Philips BDM4037U

Het nieuwe centrum van jouw gamingkamer?

vr 10/02/2017
Lazlo
0 reacties

Mispakt u er niet aan, hé man, da’s echt wel een grote doos hoor.” Ik hoor de waarschuwing van redactie-moederkloek Randy nog zo door mijn oren vliegen wanneer hij me vraagt waar mijn testversie van de Philips BDM4037U geleverd mag worden. Voor de zekerheid toch maar mijn thuisadres opgegeven. Gelukkig maar, want zo een 40 inch scherm komt in een doos van dubbelformaat. Waarom heeft een gamer in godsnaam zo een joekel van een scherm nodig? Wel, laat me je dat even uitleggen.

Eerst even de specifics: 40 inch, 4K beeldkwaliteit, curved met 2 DisplayPort 1.2a-poorten, één VGA-toegang en twee HDMI-ingangen (1.4 en 2.0). Reken daarbovenop nog een reeks USB 3.0 ingangen, een setje ingebouwde speakers en zowel een analoge audio-ingang als een 3.5mm jack en je hebt de Philips BDM4037U. Een beeldscherm dat net zo goed een televisie had kunnen zijn (en dat toevallig ook dezelfde afmetingen kent als mijn flatscreen in de woonkamer). Veel vlees aan het been dus, en maar goed ook, want met een aankoopprijs van om en bij de 750 euro wil je niet op jouw honger zitten.

Geen gaming monitor

Dat gezegd zijnde, is deze BDM4037U geen gaming monitor. Steek die portefeuille nog maar even waar die vandaan kwam, want voor een high-end scherm om jouw pc-titels in volle glorie te genieten zul je elders moeten zoeken. Zo staat de refresh rate van dit scherm gelockt op 60 Hz, wat een no-go-zone is voor pc-gamers met het budget voor een scherm als dit. Daarnaast weerhoudt dit TFT LCD-scherm een 4ms reactievermogen, wat verbleekt naast een 1ms reactiesnelheid van bijvoorbeeld een BenQ XL2730Z.

Maar genoeg van die technische praat, want ik heb me zeker wel kunnen amuseren met deze monitor. De mogelijkheid om zowel je spelconsole als pc simultaan aan dit scherm te koppelen, maakt van deze BDM4037U een capabele kandidaat voor de beter uitgeruste gaming room. In dat opzicht is de resolutie van 3840 bij 2160 pixels verdienstelijk, aangezien zo een 40 inch scherm ook aangenaam is om vanuit een gemakkelijke stoel of zetel vanop een afstandje te gamen. Wanneer je dat doet, kun je echter niet vertrouwen op de speakers in dit scherm zelf, aangezien die minder aankunnen dan de doorsnee laptop speaker. Vanaf een schel of eerder zwaar geluid beginnen de arme dingen al te kraken langs alle kanten. Een beetje een nutteloze toevoeging aan het geheel.

Ben je meer het multitaskende type, dan zal de picture by picture-modus van dit toestel al snel een zegen blijken.

Multitasking ten top

Ben je meer het multitaskende type, dan zal de picture by picture-modus van dit toestel al snel een zegen blijken. De BDM4037U laat je toe om tot maar liefst vier schermen tegelijkertijd weer te geven, wat ofwel kan dienen als enkele extra monitors voor jouw pc, of voor het spelen van een game op jouw PlayStation of Xbox terwijl een pc-scherm binnen oogbereik ligt. Jammer is wel dat je de kleinere schermen niet in formaat aan kan passen, waardoor ze fixed op één vierde van de grootte van het volledige scherm gelockt blijven. Ook zorgen beide HDMI-inputs voor latency problemen op pc, dus die zijn nagenoeg uitsluitend bruikbaar met andere toestellen.

Wanneer het op beeldkwaliteit aankomt, is de BDM4037U toch ook wel een pareltje.

Groot ding

Wanneer het op beeldkwaliteit aankomt, is de BDM4037U toch ook wel een pareltje. Dankzij de ingebouwde SmartImage-functie geniet de monitor zes presets die de helderheid en het kleurenschema toepasselijk wijzigen. Handiger is de SmartContrast-functie die de boel automatisch aanpast naar de visuals op het scherm, wat verrassend goed werkt. Enkel grote witte vlakken blijven vaak te fel voor zo een groot scherm.

En ja, dit is echt wel een groot scherm om voor je neus te hebben. Wanneer je een game fullscreen opstart, zit je er écht in. De curve van het scherm lijkt je werkelijk te omarmen en in de ervaring op te slorpen. Een leuk gevolg is dat je meer gefocust blijft op in-game gebeurtenissen. Je kunt er namelijk moeilijk naast kijken. Het nadeel is dat lang gamen met die zee van licht recht op je neus, voor snel vermoeide ogen zorgt.

Mooi ding

Zelfs wanneer de monitor af staat, is het nog een esthetisch mooi ding. De stijlvolle sokkel en metallic grijze look maken van de doorsnee bureau-omgeving een klassevolle bedoening. Enkele praktische design-keuzes gooien jammer genoeg dan weer wat roet in het eten. Flexibel kun je deze monitor namelijk niet noemen, aangezien je hem enkel in beperkte mate vooruit en achteruit kunt kantelen. Ook zitten alle poorten aan de achterkant van het scherm, wat bijvoorbeeld in het geval van mijn bureau voor de nodige problemen zorgt.

Mijn pc staat namelijk in een hoek, waardoor alle poorten van het scherm ook meteen tegen een muur aan zitten en het verwisselen van kabels achteraan niet even evident is. Hetzelfde probleem geldt voor de headphone jack, die bij de rest van de ingangen zit. Voor het aanpassen van scherminstellingen en het opstarten en afsluiten van het apparaat zit er ook achteraan een klein, plastic knuppeltje waarmee je gemakkelijk doorheen alle menu’s kunt navigeren. Die kleine joystick zelf voelt echter ook niet uiterst betrouwbaar aan, gezien de eerder losse en goedkope plastic indruk die hij achterlaat. Niet meteen een scherm van 750 euro waardig, denk ik dan.

 

Is de BDM4037U een goede gaming monitor? Wanneer je de specificaties van het toestel bekijkt zeker niet. Wel heeft het de uitgelezen afmetingen en nodige features om het centrum van een weluitgeruste gaming room te zijn. Heb je nog wat budget over om een dedicated gamingkamer in te richten met een grote, multifunctionele monitor? Dan is dit 4K-model zeker het overwegen waard. Toch zal het vooral het hoge prijskaartje zijn dat menig gamer naar een alternatief doet grijpen.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor