MSI GE75 Raider 8SG

Verbazingwekkend licht, verbazingwekkend luid

zo 24/03/2019
Michael
0 reacties

Laptops heb je in alle groottes, kleuren, kwaliteitsklassen en vooral prijzen. Wil je het allerbeste, dan betaal je al gauw 2.000 tot 3.000 euro, en laat nu net die laatste prijscategorie overeenkomen met de gaminglaptop die ik onder de loep nam. De MSI GE75 Raider 8SG verbaast qua hardware alles en iedereen, maar het was aan mij om te analyseren of je hier je geld aan wilt besteden. Zal ik alvast een tipje van de sluier lichten? Veel negatiefs kan je niet zeggen over zo’n kwalitatief toestel, al kan ik best begrijpen dat niet iedereen zes flappen van vijfhonderd euro kan missen.

Ik val enorm graag met de deur in huis en wat blijkt? Deze gaminglaptop, met fantastische hardwarecomponenten, is enorm draagbaar. Het woord portable neem ik zonder verpinken in de mond, want in vergelijking met andere kolossale toestellen, waaronder MSI’s GT75 Titan 8RG die ik vorig jaar onder handen nam, is gigantisch in vergelijking met de GE75. Ik had mezelf een evenredig uit te kluiten gewassen laptop ingebeeld, maar de realiteit is anders. Met een gewichtsverlies van bijna 2kg blijft er amper 2,61 kilogram op de teller staan en ook de dubbele oplaadadapter is verleden tijd. Deze recensie brengt met andere woorden een echte laptop in beeld en geen poging om een desktop in een balkvormig object te duwen.

Onder de motorkap

Met de i7 8750H pompt MSI een processor met zes cores in het toestel, die dankzij multithreading in totaal twaalf werkkernen heeft. Akkoord, er bestaan ook al verschillende octa cores, waarin je fysiek acht kernen aantreft, maar daar heb je om te gamen echt geen nood aan. De 8750H is niet het allerbeste model wanneer je alle laptopversies van hedendaagse CPU’s naast elkaar legt, maar toch komt hij bijzonder goed uit de benchmarks. Ikzelf kan bijvoorbeeld met de i7-8700 vergelijken (zie grafiek hieronder), en ook de recentere i5-9600K gooi ik erbij om ook de vergelijking met een high-end processor in de strijd te gooien.

Wat blijkt? Met een score van 848 scoort hij beduidend minder dan de 8700 (zelfde generatie), en daar zal je – zie FPS-resultaten later in dit artikel – in videogames de gevolgen van voelen. Vooral voor verregaand grafische werk zal je voor een zwaardere CPU moeten gaan. Wat me wel meteen angst inboezemde, was de temperatuur van de verschillende cores tijdens het draaien van de benchmarks (Cinebench R15.0 trouwens). Bijna alle kernen klommen tot boven de 90 °C, met pieken tot 96 graden. Op de laptop kan je met een fysieke knop de koeler in overdrive laten gaan, en dus was ik benieuwd hoe groot het verschil zou zijn. Conclusie? Exact dezelfde temperaturen, met een vergelijkbare benchmark-score. Die knop met het ventilatiesymbool is wat mij betreft enkel voor de show aanwezig.

Grafische topprestaties, toch?

Het RAM-geheugen doet wat het moet doen en daar valt weinig over te vertellen. Met 1.333MHz ligt de kloksnelheid wat aan de lage kant, maar gelukkig wordt er wel van twee latjes gebruikgemaakt om toch optimaal van de Dual-Channel-optimalisatie te profiteren. Het allerbelangrijkste volgt nu, en dat is de grafische kaart. Op papier moet de externe chipset, die exclusieve RTX 2080, alles en iedereen wegblazen, daarover dadelijk meer, maar laten we eerst even de cijfers bekijken. Met 8GB VRAM-geheugen zitten we aan de absolute top, en een geheugenkloksnelheid van 3.240MHz is eveneens om duimen en vingers bij af te likken.

In benchmark-cijfers vertaalt zich dat in fenomenale cijfers: de GFXBench levert op 1440p (DirectX12) een gemiddelde FPS-score van 239 op, wat in vergelijking met een 1080 (net geen 200) een knap resultaat is. Daarbij blijft de temperatuur rond de 75 °C schommelen, waardoor de laptop toch bewijst op het vlak van koeling geen complete ramp te zijn. De luchtflow binnenin is dus enkel op het vlak van de processor slecht uitgewerkt, nu is het enkel nog de vraag of dat een bottleneck gaat opleveren. Een CPU die met oververhitting kampt durft namelijk weleens zichzelf te beschermen.

Eenmaal ik Overwatch had opgestart, moest ik onmiddellijk AFK gaan om mijn headset van m’n desktop in de laptop te pluggen. De koelers schoten in gang, wilden van geen rust meer weten en dat is net waar mijn trommelvliezen naar smeekten. Deze GE75 blaast erop los, zelfs zonder de turbomodus voor de fans te activeren, waardoor gamen met de ingebouwde speakers gewoonweg onmogelijk is. Terug naar de effectieve game-ervaring dan, die gelukkig wél de verwachtingen inlost. Alle resultaten bespreken zou deze tekst in een heuse roman transformeren, dus hieronder een visueel overzicht.

Wat blijkt? Globaal bekeken scoort de GE75 indrukwekkend goed, maar bij een spel zoals Total War Rome II valt hij toch een tikkeltje door de mand. Dit zes jaar oude spel is niet geoptimaliseerd voor multi-core processoren, gebruikt één kern en als die door de warmte geen potten mag breken … Nu, het aantal FPS is nog altijd acceptabel en haperingen zijn er absoluut niet, maar eenzelfde desktopset-up met gelijkwaardige hardware zou een beter resultaat kunnen voorleggen.

Opslagmedia en andere hardware

Een gamer heeft nood aan voldoende opslag om de vele shooters, RPG’s en andere spelletjes tegelijk te kunnen spelen zonder aan herinstallaties te doen. Op dat vlak is dit model een schot in de roos, want met 475GB bruikbare SSD-ruimte en 910 HDD-opslag zal je zelden te weinig gigabytes ter beschikking hebben. Qua netwerkmogelijkheden word je zowel bedraad als draadloos van een Killer-netwerkkaart voorzien en ook de connectiviteit aan de zijkant van het toestel doet het goed. Aan de rechterkant trof ik twee USB 3.1-poorten aan, vergezeld door een SD-kaartlezer, terwijl de linkerkant pas echt een applaus verdient. Het bezel werd net hoog genoeg gehouden om een netwerkaansluiting (RJ45) te integreren, een extra derde USB 3.1-poort zorgt ervoor dat je naast muis- en toetsenbord ook een headset of USB-stick kan gebruiken en qua schermen is er ook voldoende mogelijk. Daarvoor zit er zowel een HDMI- als MiniDP-poort en als afsluiter is er ook een USB-C-aansluiting. De obligatoire 3.5mm-jacks voor geluid en microfoon mogen uiteraard ook niet ontbreken.

Een laptop koop je natuurlijk niet om constant randapparatuur mee te verbinden en naar goede gewoonte zorgt Steelseries voor een kleurrijk toetsenbord. Elke toets kan apart worden geconfigureerd waardoor je je qua personalisatie geen zorgen hoeft te maken. Het touchpad werkt zeer reactief en vooral beide klikknoppen, die de linker- en rechtermuisknop simuleren, voelen kwalitatief aan. Het IPS-scherm kan op zijn beurt Full HD-beelden aan 144Hz tevoorschijn toveren. De reactiesnelheid van 3 milliseconden is niet de crème de la crème en voor dit geld had een 1ms-scherm beter op zijn plaats geweest, om toch nog eens iets minder positiefs op te rakelen.

Mobiel?

Deze GE75 Titan 8SG is, zoals ik reeds in de eerste alinea verduidelijkte, een pak mobieler dan MSI’s gaminglaptops van een jaar geleden. Je bent natuurlijk pas echt beweeglijk wanneer je ook zonder stopcontact in de buurt kan gamen, en dus is de vraag hoe het met de autonomie van de batterij zit. Een namiddagje Total War Rome II spelen zonder op te laden, zou dat lukken? Het, ietwat logisch antwoord, is jammer genoeg neen. Na amper 50 minuten geeft de oplaadkabelloze laptop er de brui aan. De Windows 10-instelling stond op maximale prestaties en dus voelde ik me verplicht om ook op batterijspaarstand hetzelfde experiment uit te voeren. Ik haalde toen net de kaap van een uur, waardoor je dus op voorhand weet dat elektriciteit een primaire behoefte wordt indien je ‘on the road’ van je favoriete game wil genieten.

Om af te ronden wil ik nog graag kort de look ’n feel van deze laptop bespreken. Desondanks het lichte gewicht, voelt het hebbeding enorm stevig aan. Een uitzondering daarop zijn de randen van het scherm, die toch wat te beweegbaar zijn om me een veilig gevoel te geven. Aan de onderkant vind je tot slot een motief terug, en hoewel je dat zelden tot nooit ziet, voelt het prettig aan tijdens het dragen. Je hebt nooit het gevoel dat hij uit je handen zal schuiven, en wanneer je – ik val in herhaling – zes briefjes van 500 euro in je handen hebt, is dat geen overbodige luxe.

 

Conclusie

De MSI GE75 Titan 8SG is geen goedkoop toestel. Net daarom had het op sommige vlakken net nog iets meer mogen zijn. Autonomie gaat hand in hand met gewicht en grootte, dus daarover zal je me niet écht horen klagen, maar de vuurhoge temperaturen van de processor zijn wel een vlijmscherpe doorn in het oog. Dat, en de luide fans, zijn natuurlijk wel de twee enige ‘minpunten’, maar een toestel in deze prijsklasse zou in principe geen groot aandachtspunt mogen hebben. Heb je 3.000 euro op overschot? Misschien is dit toestel dan wel jouw droomlaptop, maar ik zou dat geld toch ergens anders in investeren. Ik wik en weeg m’n woorden, want het blijft een toptoestel, al verdient het toch nét geen gouden beker.

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor