Huawei: 'Mate 20 X is een beter gamingtoestel dan Nintendo Switch'

wo 17/10/2018
Ronald
0 reacties

Met een 7,2-inch scherm, speciale koeling en een joekel van een processor en batterij wordt Huawei's nieuwe Mate 20 X-smartphone heel resoluut op gamers gericht. Meer nog: tijdens een mediaconferentie claimde de Chinese fabrikant zelfs dat het een beter draagbaar gametoestel is dan de Nintendo Switch. Alleen sneu voor hen dat hij op Android draait, een systeem waarop er nauwelijks iets relevants te spelen valt.

De Mate 20 X, het beste en duurste model van drie smartphones die de Chinese fabrikant Huawei gisteren voorstelde, is een "betere draagbare gamemachine" dan de Nintendo Switch: dat beweerde Richard Yu, ceo van Huawei's consumentenelektronicadivisie, gisteren tijdens de voorstelling van drie nieuwe Mate 20-smartphones, waarvan de X het absolute vlaggenschipmodel is. Het is een boude stelling, maar qua specs is de minstens 900 euro kostende Mate 20 X inderdaad een duidelijke winnaar wanneer je het toestel naast de Switch legt. Het scherm is, met zijn 7,2 inch doorsnee, een volle duim groter dan dat van de Switch. Om nog maar te zwijgen over de resolutie die het torst: met zijn 2240x1080-oled-scherm zit hij een paar tandjes hoger dan de maximale resolutie van 720p die de Switch op zijn eigen scherm kan tevoorschijn toveren.

En dan is er de Kirin 980 System on a Chip (SoC), de performantste chipset die momenteel in een smartphone zit. Of de 5000 MaH-batterij, ongeveer duizend milliampère beter dan de allerbeste smartphone die vandaag op de markt is en dus garant voor een toestel dat uren langer in de weer blijft. Wie zou gamen op de Mate 20 X kan het meer dan 6,5 uur volhouden, beweerde Yu, terwijl de batterij van de Switch het maar iets meer dan 3 uur trekt. Bovendien verkoopt Huawei er een optioneel opklikbare gamepad bij, met een analog stick en een D-pad erop.

Kip of ei

Allemaal goed en wel, maar hoeveel verbeten gamers ken jij die zweren bij Android als gameplatform? En dus bereid zijn om bijna een duizendje neer te tellen voor een smartphone waarmee ze goed kunnen gamen? Het aanbod op Android is ook niet je dat. Terwijl de Switch een hele bibliotheek aan relevante game-ervaringen biedt - waaronder Nintendo's eigen totemgames, een groeiend aantal AAA-titels en artistiekere 'nindie'-games die hun weg vinden naar het toestel - is het een beetje huilen met de pet op wanneer je het Android-aanbod bekijkt. Op uitzonderingen na, zoals Tekken Mobile, NBA 2K19, en Middle-Earth: Shadow of War, zijn er bijna geen relevante games op het platform te vinden. Hoogstens een paar indietitels die hun weg naar mobiele toestellen vonden, zoals Limbo en Thimbleweed Park. Kortom: "Wat een geweldige game heb ik op m'n smartphone gespeeld!", said no gamer ever.

Maar voor Huawei is dat vooral een kip-en-ei-kwestie. Ook bij mobiel gamen beginnen spelers volgens hen een 'echte' game-ervaring te vragen: dat bewijst onder meer het relatieve succes van de Fortnite Mobile-bêta. "Het wordt stilaan opgevoerd", zegt Arne Herkelmann, Head of Smartphone Portfolio & Planning Europe bij Huawei. "We zien een groeiende vraag naar games die om performante hardware vragen, ook op een smartphone. Fortnite maakt momenteel een goeie start op mobiel, PlayerUnknown's Battlegrounds was zelfs een klein succes. Er is een voorlopig bescheiden maar duidelijke evolutie bezig."

Eerst de Chinezen

Een eerdere ervaring met de Fortnite-bêta, op een Samsung Galaxy S9, leerde ons inderdaad dat er toch wat volk op het ding zit: bij ieder potje dat we aanvatten vonden we meteen een server waar voldoende volk rondliep. Het zou dus inderdaad kunnen dat smartphonegamen écht volwassen wordt de komende jaren, en dat fabrikanten als Huawei en Samsung dat aandrijven door de juiste hardware op de markt te brengen.

Voor wie nu al zit te likkebaarden omwille van de specs in de Mate 20 X: het is nog even afwachten totdat het toestel ook op de westerse markt komt. Primaire doelgroep is China, de thuismarkt van Huawei. "Daar gaan we in eerste instantie het publiek voor de Mate 20 X proberen uit te bouwen", zei Walter Ji, Europees directeur van Huawei. "Wat we er daarna mee gaan doen is afhankelijk van hoe luid de roep van de consument is."

De 'gewone' Mate 20's

Ondertussen zijn er ook wel een paar dingen te zeggen voor de Mate 20 en de Mate 20 Pro, twee apparaten die wèl in België te krijgen zijn. Ook die hebben een 2K-scherm (3120x1440 pixels, wel met een doorsnede van 'slechts' respectievelijk 6,53 inch en 6,39 inch), dat naast een uitstekend contrast ook een maximale helderheid biedt. De Kirin 980-processor zit ook in de goedkopere modellen, die beginnen aan een prijs van 800 euro. Hun batterij, met 4200mAh-capaciteit, is evenmin verkeerd. Nog een bonus: je kunt je ermee op straat vertonen, dankzij hun stijlvolle uiterlijk. Ze hebben drié camera's, waarvan er eentje een enorm brede hoek fotografeert. En ze zijn YouTube Signature Devices, onder meer door hun hoge framerate en hun hdr-kleurenspectrum, waardoor ze het ideale scherm leveren om gameplayclips op te bekijken.

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor