MSI GF63 8RD

Mobiel gamen met een beperkter budget

ma 10/12/2018
Michael
0 reacties

Het was alweer een tijdje geleden, het recenseren van een gaminglaptop. MSI verbaasde mij eind juli met de GT75 Titan 8RG, een prijsbeest van € 4.000 waarvan ik nog altijd natte dromen krijg. Nu werd mij daarentegen een budgetexemplaar van amper 1.300 euro in de schoot geworpen. Kan je, ondanks dat prijsverschil, ook fatsoenlijk videogames spelen op de GF63 8RD? Natuurlijk, al zijn de verschillen uiteraard niet miniem.

Licht geprijsd – naar gamingnormen alleszins – en bovendien een heus lichtgewicht: met de GF63 richt MSI zich volledig op de mobiele gamers die hun laptop effectief dagelijks heen en weer sleuren. Niet enkel om te werken, ook om te gamen. Bovendien mag het geheel ook mooi ogen. Klinkt die omschrijving je prachtig in de oren? Deze laptop is inderdaad geen lelijk eendje in de bijt, getuige de quasi onbestaande schermrand, de slanke omkadering en het totaalgewicht dat niet eens de 2 kilogram overstijgt. Het gevaar schuilt zich bij deze compacte laptopmodellen steevast in de potentiële overhitting en laten we maar meteen enkele ongeruste zielen geruststellen: op dat vlak moet je je geen al te grote zorgen maken. Prijs-kwaliteit scoort dit toestel eigenlijk op alle vlakken meer dan behoorlijk; lees dus gerust verder.

De motorkap

Een BMW of Mercedes kan langs de buitenkant briljant ogen, wanneer een louche garagist er mee geprutst heeft, de motor misschien door een goedkoper alternatief heeft vervangen, ben je er niks mee. Hetzelfde geldt hier in dit geval: coole looks en crappy hardware, het zou teleurstellende resultaten opleveren. Gelukkig heeft MSI haar uiterste best gedaan om de schaarse ruimte met krachtige hardware te bekleden. Geen GTX 1080, de top van de top betaal je niet met een dikke duizend euro, maar wat je aantreft ligt in de lijn der verwachtingen met het vooropgestelde budget.

Beginnen doe ik traditioneel met de processor: de i7 8750H, standaardsnelheid 2,2 GHz, is een CPU met zes fysieke kernen die qua benchmarks geen hoge cijfers behaalt. Hoe dat zich-ingame vertaalt lees je hieronder. De aanwezige Intel UHD 630-chip is onbelangrijk aangezien we als gamers een dedicated grafische kaart eisen, maar voor de volledigheid vermeld ik toch even dat de processor mét ingebouwde GPU komt. De rekenkracht van de CPU wordt met 16GB RAM-geheugen onderbouwd en uiteindelijk belanden we dan bij de GTX 1050 Ti Max-Q. Laat je niet misleiden door het stoere achtervoegsel dat deze grafische kaart begeleidt, want deze presteert niet beter dan de standaard Ti-uitgave. Hoe goed dit alles draait? Ik vergelijk het even zwart-wit met de krachtpatser van deze zomer: de GT75 met daarin een 8GB-versie van de GTX 1080.

Bovenstaande grafiek maakt, gelukkig maar, erg duidelijk dat een toestel met een drievoudig prijskaartje beter presteert. De verschillende zijn echter ‘miniem’ te noemen. Hoe groter de FPS op Ultra, hoe groter de verschillen, maar bij het hardware-intensiefste spel in de lijst, Total War: Rome 2, behaalt de GF63 nog steeds gemiddeld 28 ten opzichte van 52 frames per seconde. In percentages uitgedrukt scoorde de GT75 dus 85 % beter, maar hij kost ook 300 % meer. Het rekenplaatje is snel gemaakt en de budgetgamer moet niet al te lang nadenken over de aankoopstrategie; die is voor de hand liggend.

De randvariabelen, die niet zozeer de gameprestaties maar wel het comfort beïnvloeden, leveren MSI goede punten op. Met 237GB SSD-ruimte en 913GB harde schijf-opslagruimte kan je je games over twee opslaglocaties spreiden, en verslepen wanneer je de laadtijden van dat ene grote spel wil versnellen. 3 USB 3.0-poorten een USB-C-ingang, ondanks het dunne bezel toch de LAN-poort én een HDMI-uitgang aan de achterkant scoort het toestel ook qua connectiviteit meer dan behoorlijk. De beloofde autonomie van 7u wist ik niet te bereiken, gamen zonder elektriciteit in de buurt op middelmatig tot hoge settings leverde niet langer dan 4u spelplezier op. Dat is wat mij betreft nog altijd fantastisch, al is meer uiteraard altijd beter.

 

De algemene look ’n feel, ik denk aan typcomfort, polsondersteuning en het lichtgewicht om mee te zeulen zijn meer dan goed, waardoor ik de GF63 8RD toch met een zilveren beker wil belonen. Opboksen tegen topmodellen kan deze budgetbak niet, maar moet dat echt voor deze (spot)prijs? Complimenten aan de chef, maar weet gewoon dat VR bijvoorbeeld met die grafische kaart op het nippertje zal zijn.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor