MSI Trident A

Budgetvriendelijke krachtpatser

za 25/05/2019
Michael
0 reacties

Een tweetal weken geleden nam ik met de Trident X MSI’s vlaggenschip onder handen, alleszins wat die productlijn betreft. Je telt daarvoor wel € 2.500 neer, terwijl niet elke gamer echt de absolute top nodig heeft. Daarom kreeg ik ook de Trident A thuisgestuurd, die met een bescheidener prijskaartje ook deftige prestaties verwezenlijkt. De details kom je hieronder te weten.

Om aan te vangen vat ik in onderstaande tabel kort de belangrijkste hardware van beide toestellen samen. Op het eerste zicht merk je natuurlijk dat de Trident X op alle vlakken met absolute toponderdelen werd samengesteld. De Trident A is daarentegen uitgerust met allemaal recente hardware, maar een trapje of twee lager qua kostprijs en logischerwijs ook prestaties.

 Trident ATrident X
CPUi5-9400i7-9700K
RAM16GB16GB
GPURTX 2060RTX 2080
Kostprijs~ 1.500 euro~ 2.500 euro

Bij de processor werd bijvoorbeeld niet voor de i7-9700K gekozen, maar wel voor de i5-9400. De standaardkloksnelheid ligt met 2.900 MHz zo’n 20 % lager, maar vooral het verschil tussen zes en acht fysieke cores treedt op de voorgrond wanneer je CPU-hevige videogames aan de tand voelt. Op zich mag je dat ‘i5 vs. i7’-verhaal vergeten, want daarover discussiëren houdt weinig steek als je met een ongelijk aantal rekenkernen werkt. Zoals de grafiek weergeeft presteert deze i5-9400 zelfs slechter dan een ondertussen goedkoper exemplaar van de vorige generatie processoren, maar gelukkig vertaalt zich dat in-game niet heel erg duidelijk.

Middelmatige GPU?

Op RAM-geheugen kan er tegenwoordig moeilijker bespaard worden, want een medium-end computer te koop aanbieden met slechts 8GB RAM is not done. Daarom heeft MSI in de Trident A ook 16GB voorzien, opgedeeld in twee latjes. Daarnaast zijn er nog twee legen sleufjes, waardoor je op eigen initiatief voor een verdubbeling van het beschikbare RAM-geheugen kan overschakelen. Aangezien je het verschil tussen 2.666 MHz en de hier gekozen 1.333 MHz nauwelijks merkt en de snellere variant toch iets duurder is, lijkt me dat een perfecte keuze te zijn.

Het echte geld wordt daarentegen op de grafische kaart bespaard. In de Trident X pronkt uiteraard de absolute koning van dit moment: de RTX 2080. In het goedkopere broertje, deze Trident A, verwacht je dan ook een lower-end GPU en die wordt in de vorm van de RTX 2060 gepresenteerd. Geen 8GB, wel slechts 6GB SDRAM, en een lagere kloksnelheid, enzoverder. Kortom, alle specificaties liggen een pak lager in vergelijking met de crème de la crème, en dat vertaalt zich in minder frames per seconde. Dat varieert van slechts 20 FPS minder, maar dat kan evengoed een verschil van 100+ FPS zijn, zoals onderstaande grafiek aantoont.

We moeten natuurlijk blijven onthouden dat we voor deze Trident A zo’n 1.000 euro minder betalen, wat het ineens een pak aantrekkelijker maakt. Qua schermconnectoren vind je op deze RTX 2060 drie volwaardige DisplayPorts terug, alsook een HDMI-aansluiting. De enige poort die ontbreekt in vergelijking met de RTX 2080? Een USB-C-aansluiting.

Soberder

De verdere connectiviteit wordt uitgebreid verzorgd door 4 USB 3.1-aansluitingen, en dan ook nog 2 standaard USB 3.0-poorten. Zelfs wie nog een oud toetsenbord heeft liggen met een PS/2-aansluiting, valt niet uit de boot, en aan de voorkant word je met een dubbele USB 3.1 en enkele USB-C nogmaals in de watten gelegd. Smartphone opladen, snel even een eID-reader of iets dergelijks aansluiten, het kan allemaal. Uiteraard vind je vooraan ook de gebruikelijke audioconnectoren.

Het hele RGB-gebeuren, dat bij de Trident X prominent op de voorgrond trad, werd bij dit budgetvriendelijker exemplaar achterwege gelaten. Het toestel is bijzonder klein, meet net zoals zijn tegenhanger amper 45cm hoog en 49cm diep, wat je op voorhand al angstzweet qua koelprestaties oplevert. Dat is gelukkig nergens voor nodig, want de temperatuur van de processor oversteeg zelfs tijdens de CineBench-benchmark de 62 °C nooit. De grafische kaart liep iets warmer, maar met slechts 72 °C is dat nog steeds erg netjes. De airflow zit goed in elkaar, dat staat vast.

Conclusie

Moet je je schuldig voelen dat je in plaats van 2.500 euro (Trident X), slechts 1.500 euro (Trident A) veil hebt voor een nieuwe gamingcomputer? Allesbehalve. Zelfs in Total War Rome II behaal je op de allerhoogste settings nog 50FPS en in Overwatch/PUBG benader je de 100 frames per seconde. Het toestel gamet heerlijk, maakt weinig geluid en de koeling is top. Voor deze prijs misschien een nog grotere aanrader dan de Trident X in dat prijssegment.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor