Nvidia pakt uit met grootste generatiesprong ooit met GPU's uit de GeForce RTX 30-serie

Het valt me, om de een of andere reden, op dat ik de laatste maanden weer meer op mijn gaming laptop zit te spelen, dan op console. Is het omdat er (in mijn ogen) de laatste tijd meer goede pc-exclusives verschijnen dan console-exclusives, omdat ik (door de aanschaf van een nieuwe curved monitor) meer geniet van de pc-graphics of zijn er andere redenen. Wat er ook van moge zijn, ik amuseer me te pletter, en heb hier een nieuwtje dat de pc-gamers zeker zal aanspreken. En dan vooral de Nvidia-adepten.

Onderstaande informatie werd overgenomen uit het persbericht:

NVIDIA heeft de GeForce RTX 30-serie GPU's onthuld, aangedreven door de NVIDIA Ampere-architectuur, de grootste generatiesprong ooit in de GeForce-geschiedenis

De verbluffende prestatierecords van de GeForce RTX 3090, 3080 en 3070 GPU's bieden tot 2x de prestaties en 1,9x de energie-efficiëntie ten opzichte van de vorige op Turing gebaseerde generatie. De GPU's profiteren van de tweede generatie van NVIDIA RTX ™ - het krachtigste pc-gamingplatform ter wereld - om ongekende niveaus van realtime raytracing en AI-gaming te bieden.

De RTX 30-serie werd onthuld tijdens een virtueel release event door NVIDIA-oprichter en CEO Jensen Huang, die ook aankondigde dat Fortnite, het fenomeen van pop culture games, RTX real-time ray tracing inschakelt en vier ray-traced-functies toevoegt voor een meer meeslepende game-ervaring, inclusief reflecties, schaduwen, global illumination en ambient occlusion.

Huang onthulde bovendien krachtige nieuwe tools voor gamers, waaronder NVIDIA Reflex, waardoor competitieve gamers sneller worden; Omniverse Machinima, voor videogame storytelling met behulp van real-time grafische computers; en NVIDIA Broadcast, dat AI gebruikt om van elke kamer een thuis broadcast studio te maken.

Wonderen van NVIDIA Ampere Architecture - 2e Generatie RTX

De verbluffende prestaties van de nieuwe GPU's uit de RTX 30-serie en de NVIDIA Ampere-architectuur zijn baanbrekende technologieën en meer dan twee decennia aan grafische R&D, waaronder: 

 • Nieuwe streaming multiprocessors: de bouwsteen voor 's werelds snelste, meest efficiënte GPU, levert 2x de FP32-doorvoer van de vorige generatie en 30 Shader-TFLOPS aan processing power.
 • Tweede generatie RT-cores: nieuwe speciale RT-cores leveren 2x de doorvoersnelheid van de vorige generatie, plus gelijktijdige raytracing en shading en compute, met 58 RT-TFLOPS aan processing power.
 • Derde generatie Tensor Cores: nieuwe speciale Tensor Cores, met tot 2x de doorvoersnelheid van de vorige generatie, waardoor het sneller en efficiënter is om AI-aangedreven technologieën uit te voeren, zoals NVIDIA DLSS, en 238 Tensor-TFLOPS aan processing power.
 • NVIDIA RTX IO: maakt snel laden op basis van GPU's en decompressie van game-assets mogelijk, waardoor de invoer- / uitvoerprestaties tot wel 100x worden versneld in vergelijking met harde schijven en traditionele opslag-API's. In combinatie met Microsofts nieuwe DirectStorage voor Windows API, (1) RTX IO ontlast tientallen CPU-cores aan werk naar de RTX GPU, waardoor de framesnelheden worden verbeterd en games vrijwel onmiddellijk worden geladen.
 • 'S Werelds snelste grafische geheugen: NVIDIA heeft samengewerkt met Micron om' s werelds snelste afzonderlijke grafische geheugen te creëren voor de RTX 30-serie, GDDR6X. (2) Het biedt datasnelheden van bijna 1 TB / s systeemgeheugenbandbreedte voor grafische kaarttoepassingen, waardoor games en apps worden gemaximaliseerd.
 • Next-gen procestechnologie: Nieuw 8N NVIDIA aangepast proces van Samsung, dat een hogere transistordichtheid en meer efficiëntie mogelijk maakt.

