Plantronics RIG 500 PRO HC

"Basisfunctionaliteit boven design en tierlantijntjes"

wo 09/01/2019
Niels
0 reacties

Naast de Plantronics RIG 400 PRO HC kreeg ik onlangs ook de RIG 500 PRO HC opgestuurd, een reeksje hoger dus. Aan de naamgeving alleen kunnen we niet echt veel afleiden, dus deze zij-aan-zij vergelijking maakte het voor mij wel wat makkelijker om een lijn te zien in het productgamma van Plantronics. En ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast door de 500 PRO HC.

Net zoals bij mijn unboxing van de 400 valt het ook bij de 500 meteen op wat voor een lichtgewicht hij is. Dat komt wellicht door die typisch modulaire opbouw van Plantronics headsets, of misschien door het nogal industriële design: het ‘exoskelet’ van de headset zit namelijk vol met gaten. Qua design vind ik ‘m persoonlijk spuuglelijk, zoals alle Plantronics headsets eigenlijk, al is dat uiteindelijk een kwestie van smaak.

Orenverwenner

Toch zit de 500 écht gemakkelijk, nog beter dan de 400. Dankzij zijn lichtheid, de nog dikkere oorkussentjes en de elastische band bovenaan rust hij erg comfortabel op je hoofd, zelfs bij lange speelsessies. De oorkussentjes zijn trouwens (deels) gemaakt uit een soort faux-leer achtig materiaal, wat het een iets meer premium look geeft. Bovendien zorgen over-ear oorkussens altijd een beetje voor natuurlijke geluidsisolatie, al ondersteunt de 500 PRO HC geen actieve noise cancelling.

De microfoon daarentegen heeft die feature wél. Je kan die trouwens simpelweg insteken of uittrekken moest je hem ooit in het openbaar willen gebruiken, al zou ik me door het lelijke design dat “Ik ben een gamer!” schreeuwt te gegêneerd voelen om dat ooit te doen. Qua zuiverheid is de mic zeker in orde voor de prijscategorie waarin de headset zich bevindt: geen gekraak of extreem vervormde stemmen maar ook geen levensecht stemgeluid zoals wel het geval is bij zeer high-end mics.

Pimp my 400

In vele opzichten lijkt de 500 PRO HC een verder uitgebouwde versie van de de 400-variant. Ook hier vind je bijvoorbeeld de volumeknop terug die rechtstreeks in je controller geplugd zit – een leuk extraatje voor wie op console speelt aangezien de headset naast PC ook op Playstation en Xbox werkt.

Qua geluid doet de 500 PRO HC het wel opmerkelijk beter dan zijn kleine broer. De 50mm drivers dragen daar zeker hun steentje aan bij, met een helder geluid in hoge resolutie als resultaat. Plantronics headsets hebben naar mijn mening nooit heel uitgesproken features gehad zoals andere merken dat wel hebben, ik denk bijvoorbeeld aan een diepe bas of kristalheldere midtones. Dat is ook hier het geval: er is niets dat echt in het oog springt of boven de rest uitsteekt. Alle geluiden klinken heel neutraal, waar ik persoonlijk geen fan van ben, maar ik kan niet ontkennen dat het geluid daardoor helder en vooral zeer naturel klinkt.

Conclusie

Ik heb het gevoel dat vele producten uit het Plantronics-gamma altijd kleine stapjes hoger zijn in zowel kwaliteit als prijs. Dat maakt het moeilijk om voor jezelf te bepalen bij welke prijs je de grens trekt. De 400 PRO HC wist me niet te overtuigen, maar deze 500 PRO HC slaagt daar wel in, ook al zou ik zelf voor een andere opteren. Voor tussen de 80 à 90 euro geeft de 500 PRO HC je een zeer degelijk neutraal geluid (je krijgt hier trouwens Dolby Atmos bij) en ook het draagcomfort is super. De faux-leren earcups geven toch een extra duwtje in de rug van het anders zeer krakkemikkige design. Zeker aan te raden als je op zoek bent naar een headset die basisfunctionaliteit boven design en tierlantijntjes plaatst.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor