MSI GL63 8SE

Budgetvriendelijke(re) gaminglaptop

Het begin van een schooljaar betekent voor veel gezinnen de aankoop van een nieuwe laptop. Afhankelijk van de gekozen richting kan je dan opteren voor een administratief budgetmodel, of bij studiekeuzes met zwaardere hardwarevereisten voor een mobiele krachtpatser. Ligt de waarheid echter ergens in het midden, dan is de MSI GL63 eventueel spek voor jouw bek. Eerder licht, toch met een RTX 2060 onder de motorkap en toch niet ongelooflijk duur. Geïntrigeerd? Read on.

De configuratie van een gaminglaptop kan tegenwoordig tot in de kleinste details aan je noden worden aangepast. Mijn recensiemodel vond ik in zijn samenstelling voor 1.599 euro, maar er zijn ook nog goedkopere en duurdere, alternatieve configuraties verkrijgbaar. Laat deze recensie dan ook vooral als leidraad dienen indien je op zoek bent naar een gaminglaptop, voor een gemiddeld budget én die op langere termijn dienst zal doen. Want future proof is een MSI GL63 8SE, om het model even met volledige naam aan te spreken, alleszins wel. Getuige daarvan is onder meer de USB-C-poort, de mooi presterende grafische kaart én processor met zes fysieke rekenkernen.

CPU en RAM dik oké

Het is met die processor dat ik qua vergelijking en bespreking van start ga. MSI koos in dit tussenmodel voor de i7-8750H, een six core-CPU die dankzij multithreading in de ogen van je laptop twaalf kernen heeft. De standaardsnelheid ligt op 2,2GHz, en op spannende momenten rukt dat aantal gigahertz op tot maar liefst 4.1GHz. Dat gaat, mat ik tijdens de CineBench-benchmark, niet gepaard met gigantische hoge temperaturen, hoger dan 72 °C liep de warmte niet op, maar daar moeten de fans wel hard voor zwoegen. Dat geluid krijg je er gratis en voor niets bij, want eerlijk waar: deze laptop schreeuwt het uit op momenten dat de hardware tot het uiterste wordt gedreven. Als je altijd met een headset gamet en je handen niet naast de ventilatie-uitgangen dient te plaatsen, mag dat geen storende factor zijn, maar in alle andere gevallen denk je beter twee keer na vooraleer je dit toestel in huis haalt.

Er zijn natuurlijk ook heel wat positieve elementen aan deze CPU te koppelen. In totaal wordt er 64GB RAM-geheugen ondersteunt, maar het moederbord limiteert je keuze tot slechts de helft daarvan. 16GB krijg je standaard meegeleverd, maar de niet-onhandige Harry kan op dat vlak dus vrij simpel een verdubbeling verwezenlijken. Qua snelheid van het RAM-geheugen, waar je echter amper iets van merkt, kiest de fabrikant voor 2.666MHz, en er wordt ook geprofiteerd van de extra dual-channel snelheid die bereikt wordt door twee latjes van 8GB Samsung-RAM te combineren. Tot slot heeft deze Coffee Lake-processor, het is niet de allernieuwste generatie, ook een UHD Graphics 630-GPU aan boord, met 1GB videogeheugen en een kloksnelheid van 1.329MHz. Daarmee kan je natuurlijk geen nieuwe videogames spelen, maar oudere, of spuuglelijke games die amper tot geen grafische rekenkracht vereisen, doen daar niet al te moeilijk over.

GPU nog beter

Voor de videogames die wél mooi zijn, en het uiterste van je hardware vragen, heb je natuurlijk de NVIDIA RTX 2060, die met 6GB GDDR6 SDRAM is uitgerust en dat laat weinig aan de verbeelding over. Onderstaande grafiek zegt voldoende: de GL63 8SE scoort boven het gemiddelde op alle games die werden getest, en dan vergeet ik nog te vermelden dat de processor zijn tegenhanger in de GE75 Raider 85G (1.000 euro duurder) overtreft. Het gebruikte schermpaneel, een LG Philips LP145WFC-SPP1 om precies te zijn, ondersteunt slechts 60Hz, maar de iets duurdere modellen laten je wel toe om 144Hz aan te houden. Daar kon ik niet mee experimenteren, maar het IPS-paneel was wel perfect leesbaar vanuit de scherpste hoeken. Wat mij betreft had het zuiver wit iets witter mogen zijn, maar qua donkere kleuren scoort het scherm dan weer wel heel goed. Om maar te zeggen dat de grafische kaart geen bottleneck is, integendeel, het scherm benut het potentieel bijlange niet.

Als je deze laptop in huis haalt om te gamen, en die kans is als 9lives-lezer zeer reëel, dan zal je toch redelijk wat spelletjes simultaan kunnen installeren vooraleer je aan de grote, vervelende opkuis moet beginnen. De SSD heeft officieel 256GB in de aanbieding en de HDD doet daar nog eens een volle terabyte bovenop, waarvan je in de realiteit respectievelijk 237 en 912 gigabyte overhoudt. Met een SSD van Kingston werd er niet bespaard op onderdelen die voor de gemiddelde consument moeilijker in te schatten zijn, en ook de antiekere harde schijf draait aan 7.200 rotaties per minuut, zodat je geen trager 5.400RPM-exemplaar moet verduren.

De rest wat teleurstellend?

Over de connectiviteit hoor je mij al helemaal niet klagen. IK begon mijn recensie met de vermelding van een USB-C-aansluiting, en daarmee kan je bijvoorbeeld je (recente) smartphone opladen. Het zal bovendien niet lang duren vooraleer randapparatuurfabrikanten overschakelen richting deze connector voor hun producten, waarmee ik nogmaals onderstreep dat je met deze laptop naar de toekomst toe zeker veilig zit. Daarnaast krijg je nog twee USB 3.1-aansluitingen én een USB 3.0-poort zodat je zeker voldoende zaken kan connecteren zonder een USB-hub nodig te hebben. Qua externe schermen kan je via HDMI en Mini DisplayPort voor twee extra monitors opteren, geluid is vanzelfsprekend met een 3.5mm-jack gecovered en dat geldt ook voor je microfoon. Tot slot is er nog een ethernetpoort en afronden doe ik met een SD-kaartlezer, zodat je als hobbyfotograaf dit toestel ook zonder problemen kan gebruiken om je nieuwe shots te bewerken.

Het toestel zelf voelt iets te goedkoop aan. Desondanks dat alle demotoestellen sowieso al door andere, gespecialiseerde websites onder handen worden genomen vooraleer ze op mijn bureau belanden, merkte ik bij deze GL63 echt dat er lichte gebruiksschade was die ik nooit eerder bij een MSI-laptop heb gezien. Daarnaast vind ik persoonlijk dat het touchpad iets te glad is, en de twee muisknoppen erlangs geven niet voldoende feedback wanneer je er mee klikt. Gelukkig is het toetsenbord wel – alweer – gigantisch goed, en de iconische, rode MSI-kleur mag uiteraard niet ontbreken.

Zo rond ik alsnog met een positieve boodschap af, want om heel eerlijk te zijn is dit het minst prijs-kwalitatief presterende MSI-toestel dat ik in lange tijd heb gerecenseerd. Opgelet: de gamingprestaties zijn dik in orde, maar een aantal randfactoren stellen teleur waardoor er volgens mij betere opties, ook binnen hun eigen gamma, verkrijgbaar zijn.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments