Razer Electra V2-headset en Cynosa Chroma-toetsenbord

Voor gamers met een laag/lager budget

do 05/04/2018
Michael
0 reacties

Eerder deze week recenseerde ik de prachtige Razer Naga Trinity, een veelzijdige gamingmuis met een aardig prijskaartje. Dat het bedrijf ook minder dure randapparatuur in het gamma heeft, bewijzen ze met hun Cynosa Chroma-gamingtoetsenbord en Electra V2-headset. Ook die apparaten belandden in mijn brievenbus en mijn mening daarover lees je hieronder.

Laat me beginnen met de headset. Met een aankoopprijs variërend tussen € 60 en € 70 behoort de Electra V2 tot het goedkopere segment van deze randapparatuurcategorie. Toch oogt het hebbeding enorm robuust en mooi afgewerkt, iets wat je niet van budgetmateriaal verwacht. De hoofdband bestaat daarnaast uit een flexibele stoffen band die zich onmiddellijk en zonder gepruts aan jouw hoofdomtrek aanpast. Daarboven positioneert Razer een metalen afwerking zodat de hoofdband nooit uit positie kan geraken. Een enorm sterk begin, ik was benieuwd naar de prestaties en het draagcomfort!

Electra V2-headset

Over de ergonomie van een headset oordelen kan pas na vele tientallen uren en laat ik nu nog steeds overuren draaien met het spelen van World of Warcraft. Na ellenlange sessies tot in de (relatief) vroege uurtjes ondervind ik weinig last van de rechthoekige oorschelpen, die met een zachte lederachtige plastic zijn afgewerkt. Op zich is dat niets speciaals, maar aangezien ik vaak wél last krijg bij het lang dragen van een headset, is dat een mooi compliment richting Razer. Iets later, bij het inspecteren van de beschikbare knoppen op de oorschelpen, viel ik echter achterover van verbazing en dat is echt niet positief bedoeld.

Naast de in- en uitschakelknop van de microfoon – die bovendien moeiteloos volledig kan worden verwijderd – vond ik nog één schuifknop op de headset. Dat blijkt een volumeregelaar te zijn, maar eentje die niet samenwerkt met het volume van Windows. Je kan de Electra V2 dus via een schuifschakelaar van volume laten veranderen, maar dat kan niet per trapje van 1 of 2 Windows-volumes en bovendien gaat het van volledig stil naar knallend luid op een centimeter afstand van elkaar. Finetunen is dus onmogelijk, een heel rare keuze als je het mij vraagt.

De Electra V2 kan dankzij de 3.5mm-aansluiting op allerlei apparaten zoals telefoons en consoles worden aangesloten, maar dat zal niet altijd elegant verlopen aangezien de originele kabel een rechte bocht-connector heeft. Wil je de microfoon gebruiken, dan moet je de hoofdtelefoon via een bijgeleverde splitterkabel connectoren en ook is – al lijkt het een eenvoudige oplossing – niet gebruiksvriendelijker aangezien je dat extra kabeltje overal mee naartoe moet sleuren.

Cynosa Chroma-toetsenbord

Het moet enorm lang geleden zijn dat ik een niet-mechanisch toetsenbord gebruikte. Plotseling lag de Razer Cynosa Chroma op tafel en ja, het voelde echt raar aan en het klonk vooral ongeloofwaardig: zachte toetsaanrakingen zonder een klikkend geluid? Ik kan geen enkele reden bedenken om vanuit het mechanische toetsenbordtijdperk terug te keren en ook na het gamen met deze Cynosa Chroma blijf ik die mening verdedigen. Ik heb het toetsenbord – eerlijk waar – een kans gegeven, maar kan niet begrijpen waarom je hier 60 euro voor zou neerleggen als een doorsnee kantoortoetsenbord nog geen 10 euro kost? Het grootste verschil, de looks, kan toch moeilijk 50 euro waard zijn?

Het toetsenbord heeft bijvoorbeeld geen extra pols-/armsteun, ondanks het grote formaat geen macroknoppen noch mediasneltoetsen om bijvoorbeeld je verkenner of browser te openen … Het is echt moeilijk om de aankoopprijs te rechtvaardigen. Akkoord, de toetsen kunnen in zovele mooie kleurtjes worden verlicht, maar een oldschool-toetsenbord heeft één groot gebrek: je kan maar x-aantal toetsen simultaan indrukken, anders worden ze niet geregistreerd. Comfortabel zijn de toetsen tot slot zeker wel, maar ik herhaal: 60 euro is enorm veel geld voor een toetsenbord dat zonder fonkelende lichtjes slechts 10 euro mag kosten.

Zowel de Electra V2 als de Cynosa Chroma behoren tot Razers budgetline-up. De headset is comfortabel, maar zowel de aansluitmanier als de volumeknop blazen je omver van – negatieve – verbazing. Het toetsenbord heeft geen mechanische toetsen, waardoor je enorm veel geld betaalt en daar enkel fonkelende lichtjes voor in de plaats krijgt. De Naga Trinity is een echte parel, maar deze twee stukjes randapparatuur niet echt.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor