MSI GT75 Titan 8RG

Meer dan 4.000 euro, maar wat een topmachien

zo 29/07/2018
Michael
3 reacties

Ikzelf game sinds de geboorte van dochterlief op een 15 inch-laptop van HP. Betaalbaar, met een GTX 1060 kwalitatief in orde, maar toch niet te vergelijken met mijn top notch desktop van weleer. Ik mocht midden juli dan ook opgelucht ademhalen, want MSI vertrouwde mij een GT75 Titan 8RG toe. Paradepaardje is een understatement, dit is een diamanten beest waarin enkel de beste hardware een plaatsje krijgt. De kostprijs is navenant, uit de kluiten gewassen is deze 17”-parel eveneens, maar qua prestaties zou hij onnavolgbaar moeten zijn. In hoeverre die bewering klopt, lees je hieronder.

Het uitpakken van de GT75 Titan 8RG, sta me toe vanaf nu over ‘de laptop’ te spreken, leverde niet meteen grote verrassingen op. Waar andere fabrikanten hun dozen met franjes versieren, hier en daar een doorkijkgaatje misschien, krijg je hier een kartonnen doos zonder meer. Maar goed ook, want niemand hoeft al eens naar dit supermachien te piepen vooraleer jij het thuis op je bureau installeert. Gebruik vooral geen gammel tafeltje, want met 4,5 kilogram is dit geen standaard laptopje dat je laat rondslingeren. Ook de stroomaanvoer neemt redelijk veel plaats in, want je hebt niet één maar twee wisselstroomadapters (2x230W) nodig om dit beest voldoende energie te voeden. Die worden uiteraard allebei meegeleverd, voorzie twee stopcontacten zodat je niet voor verrassingen komt te staan, en via een tussenstukje worden beide adapters met elkaar verbonden. Zo eindigt er uiteindelijk één kabel in de laptop en kan je beginnen met het installatieproces van Windows 10.

Prima connectiemogelijkheden

Hoewel ik de crème de la crème van MSI’s gaminglaptopline-up bespreek, bestaat de buitenkant uit dezelfde materialen als de budgetvriendelijkere modellen. Dat vormt gelukkig geen probleem, want het frame werd uit harde plastic opgebouwd. Je kan niet zomaar een zijpaneel indrukken of wegduwen; hier ligt een robuust model op tafel. Het enige nadeel, en dat is een oud zeer bij MSI’s laptopmodellen, is de achterkant van het scherm. Dat paneel trekt vingerafdrukken aan, je opent de laptop natuurlijk door dat scherm op te heffen, en na enkele uren haal je er gegarandeerd een doekje bij om die vuiligheid weg te vegen. Desondanks is het een plezier om naar te kijken: strak, met de gekende rode accenten. Zowel links, rechts als achteraan bevinden zich enkele ventilatoruitgangen. Ook onderaan van hetzelfde laken een broek, dus qua temperaturen maak ik me voorlopig weinig zorgen.

Het uiterlijk geeft natuurlijk alle connectiemogelijkheden prijs, en ook op dat vlak scoort deze GT 75 erg goed. Aan de linkerkant werden drie USB 3.1-poorten gepositioneerd, alsook een hoofdtelefoonuitgang, microfooningang en twee lijnpoorten: een ingang (extern audioapparaat) en uitgang (voor boxen). De rechterkant is met twee extra USB 3.1-connecties en een kaartlezer iets soberder. Het gekende Kensington-slotgaatje ontbreekt niet, maar zo’n laptop laat je niet overal rondslingeren, dus vaak zal dat niet worden gebruikt. De achterkant huisvest verschillende mogelijkheden: de verplichte voedingsaansluiting wordt door een internetpoort, Mini-DisplayPort, HDMI-aansluiting en Thunderbolt Type C vergezeld. Het Dash Chargen van een smartphone lukt daarmee overigens perfect. Het doorgelaten vermogen wordt echter niet op het batterijpercentage afgestemd, iets wat adapters met Dash Charge standaard wel aan boord hebben. Na de uitvoerige bespreking van de aanwezige hardware en daaraan gelinkte prestaties neem ik ook nog de onderkant onder handen, daarover later meer.

Fantastisch touchpad, (bijna) dito toetsenbord

Eenmaal je effectief met deze laptop begint te werken, merk je meteen dat MSI exclusief kwalitatieve materialen toevoegt. Ik neem er even een belachelijk detail bij: de twee muisknoppen op het touchpad voelen regelmatig, ook bij mijn HP Omen, ‘anders’ aan. Het zijn geen echte muisknoppen, je krijgt weinig of geen feedback, waardoor het gevoel niet authentiek is. Daarom hanteren velen liever een traditionele muis – voor gamen is dat logisch – maar het gewone bureauwerk moet ook met dat touchpad kunnen. In dit geval zeker, want de muisknoppen voelen echt aan, klikken aangenaam en het verschil met de muisknoppen van mijn Razer Deathadder Elite is klein. Het toetsenbord, uit het Steelseries-gamma, moet niet onderdoen, want de mechanische toetsen klikken er leutig op los. Tegelijkertijd worden de duizenden kleurtjes netjes afgewisseld en die pracht en praal, hoe overbodig ze mag zijn, is prettig om naar te kijken. Gelukkig zit het ook snor met de efficiëntie. Langere typsessies leveren weinig problemen op. Hier en daar miste ik een toetsaanslag, omdat de vereiste drukkracht om de aanslag te registeren een pak hoger ligt dan bij het reviewexemplaar van de Razer Huntsman Elite waarmee ik tegenwoordig teksten verzorg.

Op gamevlak is er dan ook geen vuiltje aan de lucht, want daar focus je je op de benodigde toetsencombinaties zonder aan een recordtempo woorden neer te typen. Via de FN-knop kan je heel wat wijzigingen ‘on the go’ doorvoeren, en de versnellingsbak op de F7-toets is een heel belangrijke. Daarmee schakel je tussen Turbo-, Sport- en Eco-modi. Een verkeerde modus forceert Windows in de gebalanceerde energiemodus en dan mag je nog vloeken zo hard je wilt, de prestaties zijn belachelijk slecht. Hou het dus maar bij die Turbomodus om van de absolute top te genieten.

Hemelse hardware

Op deze machine gamen is sowieso een plezier, want elk hardware-onderdeel is om duimen en vingers van af te likken. Laten we met de processor beginnen: De i9 8950HK, standaardfrequentie 2.9GHz, bevat zes fysieke kernen, wat dankzij Hyperthreading 12 werkbare cores oplevert. Wanneer de turbo zichzelf activeert wordt de snelheid tot maximum 4.8GHz opgedreven en de vele games die ik aan de tand voelde, weigerden om de kleinste hapering te vertonen. Deze CPU past zich aan jouw noden aan en stelt niet teleur. Met gemiddeld 45W energieverbruik staat deze hexacore gelijk aan mijn huidige i7-7700HQ; Intel blijft zichzelf constant verbeteren. Met de Realbench-test vergeleek ik beide processoren (zie onderstaande grafiek).

Vervolgens heeft de laptop onder de motorkap plaats voor vier latjes RAM-geheugen. Het stockmodel heeft reeds 2x16GB meegekregen en dat zijn DDR4-exemplaren met een snelheid van 2666MHz. 32GB volstaat om de komende jaren elke applicatie zonder problemen te runnen, geeft je qua multitasking heel wat vrijheid, zeker wanneer je de processor in acht neemt. Ook qua opslaggeheugen zit je bij dit model goed. De SSD-schijf geeft je 475 bruikbare gigabytes en is er eentje uit het Intel-gamma. Daarnaast krijg je nog een 7200RPM harde schijf van Hitachi, waarop je 910GB kan wegschrijven. Voor deze prijs had een 2TB-model zeker mogelijk moeten zijn, maar met in totaal 1,4TB-opslagruimte zal je toch niet in de problemen geraken. De schrijf- en leessnelheden van de SSD overtreffen de vergelijkingslaptop met grote onderscheiding, zoals de grafiek aangeeft. De HDD leest vrij snel, maar hinkt qua wegschrijven van data ietsje achterop.

Top-GPU

De grafische kaart bespreken is in dit geval de kers op deze wondermooie laptoptaart. De GTX 1080 is voorlopig dé allerbeste GPU op de markt, later deze zomer verwachten we de GTX 1180 – of een variërende naam maar zeker een beter model – en qua prestaties zit je ook hiermee enkele jaren goed. Met 8GB GDDR5-geheugen en een klokfrequentie van 1607MHz presteert NVIDIA’s paradepaardje zoals verwacht, maar dat vergt energie en zo wordt duidelijk waarom je die twee adapters nodig hebt. Bij maximale belasting zuigt de grafische kaart makkelijk 160 watt uit je voeding en daarmee is alles gezegd. De prestaties zijn gelukkig navenant, zoals je van onderstaande vergelijkingen kan afleiden. De vele ventilatoren zorgen wel voor een pak geluid en ik zou ook geen frisse fles water naast de uitgangen zetten, want die zal snel haar frisheid verliezen. Het hoort allemaal bij de kracht die het beestje genereert, en schadelijk is het niet, maar voor de volledigheid zet ik het er wel bij.

De grafische pracht en praal, die door de GTX 1080 wordt gecreëerd, wordt door het mat IPS-paneel fantastisch weergegeven. 4K UHD is vier keer scherper dan Full HD, de 1920x1080-resolutie die je tegenwoordig als de standaard mag beschouwen. Ditmaal dus 3840x2160 pixels en uiteraard een 17,3”-scherm. Dat maakt er een grote loebas van die je niet zomaar meeneemt, maar – en ik val in herhaling – je krijgt er wel wat voor in de plaats. 120Hz is bovendien een luxe voor flitsende shooter-games, zodat je op alle vlakken een voordeel krijgt.

Bepaalde upgrades mogelijk

Om af te sluiten haalde ik nog even een schroevendraaier boven om te kijken welke upgrades je eventueel zelf kan uitvoeren. Een snelle blik onderaan maakt veel duidelijk: mits het losdraaien van enkele schroefjes kan je beide harde schijven bereiken en ook het RAM-geheugen upgraden behoort tot de mogelijkheden. De grafische kaart is moeilijker bereikbaar, maar waarom zou je die in hemelsnaam willen veranderen? De heatpipes maken de warmtewegen duidelijk en de verschillende boxen tonen waarom de muziek zo aangenaam in de oren klinkt.

Heb ik opmerkingen bij een laptop die meer dan € 4.000 kost? Ja, maar het zijn er weinig en de algemene prestaties van de MSI GT75 Titan 8RG zijn buiten categorie. Qua gewicht, en zeker met de twee adapters meegerekend, is dit niet de meest draagbare gaminglaptop. Het toetsenbord, uiteraard mechanisch, vergt toch wat drukkracht, en de HDD is met 1TB nogal ‘klein’ voor deze prijs. Al het overige is echter van topkwaliteit, inclusief de prima connectiviteitsmogelijkheden, prestaties en algemene look ’n feel van dit model. Het is een investering voor verschillende jaren, maar je zit gegarandeerd safe tot in 2023 ofzo. Als je hem goed soigneert natuurlijk, een evidentie bij deze prijsklasse. Succes ermee!

3reacties

en na twee jaar en half is hij voor de derde keer stuk en kunnen ze hem niet meer maken en je krijgt geen andere omdat de garantie verlopen is .nooit koop ik nog een MSI 2700 euro weggegooid geld geweest.

Rating:0

Is dat niet bij elke fabrikant na garantie dat je je plan kunt trekken????

Rating:0

Als gamer, nooit voor een laptop gaan, altijd voor een game PC, en het liefst eigen built! :-D

Rating:0