HP Pavilion Gaming Laptop 15

Budgetvriendelijke klasbak?

do 02/08/2018
Lazlo
0 reacties

HP vestigt zichzelf nu al enkele jaren als een topspeler op vlak van kant-en-klare gaming pc’s met de OMEN-reeks. Maar wat met de minder kapitaalkrachtige gamer? Die komt nu aan zijn trekken met de gloednieuwe Pavilion Gaming-serie. Maar is die ook even eerbiedwaardig als de main line gaming machines van het bedrijf?

Voor de gelegenheid stuurde HP me de gloednieuwe entry level Pavilion Gaming Laptop 15 op. Een 15” machine die al je hedendaagse titels tegen respectabele settings moet kunnen laten spelen. De versie die ik in mijn mailbox terugvond genoot een GTX 1050Ti met 8 GB RAM en een achtste generatie Intel Core i5 8300H processor met vier kernen, 2.3 GHz kloksnelheid.

Stevig gebouwd

Met andere woorden is deze laptop niet noodzakelijk de meest future-proof gaming machine, maar wel een relatief betaalbaar instapmodel voor gamers die hopen een eerste sprong in het pc-ecosysteem te wagen. Met een prijskaartje van € 1099,- kan je wel verwachten dat je niet de top of the bill in huis haalt. Aan de bouwkwaliteit van het toestel zal je het in ieder geval niet ondervinden. Hoewel we het hier over een laptop volledig gehuld in een plastic cover hebben, is hij mooi afgewerkt en voelt hij over de hele lijn stevig aan. Iets wat ik bijvoorbeeld niet kan zeggen over mijn eigen MSI GF62VR 7RF, die op enkele plaatsen afgewerkt is met zwak buigbaar plastic, terwijl het prijskaartje enkele honderden euro’s hoger ligt.

Maar terug naar de Pavilion-laptop. Daar kan je rekenen op twee USB 3.0-poorten aan de linkerkant, waar je ook een SD-kaartlezer zal aantreffen. Aan de andere kant vind je dan je standaard HP laptop stroom-in, een USB 3.1 poort, één USB-C aansluiting en één HDMI-poort. Je kan aan deze kant ook een Ethernetkabel aansluiten, en krijgt één combo-audio en micro jack. Het enige wat ik hier mis is eventueel een tweede USB-C connector om de laptop meer future proof te maken, en een DisplayPort-aansluiting die met de meeste degelijke pc-schermen van vandaag de dag geen overbodige luxe zou zijn.

Stijlvol design

Dit alles zit weggestoken in een stijlvol design dat enerzijds knipoogt naar de HP OMEN-reeks, met de hoekige vormen van het toestel, maar tegelijkertijd een eigen luxueus en minder opzichtig uiterlijk biedt. En daar scoor je in mijn boek altijd punten mee. Gaming-toestellen moeten er niet altijd uitzien als een natte droom voor rebellerende tienerjongetjes waarbij het niet opzichtig genoeg kan ogen. Geef mij maar een strak ‘volwassen’ uiterlijk, met de juiste details op de gepaste plaats. En dat heeft HP met deze Pavilion Gaming-laptop goed begrepen.

En dan heb ik het nog maar over de buitenkant van het mat-zwarte toestel. Wanneer je het scherm openklapt, wordt je getrakteerd op een chiclet toetsenbord en omlijnd trackpad. De echte showstopper is echter het design van de speakers boven het toetsenbord, wat HP in samenwerking met Bang & Olusfen vervaardigde. Die zijn in een soort hexagonaal patroon met een licht reliëf in de body geïntegreerd. Een fijne verrassing wanneer je het apparaat voor de eerste keer opent, en een designkeuze die me in de korte tijd met het toestel nooit is gaan vervelen.

