HP Omen X (GTX 1070-model)

Knalprestaties met een hoek af

ma 23/04/2018
Michael
1 reacties

Een aantal maanden geleden haalde ik een 15 inch-gaminglaptop in huis. Eenmaal je een dochter op de wereld hebt, wil je niet langer boven in je nerdroom gamen, maar wel in de zetel bij kind- en vrouwlief. Mijn oog viel op een HP Omen en daar ben ik nog steeds erg tevreden over. Dankzij opperhoofd Praga kreeg ik de mogelijkheid om nu de Omen X, een 17 inch-beest, te recenseren. Het leek me ideaal om beide groottes te kunnen vergelijken en mijn eerlijke relaas vind je hieronder.

Er circuleren verschillende modellen van de 17 inch Omen X, dus begin misschien best met het detailleren van de hardware die onder deze stevige motorkap verstopt zit. De drie belangrijkste factoren, processor, RAM-geheugen en grafische kaart, stellen alvast niet teleur. De Intel i7-7820HK draait standaard aan 2,9GHz en valt net buiten de top 10 qua hedendaagse top-CPU’s volgens verschillende benchmarks. Die kwalitatieve start wordt netjes opgevolgd met 16GB RAM-geheugen dat in twee sloten van 8GB elk is onderverdeeld, en deze eerste alinea sluit ik graag af met het 8GB VRAM-model van NVIDIA’s 1070 GTX. Geen slecht begin, daar moeten we eerlijk over zijn.

Triumviraat der inhoud

De processor bevat vier fysieke kernen die zich dankzij het zogenaamde hyperthreading virtueel nogmaals in tweeën kunnen splitsen om op acht verschillende kernen processen te kunnen verwerken. In rust bleef de 7820HK stabiel rond de 62 °C om bij intensere games zoals PlayerUnknown’s Battleground en Total War: Rome II rond de 90 °C te schommelen. Je hoort de laptop serieus lawaai maken eenmaal de ventilatoren in hun hoogste versnelling schieten. Aangezien ik quasi altijd met een headset game, stoort dat niet. Wil je echter regelmatig in de buurt van anderen stiekem wat game-uurtjes verzamelen, dan zou het wel een afknapper kunnen zijn.

Het RAM-geheugen vervolgens bestaat zoals gezegd uit twee latjes van 8GB per stuk. Allemaal heel erg normaal, maar de snelheden van beide latjes zijn niet gelijk. De oorzaak daarvan vinden we uiteraard bij het moederbord, dat is voor de volledigheid het HP83AS-model. Het eerste latje loopt aan de normale snelheid van 2400 MHz, maar het broertje ervan moet zich met 2288 MHz gelukkig stellen. Je merkt hier in-game niets van, maar ik vermeld het toch maar.

De GTX 1070 behoort tot de top der grafische kaarten – de tijd dat mobiele varianten een pak slechter waren is gelukkig verleden tijd – en komt met 8GB geheugen aan boord. In rust kan dit Omen X-model het beest koelen tot op 50 °C, op drukke prestatiegerichte momenten stijgt die temperatuur tot net boven de 70 °C. Het extra geluid moet je er eigenlijk gewoon bijnemen, want dit zijn sterke koelprestaties wat de gezondheid van je apparatuur alleen maar ten goede komt.

Intern top, buiten een …

Er zit natuurlijk veel meer binnenin een laptop, en verdergaan doe ik met de opslagruimte, die naar goede gewoonte in de Omen-reeks uitgebreid genoeg is. De opslagmediums worden als een SSD van 256GB (Samsung) en een HDD van 1000GB (Hitachi) geadverteerd, maar in de realiteit krijg je uiteraard altijd iets minder in handen. Concreet bezit de Omen X 237GB SSD-ruimte en 918 HDD-opslagruimte. Dat moet voldoende zijn om je belangrijkste bestanden en enkele games op je SSD te plaatsen, en documenten, liedjes, films en je overige games op de HDD. De overige interne snufjes, denk aan het geluid en de netwerkmogelijkheden, voldoen aan onze hedendaagse verwachtingen.

