LG 27UL850

"De LG27UL850 presteert enorm goed wat beeldkwaliteit betreft"

Wat mag je tegenwoordig van een gaming monitor verwachten als je er 500 euro voor neertelt? Heel wat, maar er zijn grenzen. Zo blijft het een continue tweestrijd tussen de vlotheid waarmee gameplay op je scherm wordt getoond, of de pracht en praal die hand in hand gaat met de steeds couranter wordende 4K-resolutie. Deze LG 27UL850 speelt in op de tweede mogelijkheid, maar kan je er dan naar behoren flitsende actiegames op spelen zonder aan performantie in te boeten? Ik zocht het uit!

Er zijn twee grote factoren die bepalen op welke manier een monitor aan jouw wensen kan voldoen. Enerzijds heb je de combinatie van de ververssnelheid (refresh ratio), die bepaalt hoeveel beelden er per seconde kunnen worden getoond, en de reactietijd (response time), die wordt weergegeven in milliseconden en aanduidt hoe lang het duurt om zo’n frame op je scherm tevoorschijn te toveren. Anderzijds heb je de maximale resolutie van een scherm.

Enkele jaren geleden was Full HD, 1920x1080 pixels, de gestandaardiseerde norm, maar ondertussen heb je met 2K- en 4K-schermen nog scherpere resoluties die meer pixels weergeven om tot een mooier eindresultaat te bekomen. Je betaalt je anno 2019 nog steeds blauw als je het beste van twee werelden in huis wilt halen: een gamingmonitor met 144Hz én 4K-resolutie gewoon onbetaalbaar en zelfs quasi onbestaande. Je moet met andere woorden een keuze maken, en die wordt grotendeels bepaald door het genre videogames dat je doorgaans speelt.

IPS versus TN

Games waarin flitsende reactiesnelheden essentieel zijn om op een hoog niveau competitief deel te nemen, vereisen schermen waarbij de response time rond de 1ms schommelt en FPS-gamers hebben bijvoorbeeld enorm veel baat bij een refresh ratio van minstens 144Hz. Dat kan deze LG niet aanbieden, want de fabrikant zet met de 27UL850 in op dat andere segment binnen het videogameslandschap: prachtige beelden dankzij de 4K-resolutie.

De meerwaarde daarvan vind je eerder bij het spelen van bijvoorbeeld RPG’s: The Witcher 3 met enkele texture packs in 4K is adembenemend mooi, en zo zijn er nog talloze titels op te noemen die je weleens in deze resolutie wilt hebben gespeeld. Ook het bekijken van video’s en series krijgt een compleet nieuwe dimensie dankzij de afgelikte graphics, maar hoe goed presteert dit scherm eigenlijk?

De LG27UL850 presteert enorm goed wat beeldkwaliteit betreft.

LG gebruikt bij deze monitor een IPS-paneel als uitgangspunt, en dat bepaalt grotendeels waaraan je je mag verwachten. Qua invalshoek zijn er bijvoorbeeld absoluut geen problemen; je kan vanuit elke mogelijke positie meekijken met iemand die aan het gamen is, of zonder problemen met z’n tweeën van een film genieten. Ook de kleurweergave is mooi, met een prachtig wit, mede dankzij de helderheid van 350 cd/m², en een zwarte tint die je bij weinig TN-panelen terugvindt. IPS-panelen behoren dankzij beide grote voordelen ook tot de duurste in het globale gamingsegment op de monitormarkt, en bovendien moet je op andere vlakken wat aan kwaliteit inboeten.

De reactietijd van 5ms zal je niet weerhouden om onder meer (MMO)RPG’s te spelen of turn-based strategy-games in volle pracht en praal te ervaren, maar bij shooters of MOBA’s wordt dat al gauw een ander verhaal. Ook het gegeven dat de verversratio 60Hz bedraagt onderstreept datzelfde punt. Ik durf zelfs meer zeggen: wanneer je ooit 144Hz of beter hebt ervaren, is het echt onmogelijk om daarna niet te worden geïrriteerd door die 60 hertz. Dat is iets om mee rekening te houden: als je plots beslist om eens 4K uit te proberen, zorg er dan voor dat je je aankoop kan terugsturen indien het scherm niet aan je wensen voldoet.

4K is 4K

Met een miljard kleuren en 3840x2160 pixels zijn de getoonde beelden gelukkig wel om duimen en vingers van af te likken. Onder meer bij de remakes van Age of Empires werd het duidelijk hoeveel mooier de 4K-resolutie op een kwalitatief scherm is. Alles is scherper en dat merk je bij het inzoomen op je vechteenheden, én wanneer je met een oog voor detail bijvoorbeeld de houtstructuur van middeleeuwse gebouwen met elkaar vergelijkt. Het is algemeen een pak mooier om naar te kijken en die trend zet zich verder wanneer je je richting YouTube of Netflix begeeft.

Eigenlijk mag je de afweging niet maken puur gebaseerd op het kijkgenot, want we zijn allemaal gamers in hart en nieren waardoor de vlotheid waarmee grafisch worden getoond essentieel blijft, maar toch. Ik betrapte me erop m’n games toch altijd naar het linkse (LG-)scherm te verslepen aangezien m’n eigen AOC Agon een 2K/144Hz-scherm is. Ik herhaal: het leek alsof alles wat schokte, maar alles was zo mooi …

Alle instellingen kan je personaliseren via de ondertussen bekende joystick.

Ben je toch overtuigd geraakt van de pracht en praal die 4K in de aanbieding heeft, dan zal je erg tevreden zijn over de uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden waarmee LG uitpakt. Met 2 HDMI-, 1 DisplayPort en één USB-C-poort is de kans onbestaande dat je een niet-compatibel toestel wilt verbinden, en de USB-hub laat je toe twee devices via de USB 3.0-standaard aan te sluiten. Ook geluid kan worden voorzien via een 3.5mm-kabel. Dit alles vind je aan de achterkant van het weelderige witte achterstuk. Aan de voorzijde merk je het niet, maar de achterkant is volledig in het wit afgewerkt. Handig indien iemand uitkijkt op de achterkant van jouw bureau, in alle andere gevallen komt dit staaltje interieurarchitectuur uiteraard niet tot z’n recht. Hetzelfde geldt voor lichtgevende logo’s etc. bij concurrenten, what you see is what  you get really.

OSD

Alle instellingen kan je personaliseren via de ondertussen bekende joystick. Bij een aantal merken bevindt deze zich aan de achterkant van het paneel, maar LG plaatst hem onderaan de onderste bezel. Dankzij het LG-logo weet je altijd waar je moet ‘tasten’ om hem te vinden en dat is best praktisch.

Bovendien vind ik dit een pak gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld aan de achterkant, want een multimonitorconfiguratie bemoeilijkt de toegang tot de zijkant van het scherm. De bewegingen naar en rechts als een shortcut ingesteld, meer bepaald om het volume te regelen. Het scherm heeft namelijk ook interne speakers. In beide andere richtingen kan je tussen beschikbare inputs wisselen, makkelijk wanneer je tegelijk een console én laptop, of twee consoles ter beschikking hebt.

Voor de rest ontbreken er enkele instellingen die bij andere merken tegenwoordig wel standaard aanwezig zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan een alarm of chrono op het scherm, of een helpend doelwit om je in games te assisteren. Je kan weliswaar op erg makkelijke manieren de helderheid, het contrast en andere basisfuncties bewerken, maar het kan niet complex zijn voor de mensen achter de ontwikkeling om hier en daar een vernieuwende functie toe te voegen.

Conclusie

De LG27UL850 presteert enorm goed wat beeldkwaliteit betreft, en 4K-gaming is voor bepaalde genres (en op YouTube/Netflix) een absolute, ondiscutabele meerwaarde. Daar lijnrecht tegenover staat het haperende gevoel dat je zal overvallen wanneer je ooit met een refresh ratio van 144Hz hebt gegamed. De connectiviteit speelt dan weer wél in het voordeel van deze LG, en de mogelijkheden qua configuratie in het nadeel. Kortom, een scherm met veel pro- en contra-argumenten, dus het zal vooral je eigen subjectieve voorkeur zijn die beslist of je deze monitor al dan niet in huis haalt.

 

 


Commentaar toevoegen

Log in or to post comments