MSI Oculux NXG252R

"De Oculux NXG252R doet wat mij betreft helemaal wat je ervan verwacht"

ma 26/08/2019
Michael
1 reacties

Een gamingmonitor als eSports-proof etaleren, dat riskeer je niet als er maar de minste hapering roet in het eten zou kunnen gooien. De MSI Oculux NXG252R duikt gemiddeld onder de 1ms responstijd en met zijn 240Hz verversratio is het ook moeilijk om beter te doen. Ikzelf ben geen gigantisch getalenteerde, gelauwerde gamer, maar met CS:GO, nog steeds COD:MW2 en de sporadische MOBA speel ik toch ook game waarin snel reageren van primordiaal belang blijft. Of ik merkte dat ik net dat tikkeltje beter presteerde? Who knows …

Indien je nog maar pas met hardware experimenteert, of al langer op een pc gamet doch de technische specificaties als verplicht kwaad bekijkt, begin ik met een waarschuwing: indien je na het lezen van deze recensie de neiging hebt een Oculux NXG252R in huis te halen, check dan eerst dat je grafische kaart een DisplayPort 1.2-aansluting ondersteunt. In 99 % van alle gevallen is het antwoord ja, maar bij deze ben je gewaarschuwd. De HDMI-aansluiting, die eveneens op het scherm aanwezig is, ondersteunt maar 60Hz en dus bijlange geen 240Hz, waarmee het scherm qua verversratio uitblinkt. Via je instellingen controleer je overigens ook best meteen dat 240Hz actief staat, bij mij nam Windows geen initiatief. Ik moest zelf de teller van 60Hz naar 240Hz verhogen. Na deze verificaties kunnen we verder, en beginnen doe ik met het uiterlijk van deze monitor.

Niet moeders mooiste

Ik heb er een lat bijgenomen, omdat ik de bezel aan de onderkant van het scherm echt gigantisch vind. Waar de zijkanten amper 3mm meten, moet je onderaan de monitor meer dan 2cm prijsgeven. Dat komt de knapheid uiteraard niet ten goede, en desondanks het gegeven dat ik een designingenieur ben, zie ik ook geen meerwaarde in de extra hoeveelheid plastic. De voetsteun is daarentegen wél netjes verzorgd, met twee voorste pootjes die niet erg ver onder het scherm komen piepen en achteraan een kort stukje zodat een muur achter je bureau geen probleem oplevert. Anno 2019 is een portie RGB natuurlijk onontbeerlijk en achteraan zit een mooie, uit de kluiten gewassen lichtstrip die de nodige aandacht naar zich kan toetrekken. Nadeeltje? Wanneer je het scherm, zoals hier op mijn ‘hier test ik hardware’-tafel, zal enkel de muur van deze pracht en praal kunnen genieten. Op een LAN-party of in de ideale Twitch-uitzendslaapkamer met een magnifiek cameraperspectief zal je er sowieso meer plezier aan beleven.

De Oculux NXG252R doet wat mij betreft helemaal wat je ervan verwacht.

Op hardwarespecificatievlak moet ik helemaal niet met twee woorden spreken, want de Oculux NXG252R doet wat mij betreft helemaal wat je ervan verwacht. Op papier zou het paneel dat wordt gebruikt, een TN-exemplaar, een slechte inkijkhoek en fletse kleuren moeten hebben. Ik herhaal, op papier, want in de praktijk merkte ik daar eigenlijk best weinig van. Zowel bij donkere als lichte schermopvullingen (games, documenten, films) lukt het perfect om vanuit heel scherpe hoeken te zien wat er zich op deze monitor afspeelt. Enkel de uiterste zijkant, de verse hoek dus vanuit je kijkstandpunt, is wat donkerder, maar het zijn echt geen rampen. Qua echt wit wit scoort het scherm mijns inziens iets minder goed, want ongeacht de instellingen verkrijg ik nooit echt dat sneeuwwit effect.