Op naar de buitenkant dan, en daar is toch een pak over te vertellen. Reeds bij het uitpakken van de Omen X viel me op hoe verdomd zwaar dit 17 inch-exemplaar eigenlijk niet is. Ikzelf game zoals gezegd al een tijdje op het kleinere 15 inch-broertje en vind dat model enorm mobiel; het tegenovergestelde geldt voor dit exemplaar aangezien er toch 4,5kg op de teller staat. Bovendien is de batterijoplader gigantisch, echt heel erg groot, waardoor ik je dit model niet kan aanraden om effectief regelmatig mee op reis te gaan. Pendelen ermee gaat met dit gewicht al helemaal niet, waardoor het mijns inziens louter een krachtige gaminglaptop voor thuisgebruik is. De batterij op zichzelf is nota bene een ongeziene briljant, want zelfs met de GPU op volle toeren kan je zo’n anderhalf uur gamen vooraleer de Omen X er de brui aan geeft. Het is ook jammer dat de oplader aan de rechterkant moet worden ingeplugd, want zo ligt de kabel (met een 90 °-hoek in de aansluiting!) in de weg om je gamingmuis vrij te kunnen gebruiken. Er moet toch ergens één ingenieur dat probleem hebben ontdekt vooraleer de productie in gang schoot?

Vele coole snufjes

Het gewicht spreekt in het nadeel, maar voor het overige kan je weinig aanmerken op het design en de kwaliteit van de afwerking. Mijn 15 inch Omen bestaat voornamelijk uit buigbare plastic, terwijl de Omen X uit kwalitatievere materialen bestaat die het ding een robuust uiterlijk meegeven. Je zit er jammer genoeg wel elke vingerafdruk op; elk voordeel heb z’n nadeel zeg maar. Het logo op de cover is personaliseerbaar, want je kan de kleur ervan instellen via het Omen Command center. Daarmee kan je eveneens het kleurenpallet van het mechanische toetsenbord instellen – zelfs per toets als het moet – en de zes macrotoetsen instellen. Aan ‘pimp my gaming machien’-mogelijkheden geen gebrek. De onderkant bestaat zelfs deels uit een transparant driehoekje waardoor beperkt naar je hardware kan gluren.

Ook de aansluitingsmogelijkheden zijn overigens om U tegen te zeggen. De achterkant bied je een ethernetaansluiting, twee Thunderbolt-poorten, twee monitoruitgangen (mini-DisplayPort én HDMI) en een SuperSpeed USB (3.0). Aan de linkerkant vind je vervolgens nog een USB 3.0-poort en de microfoon-ingang en hoofdtelefoonuitgang in de vorm van 3.5mm-stekkeringangen. Je kan ook een optioneel slotje aan deze zijkant bevestigen, wanneer je de laptop op een openbare plaats wenst te gebruiken bijvoorbeeld. Aan de rechterkant hebben we tot slot nóg ene USB-poort en een geheugenkaartlezer.

Patserscherm

Het scherm is, maar dat wist je al, 17inch diagonaal en op alle vlakken een uitstekende monitor om op te gamen. De standaardresolutie klokt op 1080p af, 4K-beelden worden niet ondersteund, en de verversratio werd op 120Hz geijkt. Daarmee heeft de Omen X het allerbeste niet-4K-scherm aan boord dat ook voor het bekijken/bewerken van films prima werk levert.

Het mechanische toetsenbord geeft een prima respons, waardoor je als gamer perfect weet wanneer je een bepaalde toets hebt ingedrukt, maar lawaaierig is het eveneens. Langere typsessies zijn dus niet erg aangenaam en ook bij intense spelletjes zoals MOBA’s of MMORPG’s knettert het geluid in het rond alsof je in een vuurpeloton bent terechtgekomen.

Gewoon de max qua prestaties

Om af te sluiten moet ik de prestaties van dit beest nog even oplijsten, maar eigenlijk ligt alles echt voor de hand. Het laden van letterlijke alle competities in Football Manager 2018 ging vliegensvlug. Een PUBG-match inladen en op de allerhoogste instellingen speler leverde geen enkel probleem op en ook Total War: Rome II met duizenden strijdende manschappen kreeg het toestel niet klein.

 

Conclusie

Er is van alles aan te merken op het uiterlijk van de HP Omen X, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de fenomenale hardware die onder de motorkap verstopt zit. Jammer genoeg is de laptop té log om overal mee naartoe te sleuren. Voor thuisgebruik is hij uitermate geschikt (als gamingtoestel), maar waarom zou je dan niet gewoon een desktop kopen? 2.599 euro is bovendien niet weinig. Wil je absoluut een gaminglaptop, kies dan de gewone HP Omen (15 inch), die is een pak lichter en dus draagbaarder, maar behoudt wel de topprestaties.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor

1reactie

Waarom geen benchmarks?

Rating:0