Nacon Revolution Unlimited Pro Controller

"Kort samengevat, wil je waar én kwaliteit voor je geld, dan is dit een must have"

di 28/05/2019
Praga
0 reacties

Vroeger was een mens content met de controller die hij bij zijn favoriete console bijgeleverd kreeg. Tot slimme business boys een gat in de markt vonden en besloten om te investeren in andere, nieuwe, speciale en volgens sommigen prestatiebevorderende controllers. Een van die bedrijven is Nacon, geen onbekende in het wereldje, en ik nam hun Nacon Revolution Unlimited Pro Controller onder handen.

Persoonlijk heb ik nooit gebruik gemaakt van die third party controllers. Ik was tevreden met de standaard controllers en had geen behoefte om iets anders te proberen. Na mijn bezoek aan de Bigben Week in Parijs, waar ook Nacon aanwezig was, wilde ik weten wat die controllers zo speciaal maakt. En vooral, waarom er zoveel mensen fan van zijn en bereid zijn er veel geld voor te betalen.

Waar voor je geld…

Het eerste wat ik moet bekennen, is dat je verdorie waar krijgt voor je geld. De commerciële verpakking is top en de controller is netjes verpakt in een harde case. Niet zomaar een case maar eentje die tegen een stevige stoot kan, best handig als je soms wat onhandig bent of dit kostbare kleinood wil vrijwaren van schade. Eveneens handig als je bij vrienden gaat gamen, gaat lannen of naar een toernooi gaat en je eigen controller wil meenemen.

Daarnaast nog een lange kabel (3 meter!), netjes weggestoken in een opbergnetje in je harde case, en een best wel grote USB-dongle om via bluetooth je adapter draadloos te gebruiken. Inderdaad, je kan deze controller zowel draadloos als wired gebruiken. En zelfs dat is nog niet alles want je krijgt er een microfibre doekje bij om je controller shiny te houden, extra gewichtjes (10, 14 en 16 gram) en extra duimtoetsen om je controller te pimpen. So far so good en alvast een aangename eerste kennismaking.

En oh wat voelt deze controller, in een zwart/grijze design zacht aan in mijn handen. Een apart gevoel dat ik toch even wilde meegeven… Je bent het neergelegde bedrag eigenlijk meteen vergeten eens je de verpakking open maakt…

Shitload aan functies en mogelijkheden

De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller, zowel inzetbaar op PS4 (Pro) als op pc, is groter dan de traditionele Dual Shock 4-controller, en ongeveer even groot als de Xbox One-controller.

Laat me beginnen met de bovenkant van de controller. Net als iedere andere PS4-controller kan je rekenen op de gekende, kleurloze in dit geval, afbeeldingstoetsen, twee stevige(re) duimsticks die je kan aanpassen om ze soepeler of net niet soepeler te maken, een D-pad rechtsonder de linker duimstick en niet linksboven en een groter touch screen. De options- en share-toetsen zijn ook een ietsje groter. Via verwijderbare kleppen in beide handgrepen kan je het gewicht bijstellen door er bovenvermelde gewichtjes in te plaatsen. Ook de triggers en schouderknoppen zijn groter en vooral makkelijk bereikbaar.

Aan de achterzijde kunnen we via een knopje kiezen voor draadloos of wired, instellen voor welk platform we de controller willen gebruiken, waarbij elk zijn eigen kleurtje (blauw, rood of lichtpaars) heeft dat je ziet schijnen rond de rechter duimstick en zeker in het donker wel sjiek is. Daarnaast heb je ook een knopje om te schakelen tussen je vier instelbare profielen. Ook kan je achteraan je microfoonvolume/headset instellen.

Maak hem ‘helemaal’ van jou

Op de, van een rubberen textuur voorziene, handgrepen bevinden zich vier sneltoetsen, S1 tot en met S4, die ik zelf kan instellen. Iets wat handig is bij de ‘snellere’ multiplayer shooters als Call of Duty en Battlefield waar je vaak in een fractie van een seconde moet handelen. En, technische leek die ik ben, is het verrassend hoe eenvoudig ik deze kan instellen. Als ik de profielknop drie seconden ingedrukt hou, kan ik een S-toets kiezen, en vervolgens op de knop drukken waarvan ik de functie wil kopiëren.

Maar het was soms toch wel even schrikken, zowel voor mij als mijn squad/teammates, wanneer ik de verkeerde S-toets indrukte. Ze staan net iets te dicht bij mekaar en met dikke vingers of een flinke portie adrenaline durfde ik al eens de verkeerde toets in te drukken.

Maar bon, heel wat instelbare en aanpasbare functies en toetsen dus waarmee ik de controller als het ware helemaal kan personaliseren.

Miljaar hé, wasdanuweer?

En ik beken, eerlijk is eerlijk, het lukte me niet om mijn PS4 Pro in te schakelen met de PS-toets van de controller. Na een tijdje zuchten, klagen en zagen, ik had echt niet door wat er scheelde, ging ik online zoeken wat er fout was of wat ik fout deed. Niets dus! Het is gewoon niet mogelijk en dus moest ik de PS4 manueel aanzetten. Bijgevolg, zo bleek, wordt ook de batterij indicator niet via de PS4 weergegeven. Al zit je met een volledig opgeladen batterij wel goed voor zo’n 7 uur gameplay.

Wat de controller ook niet heeft is een light bar vooraan, iets wat mij persoonlijk niet stoort maar wat misschien wel de PSVR-fans kan afschrikken.

Gebruiksvriendelijk en intuïtief

Dit alles netjes geïntegreerd, bereikbaar en vooral heel gebruiksvriendelijk waardoor het allemaal intuïtief aanvoelt bij gebruik. Voor mezelf was het allemaal even wennen, zoals ik al zei speel ik vooral met standaard controllers, en single player-games. Dus de vele mogelijkheden die ik hier aangeboden kreeg waren eerst wat overweldigend.

Maar wanneer ik Apex/FIFA (console) of Dauntless/Rocket League (op mijn zoon zijn pc) speelde met deze controller, dan voelde ik, na een poosje toch, dat het allemaal best handig(er) speelt. Het richten gaat beter, het schakelen tussen wapens/items gaat vlotter en ook het dodgen, crouchen, weer rechtstaan en moven gaat vloeiender. En dit alles zonder kramp te krijgen in mijn hand/polsen of in de knoop te liggen met mijn vingers nu ik eraan denk.

Ik twijfel er dan ook niet aan dat ik, na een poosje tweaken en zoeken, nog meer plezier ga beleven aan deze controller. En, ik zeg het nog eens, de ergonomische controller voelt heel naturel aan in mijn handen.

Conclusie

De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller, die er eigenlijk gewoon reeds duur uitziet, is met zijn adviesprijs van net geen 160 tot net geen 170 euro best prijzig. Je krijgt er echter heel wat voor terug, zowel qua materiaal, verzorging als mogelijkheden. Je kan de controller helemaal personaliseren naar je eigen behoeften, draadloos of wired gebruiken, en dit zowel op PS 4 (Pro) als pc. Hiervoor moet je wel de Nacon-app installeren op pc, aangezien die op PS4 vreemd genoeg niet beschikbaar is, maar bon. Op vlak van multiplayer shooters, en zeker als je een gedreven online speler bent, zal je er zeker voordeel uit halen, daar bestaat geen twijfel over. Ben je echter een casual of single player-gamer dan zit je goed met je standaard controller. Kort samengevat, wil je waar én kwaliteit voor je geld, dan is de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller momenteel je enige optie.

 

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor