MSI GT80 Titan

Wat een beestachtige laptop

vr 10/07/2015
Michael
0 reacties

Rijk, rijker, eigenaar van een MSI GT80. Hardware vind je in alle maten en gewichten, maar zelden krijgen we zo’n waardevol exemplaar toegestuurd als MSI’s paradepaardje. Onder de motorkap niets anders dan het beste van het beste en de prestaties zijn navenant. Dat mag ook wel voor een laptop waarvan de prijs rond de € 4.000 schommelt, dus dreven wij het beestje tot het uiterste. Is hij elke euro waard? Je leest het in onze review.

MSI is niet de enige hardwarefabrikant die zijn pijlen regelmatig op de gaminglaptopmarkt richt. Om de anderen te vlug af te zijn en ervoor te zorgen dat ze niet van de troon worden gestoten, moeten de ingenieurs dus continu innovatieve nieuwigheden uit hun mouw schudden en bij de GT80 zien we onder meer een redelijk uniek design en vooral: een mechanisch toetsenbord met Cherry MX-switches. Daarmee blinkt het toestel onmiddellijk uit, zeker wanneer je de overstap van een desktop inclusief mechanisch toetsenbord maakt, en daarnaast is ook de schermgrootte van 18,4 inch fenomenaal gamemateriaal. Dat zijn alvast twee eigenschappen waarmee MSI tegen desktopalternatieven wil opboksen, maar er is meer.

Zelden gezien

De gemiddelde laptop heeft een touchpad middenin het frame, onder het toetsenbord dat bijgevolg een stuk hoger moet worden gepositioneerd. Dat is minder aangenaam voor de polsen, in vele gevallen snijdt de behuizing bovendien in je huid, en dus is de lay-out van de GT80 een pak logischer. Het mechanische toetsenbord werd onderaan geplaatst en lijkt wel een ingebouwd normaal toetsenbord te zijn. Aan de rechterkant vind je daarnaast een nooit geziene combinatie touchpad/numeriek keyboard. Door op de Num Lok-aanraakknop de drukken, activeer je een virtueel numeriek toetsenbord. Wanneer dat uitgeschakeld wordt, heb je onmiddellijk terug een touchpad dat dankzij de positie ervan, aan de rechterkant, aangenamer kan worden bediend aangezien een echte muis doorgaans ook aan de rechterkant van je toetsenbord ligt.

Dat mechanische inputmechanisme werd overigens in een goede stal ontwikkeld, want MSI deed voor het toetsenbord een beroep op SteelSeries, een prominente speler op de randapparatuurmarkt. De iets gekendere rode switches werden door het bruine alternatief vervangen, en daar zijn twee goede redenen voor. Enerzijds, en dat merkten we meteen wanneer we ons Ducky-toetsenbord met MX Red Switches tegelijk gebruikten, maken de Brown Switches een tikkeltje minder lawaai, en anderzijds zijn ze even snel. Een win-winsituatie dus.

Alleen het beste is goed genoeg

De hardware onder de motorkap is om U tegen te zeggen. Beginnen doen we met de processor, een i7-4980HQ die standaard aan 2,8GHz draait. Wanneer we exclusief naar mobiele CPU’s kijken, zal je geen betere prestaties vinden. De Haswell-processor heeft natuurlijk vier kernen die virtueel nogmaals in tweeën worden verdeeld en zo is multitasken absoluut geen probleem. Tijdens gamesessies, bijvoorbeeld Total War: Rome II op de hoogste instellingen, bereikt de processor temperaturen van amper 71 °C, met pieken tot 85 graden, wat ruimschoots onder de aanbevolen drempel van 100 °C ligt. Alle moderne games, zonder enige uitzondering, kunnen met deze laptop op de allerhoogste instellingen worden gespeeld, wat uiteraard binnen de lijn der verwachtingen ligt. Wie overigens binnenin de laptop gaat neuzen, zal merken dat de GT80 vrij ontoegankelijk is. Enkel de geheugensockets liggen aan de onderkant van de laptop, terwijl alle andere componenten bovenop het moederbord zitten en dus afgeschermd zijn. De warmtegeleiding wordt wel goed opgesplitst. De processor heeft een eigen heatpipe, iets dat eveneens voor beide grafische kaarten geldt. Zo dadelijk meer daarover!

De laptop wordt verder door 32 GB geheugen aangestuurd, wat anno 2015 top-notch is. Dat je nu gamet of de laptop voor grafische doeleinden gebruikt, je zal nooit te weinig geheugen hebben om AutoCAD, Photoshop of andere software te draaien. Ook de opslagruimte is dik in orde, met twee harde schijven van respectievelijk 476GB en 911GB. De eerste SSD bereikt leessnelheden van 1636MB/s, wat natuurlijk aan de Raid 0-opstelling te danken is. Als leek zal je het niet eens merken dat je twee SSD’s bezit, maar de performantieboost is indrukwekkend. De schrijfsnelheid is overigens 617 MB/s. De HDD van 1 TB is uiteraard trager en louter als opslagschrijf bedoeld. Met lees- en schrijfsnelheden van ongeveer 150 MB/s stellen ze echter niet teleur, want een Western Digital Green-schijf behaalt bijvoorbeeld ‘slechts’ 110 MB/s.

Grafische, afgeremde, pracht en praal

De grafische pracht en praal wordt door twee GTX 980M-kaarten in SLI-formatie geserveerd. Volgens Nvidia zelf kunnen deze mobiele varianten van de GTX 980-desktopversie 80% van de prestaties behalen en aangezien Total War: Rome II en The Witcher 3: Wild Hunt zonder problemen op de hoogst mogelijke instellingen kunnen worden gespeeld, geloven we dat graag. Bovendien zorgde Nvidia voor 8GB toegewijd RAM-geheugen per kaart, maar SLI ondersteunt slechts een totaal van 8GB waardoor de totale som van 16GB een tikkeltje overdreven oogt. De laptop maakt wel vrij veel geluid om alle onderdelen van oververhitting te vrijwaren, maar dat neem je er wellicht graag bij en bovendien heb je dan nog een extra reden om lekkere beats uit de Dynaudio-speakers te laten knallen.

Er is echter een kleine downside aan het grafische potentieel dat de laptop bezit: het scherm kan niet beter dan 1920x1080… Natuurlijk kan je via twee Mini DisplayPort- en één HDMI 1.4-aansluiting(en) – tot drie externe schermen dus - de GPU’s nog een verwarming hoger draaien. Dat is nog maar het begin van de pret, want met vijf USB 3.0-aansluitingen, een SD-kaartlezer en Blu-Ray-schrijver kreeg de GT80 alles mee wat je ervan kon verwachten. Het netwerkgedeelte wordt tot slot door Killer-hardware gestuurd, waardoor netwerktrafiek geprioriteerd wordt als het gamingactiviteit betreft.

‘Slick’ afwerking

Het oog wil natuurlijk ook wat en daar zorgt het vuurrode effect van het toetsenbord voor. Ook de aan-/uitschakelaar, de drukknoppen om de fan overuren te laten maken of tussen interne en krachtige grafische kaart te veranderen krijgen eenzelfde kleureffect mee en dan mogen we de iconische draak niet vergeten. Deze wordt in een donkergrijze tint op het zwarte oppervlak weergegeven en zorgt voor een ‘slick’ gevoel: dit is mijn laptop, kijk eens hoe cool die is. De hardware-opstelling brengt natuurlijk ook enkele minpuntjes met zich mee: het toestel is enorm groot en vooral erg zwaar. Met bijna vijf kilogram op de weegschaal is het niet iets dat je zomaar overal mee naartoe wil nemen. Professionele gamers of iemand die constant onderweg is naar locaties waar er wordt gegamed kunnen natuurlijk geen betere laptop kiezen. In vergelijking met andere laptops, de Alienware 17 bijvoorbeeld, schilt de GT80 slechts één millimeter in hoogte en dat met een mechanisch toetsenbord. De upgrades hebben dus geen al te groot nadelig effect op de algemene vormgeving.

Om ervoor te zorgen dat de prijs iets draaglijker wordt, krijg je enkele accessoires bij de laptop. De metalen Escape- en WASD-knoppen (we bespreken een QWERTY-model), een rugzak om de laptop in te transporteren, een zachte polsstand en een muismat zorgen ervoor dat je onmiddellijk in de actie kan duiken eenmaal je de laptop hebt aangekocht. Het veranderen van toetsen wordt trouwens belachelijk simpel dankzij de handige verwijdertool die wordt aangeboden. Wie actie wil, zoekt trouwens best een stopcontact op, want een gaminglaptop koop je niet voor de batterijduur en daar is deze GT80 geen uitzondering op. Al gamend loopt de batterij op amper vijftig minuten leeg. Daar kan je je uiteraard aan verwachten wanneer je zo’n monster in huis haalt, want die eten namelijk graag en veel.

De MSI GT80 Titan innoveert op twee belangrijke vlakken: het is de eerste laptop met een mechanisch toetsenbord en de combinatie van touchpad/numeriek toetsenbord is uniek. De prestaties zijn fantastisch, de laptop oververhit niet, maar het geheel produceert wel een aardig aantal decibels. De minpunten wegen echter niet tegen de pluspunten op, al moet je natuurlijk wel de lotto hebben gewonnen vooraleer je over deze aankoop kan nadenken.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor