MSI Infinite S

RTX 2060-versie

ma 29/04/2019
Michael
0 reacties

Wie een gaminglaptop eigenlijk vooral stationair gebruikt en de mobiliteit ervan niet ten volle benut, of alleszins niet zo vaak, zou weleens in de MSI Infinite S geïnteresseerd kunnen zijn. Een desktop met volwaardige hardware die toch een pak kleiner is dan de gemiddelde gamingcomputer? Het is mogelijk, kost minder dan een gelijkwaardige laptop en er zitten geen addertjes onder het gras? Of ik positief ben over deze pc? Zeker wel, al zijn er ook kleinere kanttekeningen te maken.

MSI volgt de releases van Intels processoren om nieuwe versies van de Infinite te lanceren. Nu de negende generatie Intel-CPU’s al een tijdje ingeburgerd is, was het dus hoog tijd om de MSI Infinite S 9th Gen onder de loep te nemen. De release ervan ging bovendien hand in hand met de integratie van de NVIDIA RTX 2060, wat qua grafische prestaties – en een redelijk acceptabele kostprijs – een win‑winsituatie oplevert. Vooraleer ik echter mijn eindverdict bekendmaak, ga ik dieper in op de specificaties van deze miniatuurdesktop-pc.

Hier en daar wordt er bespaard

Zoals gezegd maakt MSI in deze reeks gebruik van Intels negende generatieprocessoren. In dit concrete geval heeft het toestel de i5-9400 aan boord, een six core processor met een standaardsnelheid van 2,9 GHz die tot 4,1 GHz kan worden aangedreven wanneer de turbomodus actief is. Op papier zijn dat geen slechte cijfers, maar uit de Cinebench-benchmark blijkt dat de CPU toch achterophinkt in vergelijking met bijvoorbeeld de i7-8700 en zelfs i7-8750H, een laptopiteratie nota bene. Dit is één van de onderdelen waarop MSI bespaart om de Infinite S betaalbaar te houden, maar gelukkig vertaalt dat zich niet in zeer slechte gamingprestaties, waarover ik zo dadelijk uitweid. Tijdens het gamen en zelfs middenin de benchmarks oversteeg de temperatuur de 76 °C niet, wat op een zeer deftige luchtverplaatsing binnen de computer duidt. Dat gaat hand in hand met een luidruchtige koeling, maar niemand die daarom deert als het efficiënt is. Een headset op en boem, het geluid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De volgende besparing, ook meteen de voorlaatste wat mij betreft, is in het RAM‑compartiment te vinden. Er werd jammer genoeg voor de beperkte hoeveel van slechts 8GB gekozen. Bovendien zit dat magere aantal op 1 geheugenlatje, terwijl dual channel altijd snellere resultaten oplevert. De gebruikte 1.333MHz-snelheid is eveneens bizar, daar het H310-moederbord tot 2.666MHz ondersteunt en het prijsverschil tussen RAM-frequenties verwaarloosbaar is.

Grafische prestaties

Waar alles dan plotseling positief evolueert? De grafische kaart behoort scoort in GFXBench – op 1440p – beter dan de GTX 1070ti en door op de andere onderdelen wat te besparen, valt de totaalprijs van de MSI Infinite S met een richtprijs van ~1.600 euro niet hoog uit. Goedkoop lijkt dat bedrag misschien niet te zien, maar een laptop met vergelijkbare specificaties valt toch enkele honderden euro’s duurder uit. De MSI GeForce RTX 2060 VENTUS 6G OC heeft zoals de naam prijsgeeft 6 gigabyte toegewijd geheugen en presteert zeer goed onder stress. De temperatuur tijdens de tests lag op maximum 70 °C, wat beter is dan in een laptop. Uiteraard zal je in een ruimere desktop betere airflow hebben, maar MSI heeft deze Infinite S toch goed in elkaar gestoken.

Wat de frames per seconde in de door mezelf geteste games betreft, moet ik eerlijk zijn: de prestaties zijn niet top. Ik wik en weeg m’n woorden, want zelfs Total War Rome II op de allerhoogste instellingen speel je vlot aan 50FPS, maar ondanks de goede grafische kaart liggen de CPU/RAM toch een beetje als bottleneck in de weg. Zoals je kan zien op onderstaande grafiek scoort een toestel met een GTX 1070Ti beter, maar dan moet je wel weten dat daar een i5-9600K (niet overclocked weliswaar) aan gekoppeld was.

Aansluitingsmogelijkheden

Qua opslag moet je het met een eerder bescheiden SSD-kaartje doen, dat gelukkig supersnelle lees- en schrijfsnelheden laat optekenen dankzij de NVMe-techniek. Extra opslagruimte vind je in de vorm van een 6 Gb/s Sata 6-harde schijf die 1TB opslagruimte rijk is. In tegenstelling tot in hun laptops wordt het totaalplaatje niet met een Killer-netwerkkaart afgewerkt, want zowel de fysieke netwerkaansluiting als de Wi-Fi-optie bestaan uit standaard Intel-oplossingen die aan het moederbord verbonden zijn.

Qua draagbaarheid scoort de Infinite S natuurlijk goed, want dankzij de zeer beperkte afmetingen (bijvoorbeeld slechts 25cm hoog) past de computer in zijn geheel makkelijk in een draagtas en zelfs rugzak. Het gebrek van een handvat stoort me wel, want gebruiksvriendelijk is het verplaatsen niet. Door het niet te onderschatten gewicht pak je hem niet simpelweg op alsof het een laptop zou zijn. Positief is dan weer de aanwezigheid van talloze connectiemogelijkheden: achteraan 4 USB 3.1-poorten, aangevuld met 2xUSB 3.0. Er zit een ethernetpoort op en alle aansluitingsnoden voor een deftige muziekinstallatie. De RTX 2060 bied je 3x DisplayPort en 1x HDMI aan, en aan de voorkant word je met een USB-poort type C al helemaal in de watten gelegd.

Glas water als vergelijking om beperkte omvang aan te tonen

Conclusie:

 

Voor dit budget is dit een zeer deftig toestel, maar je merkt jammer genoeg dat er op enkele onderdelen bespaard werd. Dat betekent echter niet dat je brol voorgeschoteld krijgt, want deze Infinite S draait zelfs zonder moeite de zwaarste videogames op Ultra-instellingen. Moet je wat FPS prijsgeven? Ja, maar deze miniatuurdesktop haal je voor andere doeleinden in huis: praktisch, mobiel en prijs/kwaliteit een ideale oplossing.

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor