MSI Optix MAG321CURV

Curved, groot én z'n geld waard

do 25/07/2019
Michael
0 reacties

Zelf game ik al geruime tijd op een AOC AGON AG271QX. Als ik moet kiezen tussen 4K-resolutie of een verversratio van 144Hz, komt de tweede optie als winnaar uit de bus. Die beslissing wordt vooral door mijn spelkeuze beïnvloed, spelgenres waarbij vlottere gameplay prioritair is op fabuleuze graphics, maar bij jou kan dat omgekeerd zijn. In dat geval zou je weleens in MSI’s Optix MAG321CURV geïnteresseerd kunnen zijn: een 4K-scherm, maar liefst 31,5 inch groot én gebogen om je nekspieren te ontlasten. Hoe ik mijn weeklange demosessie ermee ervaren heb, lees je hieronder.

Waar veel stevige, iets zwaardere schermen weleens durven om de voetsteun met een lange poot naar achteren in de doos meegestuurd te krijgen, beseft MSI dat het niet altijd eenvoudig is om die averechtse constructie op je gamingbureau te installeren. Hoewel de driepotige steun langs de voorkant zeker uit de kluiten is gewassen, de voorste steunen meten 25 centimeter per stuk, verlies je aan de achterkant slechts een zevental centimeter aan bureauruimte. Met een gamingomgeving van zo’n 75cm diep vond ik persoonlijk dat het scherm nog steeds iets te dicht stond, maar wanneer je bureau pakweg 90cm diep meet, zal het scherm er prachtig tot zijn recht komen. De gevaren aan té dicht op je monitor te zitten? Nekpijn vooral, dus indien je een groter scherm overweegt kan je ook best die tafel, bureau of dat ander oppervlak daarop afstemmen. Hetzelfde geldt voor de hoogte van het scherm. Uit ergonomisch standpunt moet je bureau vrij laag staan om de juiste houding te kunnen aannemen, maar met verstelbare poten is ook dat snel opgelost.

Niet te duur ondanks het prijzige prijskaartje

Gelukkig heb ik thuis drie bureau staan en eenmaal het scherm op een deftige afstand en hoogte staat, geniet je direct van de grote setup en het voordeel dat je daaruit in videogames haalt. We moeten er geen doekjes om winden: deze MAG321CURV maakt je portefeuille onmiddellijk 500 euro lichter en daar wil je hopelijk het allerbeste voor in de plaats. Binnen dit monitorsegment, 32 inch schermgrootte en 4K-resolutie maar beperkt tot 60Hz, scoort dit exemplaar ver boven het gemiddelde. Budgetschermen zoals die van Iiyama zijn goedkoper, maar de algemene schermkwaliteit valt daar volgens andere recensies een pak slechter uit. Bovendien heb je bij MSI ‘pick up and return’-garantie, waardoor een onverhoopt defect snel kan worden opgelost zonder dat je daar zelf voor opdraait.

Een goede garantie is ook iets wat de prijs mee mag bepalen.

Ik haalde, om de mooiheid van de getoonde beelden te testen, het ondertussen vrij oude The Witcher 3 van stal. Met de nodige texture packs blijft dat een absolute parel, maar initieel was ik qua kleurenpalet zeer teleurgesteld. Ik heb aan elk scherm natuurlijk wel wat personalisatiewerk om de kleuren te tunen en instellingen zoals de helderheid en het contrast te verfijnen, maar de standaardkwaliteit was in dit geval echt niet om over naar huis te schrijven. De juiste benaming is volgens mij iets ‘grauw’, een tikkeltje levenloos zelfs.

OSD van levensbelang

Wat bleek? Er stond nog een ‘User defined’-kleurenprofiel actief, waarbij de felheid van de kleuren serieus naar beneden werd getrokken. Een foutje bij het resetten van het toestel, ongetwijfeld reeds door een andere recensent onder handen genomen, of een jammerlijke keuze qua standaardinstellingen? Ik laat het antwoord links liggen, want eenmaal ik via de handige joystick achteraan het scherm een andere Game Mode had geactiveerd (FPS, Racing, RTS en RPG zijn de voorgeconfigureerde opties), waren de kleuren fel, aantrekkelijk en eigenlijk onweerstaanbaar mooi. Probeer dus zeker, wanneer je in een winkel verschillende schermen met elkaar vergelijkt, de instellingen te bekijken, want misschien houdt de getoonde configuratie voor jou geen steek. Dat was hier het geval, en dankzij het handig te gebruiken menuutje waren de problemen snel van de baan. Wit is parelwit wanneer gewenst, zwart is vrijwel pikzwart (maar daar is ruimte voor verbetering), en qua alle andere kleuren kan je via de kleurwarmte ook nog ietwat finetunen indien gewenst.

De OSD (on-screen display) biedt je naast de kleuren personaliseren nog talloze andere nuttige snufjes, en dat gaat verder dan je zelf denkt. In shooter-games kan je ervoor opteren een tikkeltje vals te spelen door een crosshair in het midden van je scherm te activeren, en wie dreigt iets te vergeten kan zelfs een alarm activeren. Via Eye Saver filter je een pak blauw, slecht licht weg zodat je ogen minder worden belast en je kan snelacties aan de vier joystickrichtingen toewijzen. Om maar te zeggen dat deze manier van optiebediening, die al een tijdje is ingeburgerd, een ondiscutabele meerwaarde biedt.

I love them curves …

Ik ben altijd, en nog steeds, sceptisch wat gebogen displays betreft. Ooit testte ik een nog grotere, 34”-monitor, en die was zo fel gebogen dat het eigenlijk een parodie op een monitor met standaarduiterlijk leek. In dit geval lijkt de hoek waarin de randen ‘op je afkomen’ echter beter ingeschat te zijn. Zo haalde ik er in MMORPG’s voordeel uit aangezien ik een beter zicht had op UI-features die ik anders nooit aan de zijkant zou positioneren, waardoor ik het centrum van het scherm wat kon ontlasten. Wie (MMO)RPG’s speelt weet dat de gemiddelde user interface een heuse kakafonie kan worden, maar dit scherm laat je toe met alternatieve samenstellingen te experimenteren. In shooters, die doorgaans minder drukke interfaces hebben, is de meerwaarde kleiner, dat spreek ik niet tegen.

Wie dit scherm eveneens voor wat Office-werk zou willen gebruiken, met hopelijk die grafische hoogstaande videogames als hoofdbezigheid, krijgt zonder veel problemen drie Word-bestanden naast elkaar, idem met bijvoorbeeld je mails, een Excel-bestand aangevuld met een willekeurige website. Op een 24”‑monitor zou je sowieso voor een tweede scherm bedelen, in dit geval is de nood onbestaande. Ik geef het mee omdat ik nu eenmaal aan de lopende band teksten schrijf en terwijl research doe, maar voel je vooral niet verplicht om dit scherm voor niet‑gaming doeleinden te gebruiken.

Connectiviteit

De connectiviteit is tot slotte dik in orde. Qua beeldconnectiviteit vind je achteraan de mogelijkheid om 2 HDMI-kabels aan te sluiten, aangevuld met een grote DisplayPort- en USB C-ingang. Laatstgenoemde kan worden gebruikt om smartphones op te laden, en via de USB 2.0 Type B kan je een dubbele USB 2.0‑poort activeren om een headset, muis of toetsenbord te connecteren. Geluid kan tot slot niet rechtstreeks via het scherm richting je trommelvliezen worden geleid, maar een 3.5mm-jack lost dat probleem op.

Deze MSI Optix MAG321CURV is in haar prijssegment een monitor die perfect presteert om een weloverwogen aankoop te zijn. De steun is zo opgebouwd om weinig plaats in te nemen, de kleuren zijn na de nodige tuning fantastisch en de algemene grafische prestaties die op de mat worden gelegd echt heel goed. Ook op de connectiviteit valt niets aan te merken en zo besluit ik dat je, mits € 500 op overschot én de wens om op zo’n groot scherm te gamen, hier een goede aankoop mee treft.