Merkbaar verschil

In-game lijkt het me onmogelijk om na de positieve ervaringen op 240Hz ooit terug te gaan naar 144Hz, zeker niet in shootergames. De overstap van 60 naar 144Hz heb ik me nooit beklaagd, maar bij vrienden gamen levert me nu standaard een slecht gevoel op, en ik ben benieuwd hoe lastig het gaat zijn om dezelfde games binnenkort weer met een tragere refresh rate te spelen. Op zich verandert er natuurlijk niet gek veel, maar indien je hardware het aan kan – vooral je grafische kaart dan – push je je frames wel richting 240 per seconde en de monitor toont die allemaal netjes achter elkaar zonder daar moeilijk over te doen. Dat resulteert vanzelfsprekend in de vlotste gameplay die je ooit zal hebben beleefd, het speelt gewoon heel erg aangenaam. Of ik hierdoor een betere K/D-ratio heb bereikt? Ik durf het sterk te betwijfelen, maar het oog wil ook wat en beide kijkbollen hebben tijdens deze recensiesessies geen enkele keer geklaagd.

Waar je het aantal hertz perfect kan aflezen van je scherm, en het aantal frames per seconden zelfs kan forceren, is het moeilijker – en eigenlijk onmogelijk – om te beoordelen of een scherm nu 2ms, 3ms of in dit geval zelfs 0,5ms responstijd nodig heeft om van pikzwart naar sneeuwwit te gaan en omgekeerd. MSI beweert dat de MSI Oculux NXG252R in perfecte omstandigheden onder de 1ms kan duiken en terwijl ik dat zeker niet ga tegenspreken, voel je zoiets niet, zie je zoiets niet en kan ik daar dan ook geen mening over neerschrijven. Het gamet lekker, dat is het allerbelangrijkste.

Niet van alles het beste

Qua schermresolutie is er bij dit scherm enerzijds geen enkele nood om hoger dan Full HD (1920x1080 pixels) te gaan, en anderzijds zou het dan ook echt onbetaalbaar worden voor de gemiddelde eSporter. Bovendien deert het hen ook niet hoe mooi hun games eruitzien, alles moet vlot draaien zodat ze hun reactiesnelheid ten volle kunnen benutten. Ter vergelijking: dit scherm haal je voor 600 euro in huis, terwijl een 240Hz-scherm met 4K-kwaliteit zelfs niet verkrijgbaar is. Acer heeft twee betaalbare 4K-schermen met 144Hz, die je minstens 1.300 euro armer maken.

De OSD-knop, een rode joystick aan de achterkant, laat je toe om vier verschillende keybinds in te stellen om snel een bepaalde actie op te roepen: zo kan je in twee tellen de crosshair-functie tevoorschijn toveren, van input wisselen of een alarmklok activeren. Binnen dit menu kan je daarnaast ook de gebruikelijke instellingen zoals contrast en helderheid finetunen, alsook de RBG-toestanden deactiveren als je muur daar niet mee kan lachen. Qua connectiviteit wist je tot slot al dat je één DP1.2-aansluiting kan gebruiken om de gewenste 240Hz te bereiken, en dat je eventueel een tweede toestel met een HDMI 1.4-connectie kan connecteren. Qua USB-hub vind je aan rechterkant 3 poorten, die actief zijn zolang je de Type B-kabel maar in je pc hebt geplugd. Tot slot is het ook mogelijk om via een 3.5mm-jack het geluid, dat via de beeldkabel in het scherm geraakt, tot in je oren te transporteren. In tijden van headsets wellicht weinig gebruikt, maar, zo zijn we volledig.

Conclusie

De MSI Oculux NXG252R doet alles wat ik van een eSports-monitor verwacht. Je krijgt de vlotst mogelijke gameplay, en om de prijs ietwat binnen de perken te houden, werd er niet voor 2K of 4K geopteerd. Vergelijkbare schermen vind je niet makkelijk, maar 600 euro als richtprijs blijft natuurlijk veel. Je krijgt er gelukkig veel voor in de plaats, dus daarom is de zilveren beker zeker op z’n plaats.

 

 

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor

1reactie

Jammer van de vette vingers op het scherm ;-)

Rating:0