De prijs van strak design

Op vlak van uiterlijk kiest HP voor eenvoud. Zo zal je geen fancy RGB-toetsenbord krijgen, maar toetsen met een simpele witte achterverlichting. Ik vrees dat dat streven naar eenvoud ook wat inbreuk heeft gedaan aan de praktische kant van het toestel. Klein detail waar ik me toch enkele keren aan stoorde: er is geen lampje dat aangeeft of je numerieke toetsenbord al dan niet aanstaat. Dat terwijl er wel een lampje voorzien werd in de caps lock-knop. Misschien is dit een plaats-probleempje, maar het is nu in ieder geval een kleine frustratie.

Een iets groter probleem is het trackpad, wat niet het slechtste is dat ik al in een laptop ben tegengekomen, maar zeker ook niet het beste. Ik vermoed dat het minimalistische design van het toestel ervoor heeft gezorgd dat je enkel een klik onder het trackpad zelf krijgt, en geen individuele losstaande toetsen. Op zich geen ramp, Apple doet dit al jaren zonder problemen, maar bij dit toestel voelt het trackpad daardoor wat losjes, en heeft iedere klik een tikje een floaty qua gevoel. Daardoor heb ik de ervaring dat het ding gewoon niet zo betrouwbaar is als je bij een laptop van deze prijs zou verwachten.

Die fancy speakers in het toestel klinken trouwens niet meteen even goed als ze er uitzien. Nu kan ik de laptops van deze prijsklasse met écht goede speakers op één hand tellen, maar het valt toch op. Zeker doordat HP nogal te koop loopt met de samenwerking met Bang & Olufsen. De boxen missen een zekere bas, waardoor ze bij momenten nogal schel kunnen klinken. Daarbovenop gaan ze eigenlijk ook niet bepaald luid. Bekijk dit eerder als een side-note, want wie degelijke gaming audio wilt, zal sowieso investeren in een goede headset. Toch een opmerkelijke kwaal voor deze laptop.

Onder de motorkap

Dit is natuurlijk een gaminglaptop, en hoe knap het toestel ook oogt, wat echt telt is wat er onder de motorkap van deze machine zit. Met de GTX 1050Ti en een Core i5 Intel processor moet je niet de meest beefy gaming machine verwachten. Hoewel, de Core i5 8300H heeft eigenlijk dezelfde architectuur als een zevende generatie Core i7 7700HQ. Je krijgt met andere woorden een typische laptop gamingprocessor i7 in je toestel, voor de prijs van een Core i5, wat gamen op het ding een hoop aantrekkelijker maakt. Zo krijg je een laptop die oké draait wanneer het op de meest recente games aankomt, maar die geen potten breekt wanneer je aan de slag wilt met een 4K monitor of - God forbid - een VR-helm. Denk dus aan degelijk HD gaming-geweld en niet meer dan dat.

Games die ik met dit toestel aan de tand voelde: Far Cry 5, wat net onder de 60 FPS draaide tijdens m’n benchmark, en PlayerUnknown’s Battlegrounds, dat wel leed onder technische problemen, maar dat kan je waarschijnlijk eerder aan de prestaties van dat spel wijten. Competitieve games zoals Overwatch en Counter Strike: Global offensive behalen moeiteloos voldoende frames in max settings. Degelijke prestaties voor een gaming laptop dus. Probeer gewoon op de achtergrond geen Chrome te laten draaien met tientallen tabbladen open geklikt. Het blijft uiteindelijk maar 8 GB RAM.

Conclusie

Als ik echt eerlijk mag zijn, geloof ik dat je je als beginnend pc-gamer beter waagt aan een desktop pc die je zelf samenstelt. Daar kan je - zeker als je bereid bent tweedehandssites af te schuimen naar deals - heel wat winst uit slaan. De gamers waar deze laptop wél een meerwaarde voor kan vormen, zijn de pc-gamers die naast hun tower ook een mobieler toestel willen om hun gamegewoonten op verplaatsing verder te zetten. Zeker een aangename laptop om te gebruiken, maar verwacht er gewoon niet de gamingmachine van het jaar mee.

 

 

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor