Nacon Wireless Asymmetric Controller

"Met een adviesprijs van 60 euro haal je een middelmatige controller in huis"

ma 20/05/2019
Joeri
1 reacties

Niet enkel het aanbod aan spellen doen gamers voor een bepaalde console kiezen, ook de controller is belangrijk. Zo zijn er die steevast bij de PlayStation-controller blijven omdat alles daar mooi symmetrisch is, terwijl Xbox-spelers hun controller beter in de hand vinden liggen. Allemaal valabele punten uiteraard die iedereen naar iets anders doen neigen. Nochtans bestaan er alternatieven voor alle consoles en sinds kort kwam daar eentje bij: de Nacon Wireless Asymmetric Controller.

Bijna iedereen weet dat ik een fervente PlayStation-speler ben, terwijl ik ook enkele maanden een Xbox One heb gehad. Omdat deze onvoldoende aandacht kreeg besloot ik deze alsnog snel door te verkopen. De PlayStation 4 staat nog steeds op de televisiekast, inclusief een koperen en gouden versie van de DualShock 4-controller. Stevige 'bakskes' die een stuk beter in de hand liggen dan de PlayStation 3-varianten, maar voor sommigen mag/kan het nog beter. Hardwarefabrikanten, en in het bijzonder Nacon, spelen daar handig op in. Zij brengen regelmatig nieuwe controllers uit en deze Nacon Wireless Asymmetric Controller is hun nieuwste worp. Een draadloze controller die erg veel gelijkenissen heeft met de Xbox One-controller.

Wat mist het?

Eerlijk gezegd snap ik de hele heisa niet rond die controllers. De PS4-controller ligt hier uitstekend in de hand en het symmetrische werkt gewoon erg goed. Het is dan weer wennen als ik een Xbox-controller in de handen krijg, al is dat voor Xbox-spelers in de omgekeerde richting uiteraard ook het geval. Het mag dus al duidelijk zijn dat het even wennen was om met deze Nacon Wireless Asymmetric Controller aan de slag te gaan. Het assymetrische vind je terug in de duimsticks. Bij de gewone PlayStation-controllers staan die altijd mooi symmetrisch, terwijl bij de Xbox-varianten de linkse stick met het D-pad worden omgewisseld. Dit laatste is dus ook het geval bij de nieuwe controller.

Daarnaast heeft deze nieuwe controller de look van een Xbox-variant. Iets groter en zwaarder waardoor hij net iets gemakkelijker in de hand ligt. Qua features voegt de controller helaas niets toe aan de bestaande DS4's. Zo vind je aan de bovenkant het typische touchpad terug, terwijl ook de 4 bumpers en triggers aanwezig zijn, net als bijna alle overige toeters en bellen die een PlayStation 4-controller kenmerken. Helaas moet het ook enkele features achterlaten. Van een ingebouwde microfoon is er geen sprake en dit is toch een spijtig geval. Zelfs bij games als Days Gone wordt de microfoon van de controller gebruikt en dat is bij deze draadloze variant een gemis. Ook het ontbreken van de mogelijkheid om de controller via het PlayStation 4-menu uit te schakelen, mis ik.

De kindjes spelen graag eens op de PS4 en dan is het af en toe nodig eens de tweede controller uit te zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan als er met deze Nacon-controller gespeeld wordt... En dan nog het grootste gemis: de Nacon Wireless Asymmetric Controller heeft geen lichtbalk, waardoor deze controller niet compatibel is met de VR-headset.

De features

  • 2 trilmotoren
  • herlaadbare batterij met tot 7 uur speeltijd
  • werkt tot op 7 meter afstand
  • batterij-indicator
  • touchpad
  • 3.5mm headset-aansluiting
  • USB bluetooth ontvanger voor Wireless Play en audio plus chat op je controller
  • pc-compatibel

De controller mist wel wat features, maar echt slecht is dit stukje hardware gelukkig niet. Het ligt erg goed in de hand, heeft een goede bouwkwaliteit en is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Pro Controller van dezelfde fabrikant. Maar is dat een reden om 60 euro neer te tellen? Nee, dat niet. Voor mijn LEGO City Undercover-spelende kindjes, nu 5 en 6,5 jaar, was deze controller geen al te groot succes. Hun handen zijn te klein om de linkse stick eenvoudig te kunnen bedienen. Ze vroegen dus beiden erg snel naar de originele PS4-controller. Ik had er meer van verwacht!

Met een adviesprijs van 60 euro haal je een middelmatige controller in huis. Het ligt misschien iets beter in de hand, maar dat is het enige voordeel. Een voordeel dat niet opweegt tegen een groter aantal nadelen. Zo ontbreekt de lichtbalk waardoor je deze controller niet kunt gebruiken in combinatie met de PlayStation VR. Ook de ingebouwde microfoon is achterwege gelaten. Twee punten die de typische PlayStation 4-controller nochtans kenmerken. Ik kan me alleszins geen reden bedenken om de Nacon Wireless Asymmetric Controller in huis te halen.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor

1reactie

Het draait bij die controllers allemaal om die extra knoppen vanachter, zodat men kan springen en aimen tegelijk! Zeer handy in online shooters, het gemak is bijzaak.

Rating:0