RTX komt naar Fortnite, Call of Duty: Black Ops Cold War

Popcultuurfenomeen Fortnite is de nieuwste blockbuster-game om RTX in te schakelen en voegt zich bij Call of Duty: Black Ops Cold War en een grote groep AAA-titels, zoals Cyberpunk 2077, Dying Light 2 en Watch Dogs: Legion.

Andere titels die al worden geleverd met ondersteuning voor ray-tracing, zijn Control, Minecraft met RTX Beta voor Windows 10 en  Wolfenstein: Youngblood. Bovendien wordt ray tracing ondersteund in industriestandaard API's, waaronder Microsoft DirectX Raytracing en Vulkan, evenals in de game-engines die door developers worden gebruikt om games te maken, waaronder Unreal Engine, Unity, Frostbite, id Tech, Northlight, Luminous Engine, 4A Motor en meer.

DLSS: AI-aangedreven gaming Acceleration

NVIDIA DLSS, een van de grootste grafische doorbraken van het afgelopen decennium, maakt gebruik van het deep learning neurale netwerk, mogelijk gemaakt door RTX Tensor Cores. Indien ingeschakeld, verbetert DLSS - dat exclusief wordt ondersteund op GeForce RTX GPU's - de prestaties in titels als Control, Minecraft met RTX voor Windows 10 en Death Stranding, terwijl het afbeeldingen genereert die vergelijkbaar zijn met de oorspronkelijke resolutie. DLSS gaat naar Boundary, Bright Memory Infinite, Call of Duty: Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077, Fortnite, Ready or Not, Scavengers en Watch Dogs: Legion. Voor degenen met krachtigere pc-configuraties, stelt een nieuwe Ultra Performance-modus DLSS in staat om tot 8K te werken.

Nieuwe Manieren om te Spelen

NVIDIA kondigde ook drie nieuwe technologieën aan die zijn ontworpen om de ervaringen van gamers, streamers, esports-professionals en creators te verbeteren: 

 • NVIDIA Reflex: word onmiddellijk competitiever. Gamers streven naar de laagst mogelijke latency in competitieve games omdat de pc hierdoor sneller kan reageren op hun input, waardoor ze met grotere precisie kunnen spelen. NVIDIA Reflex is een nieuwe reeks technologieën die de systeem latency optimaliseren en meten. Hiertoe behoren NVIDIA Reflex Low-Latency Mode, een technologie die wordt geïntegreerd in populaire esports games zoals Apex Legends, Call of Duty: Warzone, Fortnite en Valorant die de latency tot 50 procent vermindert, en NVIDIA Reflex Latency Analyzer, die input detecteert afkomstig van de muis en vervolgens de tijd die het duurt voordat de resulterende pixels (bijvoorbeeld een pistoolsnuitflits) op het scherm veranderen. Reflex Latency Analyzer is geïntegreerd in nieuwe 360Hz NVIDIA G-SYNC® Esports-schermen die dit najaar arriveren van Acer, Alienware, ASUS en MSI en ondersteund worden door de beste esports randapparatuur van ASUS, Logitech, Razer en SteelSeries. Het meten van de latency van het systeem was voorheen vrijwel onmogelijk voor gamers, waarvoor meer dan $ 7.000 aan gespecialiseerde high-speed camera's en apparatuur nodig was. (3)
 • NVIDIA Broadcast: streamen als een professional. De 20 miljoen(4) livestreamers ter wereld kunnen hun huis omtoveren tot een streamstudio met NVIDIA Broadcast, een universele plug-in die de kwaliteit van microfoons en webcams verbetert met RTX-versnelde AI-effecten, zoals het verwijderen van geluid, virtuele achtergrondeffecten en webcam automatisch frame.
 • NVIDIA Omniverse Machinima: verrijkend nieuwe kunstvorm. Moderne gaming blijft het storytelling art genre uitbreiden, waarin game-items worden gebruikt om filmische meesterwerken te creëren. Omniverse Machinima maakt dergelijk werk gemakkelijk en biedt een path-traced viewer tool en engine die zijn ontworpen voor fysieke nauwkeurigheid, waarbij licht, fysica, materialen en AI worden gesimuleerd. Gebruikers kunnen middelen uit ondersteunde games halen en hun webcam en AI gebruiken om personages te creëren, hifi-fysica en gezichts- en stemanimaties toe te voegen, en filmkwaliteit films te publiceren met behulp van de weergavekracht van hun RTX 30-serie GPU. Meld u aan voor een melding wanneer early access wordt geopend.

Introductie: GeForce RTX 3080, RTX 3070, RTX 3090 Founders Edition

 • GeForce RTX 3080 - Vanaf € 719,- is de RTX 3080 de ultieme gaming-GPU - tot 2x sneller dan de RTX 2080. Met 10GB van het nieuwe high-speed GDDR6X-geheugen van 19 Gbps, kan de RTX 3080 consistent 60 frames per seconde leveren voor gamen met 4K-resolutie.
 • GeForce RTX 3070 - Vanaf € 519,- is de RTX 3070 sneller dan de RTX 2080 Ti voor minder dan de helft van de prijs, en gemiddeld 60 procent sneller dan de originele RTX 2070. Hij is uitgerust met 8 GB GDDR6-geheugen, wat het topprestaties voor games die draaien op 4K- en 1440p-resoluties.
 • GeForce RTX 3090 - Bovenaan de stapel bevindt zich de RTX 3090, geprijsd op € 1549,- en aangeduid als de "BFGPU" - Big Ferocious GPU. Hij wordt zelfs geleverd met een geluiddemper - een ontwerp met drie sleuven, twee assen en doorstroming, dat tot 10x stiller is dan de TITAN RTX en de GPU tot 30 ° C koeler houdt. Het 24 GB aan GDDR6X-geheugen kan de zwaarste AI-algoritmen aan en kan enorme werkbelastingen voor content creation voeden. De RTX 3090 is tot 50 procent sneller dan de huidige ultieme pc-grafische kaart, TITAN RTX, waardoor gamers 60 fps in 8K-resolutie kunnen ervaren in veel topgames. 

De nieuwe kaarten bevatten verschillende wereldprimeurs, waaronder: 

 • Dual-Axial, Flow-Through Thermal Solution - Tot 2x meer koelprestaties, met een verbluffend unibody-ontwerp. Gamers en developers zullen kunnen genieten van ongeëvenaarde prestaties terwijl hun GPU's tegelijkertijd koeler en stiller werken dan ooit.
 • Voortreffelijk mechanisch en elektrisch ontwerp - Een sterkere mechanische structuur - met een nieuwe platte bladveer samen met een nieuwe 12-pins voedingsconnector - biedt meer ruimte voor componenten en koeling en is compatibel met 8-pins connectoren in bestaande voedingen , met een meegeleverde adapter.
 • HDMI 2.1 - De grotere bandbreedte die wordt geboden door HDMI 2.1 maakt voor het eerst een enkele kabelverbinding met 8K HDR-tv's mogelijk voor gamen met ultrahoge resolutie.
 • AV1-decodering - Eerste afzonderlijke GPU's met ondersteuning voor de nieuwe AV1-codec, waardoor gamers tot 8K HDR-internetvideo kunnen bekijken met maar liefst 50 procent minder bandbreedte. (5)

Waar te koop

De GeForce RTX 3090, 3080 en 3070 GPU's zullen beschikbaar zijn als custom kaarten, inclusief stock-geklokte en in de fabriek overgeklokte modellen, van topaanbieders van uitbreidingskaarten zoals ASUS, Colourful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY en Zotac en als Founders Editions van www.nvidia.com. 

Vind de GeForce RTX 30-serie GPU's in gaming-systemen gebouwd door Acer, Alienware, ASUS, Dell, HP, Lenovo en MSI, plus toonaangevende systeembouwers wereldwijd, waaronder CyberPower PC, Digital Storm, Falcon NW, IBUYPOWER, Maingear, Origin, NZXT , Puget en nog veel meer. 

De GeForce RTX 3080 is verkrijgbaar vanaf 17 september. De GeForce RTX 3090 is beschikbaar vanaf 24 september. De GeForce RTX 3070 is verkrijgbaar in oktober.

 

1 reactie

Idd erg mooie vooruit sprong (toch eerst de echte reviews afwachten ook) men 2080ti zal het wel nog volhouden een jaar of 2/3 op men ultrawide res.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments