Razer Huntsman Elite

Een dure maar quasi perfecte affaire

za 21/07/2018
Michael
1 reacties

Doorgaans probeer ik bij het aankopen van computerhardware en randapparatuur de gulden middenweg te kiezen. Het goedkoopste hoeft niet, maar extravagante uitgaven tracht ik tot een minimum te beperken. Wanneer Razer je echter een reviewexemplaar van de Huntsman Elite bezorgt, ben je plots in het bezit van de absolute elite der mechanische toetsenborden. Veel toeters en bellen, én een prijskaartje van 209 euro. Biedt deze kleurrijke knopjesverzameling nu echt voldoende meerwaarde om dat hogere prijslabel te rechtvaardigen? Goh, ik durf misschien ja te zeggen …

De omschrijving op de strakke doos waarin deze Huntsman Elite verpakt zit, wakkerde meteen mijn innerlijke nieuwsgierigheid aan. ‘Opto-Mechanical Switch’ en ‘Light and Clicky’. De tweede leuze aan een leugendetector hangen is overbodig, want reeds na enkele toetsaanslagen merk je dat Razer de nagel op de kop slaat. Typen met dit prachtige toetsenbord voelt aan alsof je op water kan lopen, en dat is een objectief gegeven, geen subjectief verzinsel. Ikzelf game nog steeds met een oud Ducky-toetsenbord: ook mechanisch, en de knoppen daarvan vereisen meer vingerkracht om een aanslag te maken. Ditmaal hoef ik m’n vingers slechts lichtjes naar beneden te brengen en de mechanische switch doet de rest. Dat er heel wat klikgeluiden worden geproduceerd vind ikzelf enorm prettig, het geluid heeft iets speciaals, maar ik kan begrijpen dat je in een drukke woonkamer hier geen hele avond kabaal mee durft te maken. Afhankelijk van de ruimte waarin je gamet, moet je daar misschien eerst eens goed over nadenken. Benieuwd hoe het typen met dit toetsenbord echt klinkt? Hieronder een audiofragmentje dat ik heb opgenomen terwijl deze alinea uit m’n vingers floepte.

Lichtsnelheid

De eerste slogan: geslaagd. ‘Opto-Mechanical Switch’ dan. Indien je de toetsenbordmarkt een beetje volgt, heb je ongetwijfeld al gehoord van de verschillende switches. Cherry MX Red voelt ligt aan en vereist een druk van 45g om de toetsaanslag te registreren, bij Black moet je harder drukken aangezien de mechanische switch meer drukkracht vereist. Razer ontwikkelde zelf drie systemen: groen, oranje en geel. Nu voegen ze daar nog het ‘opto’-gedeelte aan toe en de linguïsten onder jullie kunnen al raden op welke manier het Aziatische hardwarebedrijf innoveert.

Net boven het veertje dat op een neer gaat bij het indrukken van de verschillende toetsen, zit een lichtsensor. Wanneer de lichtbundel, door de ingedrukte toets, onderbroken wordt, zendt deze het signaal van de toetsaanslag al door naar je computer. Dat is een pak sneller dan eender welke werkwijze die we ooit hebben gezien, ook de metaalcontactmanier waarop mechanische toetsenborden hun input traditioneel verzenden. De combinatie van beide elementen, de optische registratie en superlichte toetsen zorgt in mijn geval voor betere typprestaties dan gewoonlijk 96 woorden per minuut, 97 % accuratesse. Check!

Wat een hemels gevoel

De werking van het toetsenbord is met andere woorden goedgekeurd. Voor meer dan 200 euro verwacht ik echter talloze coole snufjes en laten we beginnen met een gigantische portie comfort. De Razer Huntsman Elite wordt standaard met een polskussen geleverd. Dat wordt op magnetische wijze aan het toetsenbord bevestigd en indien gewenst met een simpele plooibeweging weer losgemaakt. De magneet lijkt fragiel, maar je kan er toch aan trekken zonder dat de polssteun loskomt. Qua materiaalkeuze werd er voor een lederen bovenkant geopteerd en binnenin zit een soort teddybeervulling, want de zachtheid is echt om verliefd op te worden. De hele steun is bovendien uit hetzelfde matte aluminium opgebouwd wat de vormgeving ten goede komt. Rariteit bij deze strakke lay-out: je moet twee USB-poorten opofferen. Eentje voor de algemene werking, een tweede voor de vele lichteffectmogelijkheden.

Het uiterlijk van dit toetsenbord lijkt trouwens grotendeels op de indeling van de standaard Huntsman-uitvoering. Er zijn twee grote verschillen te bespeuren: rechts bovenaan werden mediatoetsen toegevoegd en de polssteun is een welgekomen toevoeging. De drie mediatoetsen waarop je kan drukken laten je toe erg snel het vorige of volgende muzieknummer te activeren. Daarnaast kan je uiteraard ook op pauze drukken of een gepauzeerd nummer hervatten. In de rechterbovenhoek pronkt tot slot een draaiknop waarmee je als volleerd DJ het volume kan regelen. Erop drukken activeert de ‘mute’-functie, waarmee het feestje meteen afgelopen is.

Hypershift: elke knop kan twee dingen

Om volledig van dit toetsenbord te genieten, installeer je best Razers Synapse-software. Daarmee kan je onder meer definiëren hoe de Gaming Mode zich moet gedragen. Wil je dat, bij het opstarten van een videospel, de Windows-knop uitgeschakeld wordt? Dat kan! Ook het elimineren van Alt+F4 of Alt-Tab kan perfect. Iets ingewikkelder, of op z’n minst moeilijker om aan te wennen, is de Hypershift-feature. Daarmee kan je aan elke toets op het toetsenbord een tweede functie toewijzen. Wil je bijvoorbeeld Word openen wanneer je op de Fn-knop en Z drukt? Dat kan. De mogelijkheden zijn legio, zeker bij complexere videogames. Alleen jammer dat de Fn-knop twee knopjes rechts naast de spatiebalk staat. Links ernaast had qua reactiesnelheid een groter voordeel opgeleverd, aangezien je er bijvoorbeeld een macrotekst aan kan linken. Al deze instellingen kan je trouwens op het interne geheugen van het toetsenbord opslaan: in totaal is er plaats voor vijf verschillende profielen die je overal mee naartoe kan nemen.

Het Synapse-programma fungeert ook als thuishaven van de vele kleurtjes die je kan instellen. Een ietwat prijzig toetsenbord is tegenwoordig standaard met een RGB-led onder elke toets uitgerust en bij dit exemplaar komen daar nog enkele extra’s bij. De volumeknop kleurt ook mee en normaal de lichtbalk onderaan het polskussen ook. Dat gebeurde in mijn geval jammer genoeg niet, de software gaf ook na herinstalleren nog foutmeldingen, en dus is dat zowat het enige minpuntje dat ik kan noteren. Tot slot nog even meedelen dat elke toets met een simpele trekbeweging kan worden verwijderd, zonder daarbij een risico op schade te lopen. Zo kan je makkelijk dode huidcellen (ieeeeuw!) en andere vuiligheid verwijderen en ook de QWERTY-indeling naar AZERTY omzetten, als je niet blind kan typen bijvoorbeeld.

 

Conclusie

’t Is echt heel moeilijk om hierover een conclusie neer te pennen. Persoonlijk blijf ik 209 euro enorm veel geld vinden, maar dit toetsenbord is echt het allerbeste waarmee ik ooit heb gewerkt. De Hypershift-feature is een echte meerwaarde, je polsen liggen hemels te rusten en je vingers merken niet eens dat ze aan het typen zijn. Het oog wil ook wat en wordt extra verwend met de vele kleurtjes die je via de bijgeleverde software kan instellen. Heel eerlijk: als je het geld hebt, moet dit gewoon je volgende aankoop worden. De Razer Huntsman Elite is vanaf 10 augustus beschikbaar.

 

 
 

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor

1reactie

Mooie review! Maar zelf ga ik mij de Roccat Vulcan 120 Aimo aankopen als volgende gamingbordje. Ik ben heel content van Roccat producten tegenwoordig, zelf heb ik momenteel de Roccat kone aimo gaming muis. Hiervoor had ik de Roccat kone xtd beide top producten.

Rating:0