Plantronics RIG 400 PRO HC

"Voor 60 euro kan je nooit echt uitstekende kwaliteit verwachten..."

di 08/01/2019
Niels
0 reacties

Een nieuw jaar, een nieuwe Plantronics-headset. Of meerdere zelfs. Plantronics maakt het ons niet makkelijk qua naamgeving: we moeten ieder product uit hun, intussen toch wel redelijk uitgebreid, assortiment maar uit elkaar zien ze houden door nummering tussen 300 en 800 en een paar weinigzeggende suffixen zoals HC, eSports, HD, Pro en zo voort. Hoe dan ook, in deze review nemen we de Plantronics RIG 400 PRO HC (zie je wat ik bedoel?) onder de loep.

Wat meteen opvalt is dat de 400 PRO HC dezelfde mechanische en modulaire looks heeft als nagenoeg alle andere headsets van Plantronics. Iedere component, van microfoon tot oorschelpen, lijkt als een Lego-constructie in elkaar te zijn geklikt. Voor sommige onderdelen is dat zelfs letterlijk te nemen: de grootte van je headset is aanpasbaar door de oorschelpen uit de constructie te trekken en nadien in één van de drie andere standen te rammen. Een rudimentaire aanpak die nochtans relatief goed marcheert. Eens ze qua grootte goed afgesteld staan, hoef je nadien normaalgesproken de oorkleppen toch niet meer te verzetten, dus ça va nog. Ook de microfoon kan je eenvoudig inpluggen of uit de headset trekken, mocht je dat ooit willen.

Lichtgewicht

De headset is ook bijzonder licht, wat wellicht komt door het extreem goedkoop uitziende en aanvoelende plastic waaruit hij is vervaardigd. Naast het feit dat je componenten in en uit de headset kan klikken is dat waarschijnlijk de tweede grootste verklaring waarom de 400 PRO HC zo cheap aanvoelt. Stevig is hij dus allesbehalve en schok- of impactbestendig waarschijnlijk nog veel minder, al vraag ik me af hoe je in godsnaam ooit een headset fysiek kan breken. Maar goed, de 400 PRO HC is ongetwijfeld een krakkemikkig model.

Een voordeel van diezelfde lichtheid is dat de headset wel weinig tot geen druk op je hoofd zet bij lange gaming sessies. Ook de flexible, elastische band op je hoofd draagt daar toe bij en zorgt ervoor dat de bovenkant zacht op je hersenpan rust. Bovendien is dit een over-ear model waarbij de earcups van een goedkope maar zeer zachte mousse voorzien zijn.

Het voelt echt heel prettig om de 400 PRO HC op je kop te hebben. Ondanks de bric-à-brac looks geniet je dus wel van prima draagcomfort - zelfs na 7 uur voelde ik geen druk en had ik niets van last aan mijn hoofd. Dat is in mijn ogen toch al een fameuze plus die de shitty looks ergens wel rechttrekken.

Dolby Atmos surround sound-ondersteuning

Bovendien biedt de 400 PRO HC nog een paar extraatjes aan zoals Dolby Atmos surround sound ondersteuning, inline bediening met mute knop, een volumeknop die rechtstreeks aan je controller bediend kan worden zodat je het volume makkelijk kan aanpassen én de headset werkt op Playstation, Xbox en PC. Niets dat echt potten breekt maar toch leuke features die in de praktijk best handig zijn en die je toch iets meer bang for your buck geven.

Dat gezegd zijnde blijft het allerbelangrijkste voor een headset nog steeds de microfoon en uiteraard het geluid dat je zelf te horen krijgt. Kort samengevat: ’t valt mee, ik had erger verwacht. Dankzij de 40mm drivers geniet je van een redelijk standaard geluidskwaliteit, met deftig volume en ietsjes beter dan doorsnee bas. Voor mij had die zeker wat meer uitgesproken mogen zijn, al is dat persoonlijke smaak.

De midtones zijn dan weer een tikkeltje onder de norm en de treble is merkelijk zwakker dan alle andere parameters. Zwak dus, maar het kan er mee door voor een headphone van om en bij de 60 euro.

Conclusie

Raad ik de 400 PRO HC aan? Dat hangt ervan af waar je het meest belang aan hecht. Voor 60 euro kan je nooit echt uitstekende kwaliteit verwachten, dus dan wordt het afwegen. Qua geluidskwaliteit valt het mee: zowel binnenkomende als uitgaande geluiden zijn niet meer dan basic, maar doen wat ze moeten doen. De draagkwaliteit is bijzonder goed en je kan ‘m urenlang op je hoofd houden zonder ook maar iets van last te voelen. De esthetische waarde en algemene looks daarentegen zijn een pak triestiger, iets wat voor sommigen (inclusief mezelf) toch ook belangrijk is.

De extraatjes zoals Dolby Atmos of inline bediening zijn niet doorslaggevend genoeg om echt een rol te spelen. Heb je een beperkt budget en wint functionaliteit het bij jou van design en rauwe geluidskwaliteit? Dan is de 400 PRO HC misschien wel iets voor jou, al zou ik je persoonlijk aanraden om het geld dat je hieraan uitgeeft iets langer te sparen en er op termijn een kwalitatievere headset mee te kopen.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor