Logitech G733

Naast een controller moet de headset zowat het stukje randapparatuur zijn dat een doorsnee gamer het intensiefst gebruikt. Een speler die ook de waarde van degelijke audio kan appreciëren in een spel, heeft naar mijn bescheiden mening altijd wat meer kennis van zaken. Logitech pakt sinds deze maand uit met de G733, een headset van om en bij de €150. Waar voor je geld?

Doorgaans is Logitech een consistente hardwarefabrikant met weinig missers voor de relatief aardige prijzen waartegen ze haar producten aanbiedt. Het is dus duidelijk niet voor niets dat veel gamers Logitech-apparatuur gebruiken. Zelf gebruik ik al een hele tijd de Logitech G533, een headset die uitblinkt in zowel comfort als audio customisation. Moeilijk te overtreffen naar mijn gevoel, maar Logitech gaat er prat op dat de G733 nog een niveau of twee hoger schakelt.

Comfort

Beginnen bij het begin: deze headset is gigantisch comfortabel. Ik heb de G733 nu echt al ettelijke uren gebruikt voor zowel gaming- als Netflix-zonder-chill-sessies en ondanks dat hij stevig om je schedel zit, merk je het gemak van die extra hoofdband wel. Die is trouwens ook te verstellen op twee niveaus, waardoor je wat speelruimte krijgt, naargelang de vorm van je hoofd.

Via een soort van slide-systeem kan je trouwens de oorschelpen in hoogte aanpassen. Het is voor mij persoonlijk haast niet te geloven, maar de G733 zit mogelijk nog comfortabeler dan de G533, ondanks dat de oorschelpen zelf kleiner zijn. Ze zijn nog steeds over-ear voor alle duidelijkheid en drukken niet irritant op relatief grote oren, maar voelen compact en vooral stevig aan. Het feit dat de headset ook enorm licht is, speelt hier ook duidelijk een rol.

RGB-verlichting

Nu goed, qua comfort zit je hiermee goed, maar voor €150 wil je natuurlijk ook wel wat functionaliteiten en vooral: degelijk geluid. De G733 gaat voor een premium look - check die chrome afwerking van het Logitech-logo op de schelpen - maar de rest is volledig hoogwaardige en flexibele plastic. Meteen ook de reden waarom de headset dus zo licht is. Het blijft subjectief, maar ik vind hem best volwassen en stijlvol als - en dit is een grote als - de RGB-verlichting niet geactiveerd is.

De Logitech G Hub blijft een sterke asset als Logitech-gebruiker.

Blijkbaar - al moeten we daar precies echt eens een rondvraag naar doen - hebben gamers graag wat allerlei lichtjes en lampjes op hun gear en daar springt Logitech met de G733 mee op de trein. Nu goed, zoals gezegd: je kan de verlichting uitschakelen, wat je trouwens ook meteen een kleine 10 uur aan extra batterijduur meegeeft, dus win-win in mijn boek. In totaal kan je de G733 zo'n 25 à 30 uur gebruiken vooraleer je hem moet opladen. En dat opladen kan je trouwens ook doen terwijl je hem gebruikt, dankzij de USB-C-poort.

Logitech G Hub

In vergelijking met de G533 zijn de knoppen ook iets makkelijker en bereikbaarder geplaatst. Je hebt op de linkeroorschelpeen Power-knop, een mute-knop voor je microfoon, een scrollwieltje om het volume aan te passen en helemaal onderaan de USB-C-ingang. Vooraan die oorschelp kan je de microfoon via een jack aansluiten. Flexibel (en klein!) dingetje trouwens, dat je zeemzoete stem in een behoorlijk degelijke kwaliteit overbrengt naar je teamgenoten. Je kan de headset trouwens zowel aansluiten op een pc, Mac, PlayStation 4, Xbox One als Nintendo Switch. Allemaal toestellen met een USB-poort dus waar je de headset dongle kan op aansluiten. Geen 3.5 mm jack-aansluiting jammer genoeg.

Een sterke asset binnen de Logitech-familie blijft de Logitech G Hub, het stukje software dat je toelaat om - in het geval van de G733 - de RGB-verlichting aan te passen en de audiokwaliteit te regelen met allerlei sliders en presets. Dat laatste is voor mij tot nu toe altijd een must geweest, want gewoon uit de doos klinkt alles nogal vlak. Afhankelijk van de game kan je in het spel zelf nog wel wat aanpassen, maar voor de algemene ervaring speel je best een kwartiertje eerst met de Equalizer-instellingen via de Logitech G Hub. De bassen mochten bijvoorbeeld best wat straffer en meer uitgesproken zijn, net als de Surround Sound.

Conclusie

De Logitech G733 is één van de beste headset die je momenteel voor rond de €150 kan kopen. Z'n geld meer dan waard, al verdiep je je best even in de settings van de bijhorende software om de audio naar jouw smaak aan te passen. Het zorgt voor een wereld van verschil, zeker in games. Op vlak van comfort zijn er weinig betere headsets op de markt binnen die prijscategorie en het feit dat je nog voldoende speling hebt om de hoofdtelefoon aan te passen naar jouw schedel, zorgt er voor dat deze G733 een groot publiek kan en zal aanspreken.

1 reactie

ik heb vant wk de JBL quantium 800 gekocht, dat is pas een headset draadloos!

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments