rustige Kaprijke. De 3D-audio werkt verrassend goed en is dus zoals gezegd een echte meerwaarde. Daarnaast moet je je ook geen zorgen maken over de afstand, want het spel claimt dat het in een straal van 150 meter alles kan waarnemen. Erg eenvoudig om te controleren is het niet, maar ik ondervond nooit problemen bij het spelen met Recoil. O ja, let even op in dichtbevolkte gebieden. Je mag je als volwassen man of vrouw sowieso verwachten aan enkele vreemde blikken van voorbijgangers als je ze zien spelen met dit speelgoed.

Ik was wat sceptisch toen ik de eerste beelden en informatie van Recoil te zien kreeg, maar moet eerlijk bekennen dat ik positief verrast ben. De set werkt erg goed in de buitenlucht indien er niet al te veel obstakels zoals hoge gebouwen of bomen in de omgeving te vinden zijn. Vind je een plek die open is, dan kan de pret beginnen. Met de basisset kan je al met twee personen aan de slag en met een maximum van zestien is er heel wat plezier verzekerd. Dat vertaalt zich dan ook naar inkomsten voor Goliath, want de prijzen zijn niet mals! De goedkoopste optie om met vier aan de slag te gaan is maar liefst 270 euro!

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor