MSI Trident X

Slechts 40cm, but size doesn't matter!

Een aantal weken geleden nam ik met de MSI Infinite S een soort tussenmodel onder handen. De Taiwanese technologiereus probeert met een uitgebreid desktopgamma zowel de casual gamers al de hardcore professional te bekoren, en ditmaal krijg je hieronder mijn mening over de Trident X. Dat is de absolute crème de la crème in MSI’s line-up en ik was echt benieuwd hoe groot het verschil met dat budgetmodel zou zijn.

Een extra zijpaneel in de doos om de uitgebreide RGB-structuur in de computer volop in de kijker te plaatsen. De nieuwste hardware in combinatie met alle mogelijke aansluitingsmogelijkheden. Een afgelikt uiterlijk en een aantal uitbreidingsopportuniteiten. De Trident X-versie die ik onder handen mocht nemen, ademt op alle vlakken een soort cool uit die je nog maar zelfde in voorgeconfigureerde desktops terugvindt. Bovendien is hij dankzij de beperkte afmetingen (nog geen 40cm hoog noch diep) enorm draagbaar, om ook op verplaatsing van topprestaties te kunnen genieten.

Topprestaties

Qua processorkeuze zijn er weinig betere en betaalbare alternatieven in omloop. MSI opteert voor de i7-9700K die standaard aan 3,6 GHz presteert. Deze CPU heeft acht fysieke kernen, en ondanks het ontbreken van multithreading ligt de benchmarkscore een pak hoger dan bij de iets lichtere i5 9600K. In beide gevallen onthield ik me van het overclocken, maar aangezien dat perfect tot de mogelijkheden behoort, kan je de prestaties zelf nog de hoogte induwen.

Hetzelfde geldt voor het RAM-geheugen. Standaard wordt deze klasbak van 16GB 1333.3 MHz geheugen voorzien, maar dankzij de twee lege sleuven kan je dat tot 32GB verdubbelen. Het aanwezige rekengeheugen wordt sowieso in de vorm van twee aparte latjes voorzien, zodat je optimaal van het dual channel-voordeel geniet. Het MSI Z370-moederbord is overigens compatibel met hogere geheugensnelheden, zelfs tot 2.666 MHz, maar in de praktijk merk je nauwelijks tot geen verschil tussen de snelheden onderling. Latjes met hogere rekensnelheden vallen altijd iets duurder uit, dus het is een mes dat twee kanten snijdt. MSI Had voor het allerbeste kunnen gaan, maar de prijs is al redelijk stevig, dus een kleine besparing is dan weer begrijpelijk.

Dé beste GPU

Wat het meeste aandacht zal trekken in deze Trident X, is zonder twijfel de grafische kaart. De RTX 2080 staat zonder discussie bovenaan de rangschikking qua gamingprestaties, en dat vertaalt zich op enkele uitzonderingen na ook op de beste in-game prestaties. 8GB SDRAM, een standaard kloksnelheid van 1.515 MHz … Geen enkele kaart doet beter. Vooral in Total War: Rome II overstijgt deze kaart de andere die ik reeds heb getest; op Ultra nog steeds 80 frames per seconde! Dat zijn er maar liefst 30 meer dan bij de RTX 2060, het budgetmodel binnen deze nieuwste generatie grafische chipsets langs NVIDIA’s kant. Qua aansluitingen word je met 3x DisplayPort, 1 HDMI en 1 USB-C uiteraard in de watten gelegd en je mag er zeker van zijn dat de nieuwste standaarden werden gebruikt.

Qua interne afwerking doet MSI beroep op een standaard ethernet- en Wi-Fi-oplossing. Daarnaast krijg je een vette SSD van 512GB voorgeschoteld, die hand in hand gaat met de 2TB harde schijf om al je games op te verzamelen. Geen herinstallaties of krabben om een lege gigabyte te vinden, gewoon installatie na installatie zonder panikeren, heerlijk! Wil je toch een externe harde schijf aansluiten? Met 3 USB 3.1-poorten, een dubbele 3.0-connectie en een USB-C zal je elk apparaat zonder problemen kunnen verbinden. Nog een oud toetsenbord op zolder gevonden? Zelfs PS/2 doet nog mee! Aan de voorkant tref je tot slot de gebruikelijke audioconnecties aan, alsook 2 USB 3.1-poorten en de USB-C-variant.

Alleen maar goed nieuws?

Zijn er dan echt geen minpunten aan een computer van zo’n 2.600 euro verbonden? Vanzelfsprekend ligt de prijs aan de hoge kant, zeker wanneer je berekent hoeveel deze onderdelen zouden kosten indien je de pc zelf in elkaar steekt. Er is echter een grote ‘maar’: zelfs tijdens de CineBench-benchmark, waarbij de CPU tot het uiterste wordt gedreven, steeg de temperatuur van de processor nooit boven de 73 °C. De grafische kaart wilde, wat ik ook probeerde, nooit hoger dan 66 °C gaan en dat betekent dat de airflow, ondanks de beperkte omvang van het toestel, schitterend is. Dat merk je: geen framedrops tijdens het game, geen luide fans, gewoon rustig gamen, met of zonder headset.

Net zoals ik bij de Infinite S vermeldde, is het wel jammer dat er geen ‘portabelere’ manier aanwezig is om de Trident X van plaats X naar plaats Y te verhuizen. Er zit een stoffen hoes bij de computer om hem onderweg te beschermen, maar een handvat is nergens te vinden. Dat kan zelfs een inklapbaar exemplaar zijn; dit zou de draagbaarheid echt ten goede komen. Niettegenstaande deze beperkte werkpuntjes is dit een krachtig beestje dat iedereen in huis zal willen halen. Je bent er futureproof mee, kan van alle games op Ultra Settings genieten en het neemt niet veel plaats in.

Conclusie

Heb je 100.000 oude Belgische frank veil voor een nieuwe computer? Dan kan je deze Trident X zeker in overweging nemen. Op alle vlakken krijg je het ultieme voorgeschoteld: de hardware, de prestaties, de temperatuur binnenin, de beperkte omvang … Enkel jammer dat het toestel an sich niet heel draagbaar is, maar laat dat wat mij betreft het enige nadeel zijn … Valt mee, toch? Als je het kan betalen, gewoon doen!

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments