HP Omen X 2S

"De hardware zelf is in dit model letterlijk de absolute crème de la crème der gaminghardware"

Twee schermen, één laptop. Klinkt het je bekend in oren? Mij ook niet, ik was al even verbaasd toen het PR-team dat HP in België vertegenwoordigt me de vraag stelde om de HP Omen X 2S onder de loep te nemen. Ik prijs me erg gelukkig dat ik affirmatief heb geantwoord, want er zijn weinig momenten in mijn acht jaar recensie-ervaring dat ik zo lyrisch heb geschreven. Ik verklap hiermee natuurlijk dat het toestel mij volledig heeft overtuigd, maar laat dat je niet tegenhouden verder te lezen, want het is niet enkel dat tweede scherm dat mijn eeuwige trouw heeft gewonnen.

Reeds bij het unboxen van de Omen X 2S had ik het gevoel dat HP luistert. Ik weet natuurlijk beter, de hoge pieten in Palo Alto, Californië, lezen mijn bescheiden reviews op 9lives niet, maar toch had ik even die indruk. Elke keer opnieuw ik een gaminglaptop in handen krijg, merk ik hoe pijnlijk het soms kan zijn – letterlijk dan – om daar langere tijd op te gamen. De vaak scherpere randen, metaal of plastic is van ondergeschikt belang, zorgen ervoor dat je polsen nooit heel comfortabel kunnen rusten, en wat vind ik in de doos van deze laptop?

Een zachte, rubberen polssteun die je tegen de laptop aanschuift om comfort te creëren. Ik weet natuurlijk waarom de ingenieurs deze keuze hebben gemaakt: om het tweede scherm boven het toetsenbord te implementeren, moest het toetsenbord zakken. Zo is er geen halve centimeter meer over om je polsen op te leggen, en dat euvel wordt op deze manier weggewerkt. Ik kan echter alleen maar aandringen om dit standaard bij een laptop te voorzien, ook bij modellen met meer vrije ruimte onder dat klavier, want ik heb nog nooit zo’n heerlijke, pijnloze gamingmarathons op een laptop ervaren.

Dat fantastische tweede scherm

De hardware bespreken doe ik straks, we schakelen nu over naar hét nieuws van de dag. De tweede monitor, die dus boven het toetsenbord steekt, is 6” groot, ondersteunt touch én toont 1080p-beelden. Hoewel HP deze tweede monitor promoot om social media te volgen, hun eigen Command Center te gebruiken of muziek aan te sturen, kan je er eigenlijk alles op tonen want je zelf wenst. Windows herkent het namelijk als echte tweede display, waarnaar je elke applicatie, groot of klein, kan verslepen om hem onder het echte scherm te tonen.

Tijdens mijn vele uren die ik spendeerde om het toestel te recenseren – en eerlijk gezegd ook om puur voor het genot erop te gamen – schakelde ik het schermpje in om terwijl Netflix te kijken, voetbal te volgen of tutorials op te zoeken. De touch-optie zelf is mijns inziens enkel nuttig om bijvoorbeeld in Spotify een volgend liedje op te zetten, maar echt browsen ermee deed ik niet. Opgelet, dat gaat hé, maar websites worden niet in hun mobiele versie getoond, waardoor dat vaak niet optimaal werkt. Ik veronderstel trouwens dat de RTX 2080 met Max-Q Design hierbij helpt, maar het schermpje reageert echt vlot, zonder enige hapering whatsoever.

Omdat het scherm toch een grote invloed heeft op het design van deze Omen X 2S, ga ik graag verder met de algemene look and feel van het toestel. Ik was eerlijk gezegd onmiddellijk overtuigd daarvan, op één uitzondering na. Door de integratie van het tweede scherm, moest HP zoals gezegd het toetsenbord lager positioneren, en daardoor vliegt het touchpad naar de rechterkant waar je in normale omstandigheden een numeriek klavier zou aantreffen. Ik geraak daar niet aan gewend. I know, een muis gebruik je sowieso rechtshandig, ook al ben ikzelf linkshandig, toch zou ik er nooit over nadenken om m’n muis aan de andere kant te positioneren. Een touchpad daarentegen heb ik nog nooit met rechts bediend, maar ik veronderstel – en hier maak ik een assumptie – dat rechtshandigen dit niet als een probleem beschouwen. Je moet er je echter van bewust zijn dat de volledige toetsenbordindeling en het daarbij horend touchpad atypisch is/zijn.

De lay-out van het klavier is anders, maar het tweede scherm maakt dat meer dan goed.

Dankzij het Omen Command Center kan je het kleurenpalet van dat toetsenbord, en van het Omen-logo op de achterkant van het scherm, naar je voorkeuren worden aangepast. Daarbij kan je bepaalde toetsen highlighten, coole effecten instellen of het eerder sober aanpakken. Welke look je ook verkiest, de toetsen zelf zullen je sowieso plezieren met hun prettige, rustige feedback waardoor ook ’s avonds laat hardcore game of – zoals ik – lange teksten schrijven zonder vrouw noch kind te wekken. De rubberen polssteun zorgt daarnaast voor voldoende comfort om zonder kwaaltjes zo’n langere sessies te overleven. In datzelfde Command Center, software die reeds geïnstalleerd staat wanneer je de laptop uit de doos haalt, kan je bovendien de temperatuur van je CPU en GPU raadplegen, de belasting ervan controleren, bepaald internetverkeer prioriteren en andere laptopspecifieke instellingen tweaken. Geen bloatware maar handyware dus.

Hardware om van te smullen

De hardware zelf is in dit model vrij letterlijk de absolute crème de la crème der gaminghardware. Een i9-processor, met acht cores en een 16MB cache zorgen voor de allerbeste prestaties. De basissnelheid ligt op 2,3 GHz, in Turbo Boost kan dat tot 4,8 GHz stijgen en dankzij multithreading kan de laptop met zestien cores rekenen om zo prestatieverlies volledig uit te sluiten. Ik kon World of Warcraft en Song of Horror (indie-game dat ik momenteel recenseer) tegelijk spelen, terwijl nog een afbeelding in Photoshop bewerken en uiteraard luisterde ik op de achtergrond nog wat YouTube via Google Chrome. 32GB RAM helpt uiteraard, maar deze laptop tot het uiterste drijven is echt geen makkelijke opdracht. Zoveel games tegelijk installeren is vervolgens een fluitje van een cent. Dit recensiemodel werd met een NVMe M.2 SSD van een volledige terabyte uitgerust, standaard krijg je daar de helft van wat uiteraard ook voldoende is om enkele kleppers simultaan te kunnen platgamen.

Op grafisch vlak verwent deze Omen X 2S je door een RTX 2080 Max-Q Design in de – overigens flinterdunne – laptop te proppen. Met 8GB GDDR6-geheugen en een kloksnelheid tot maximum 1.230 MHz vormt ook dit hardwareonderdeel geen obstakel voor de perfecte prestaties, al mag je nog steeds geen 100 % synchroon gedrag met de desktopvariant verwachten. Deze laptopversie verbruikt minder energie door de kloksnelheid ietsje in te perken, en kunnen ook de decibels van de fans in toom worden gehouden daar deze geen overuren moeten draaien. Zelfs op de maximaal mogelijke prestaties, te configureren via het Command Center, draaiden deze fans niet té luid, al zal je uiteraard altijd wat geblaas horen wanneer je games aan 144 Hz door het Full HD-scherm pompt. 4K is een optie die in dit recensiemodel niet werd geïmplementeerd, maar de vlotte verversratio zou ik toch altijd boven de afgelikte graphics verkiezen.

Ook connectief een toptoestel

Ondanks het dunne design van de laptop kan je er toch een RJ45-stekker inpluggen om van een bekabelde internetsnelheid te kunnen genieten. Daarvoor wordt een poort gebruik die je lichtjes openklapt, zodat ze net hoog genoeg wordt. Daarnaast krijg je een USB 3.1 Type C-poort, drie standaard USB-poorten (eveneens 3.1), een HDMI-poort, en tot slot een 3.5mm-ingang om een headset, box of microfoon op aan te sluiten.

Veel, zo niet alle reviews draaien rond een eindverdict. Een score gebaseerd op de kwaliteiten van een videogame of de performantie van hardware. Logisch, want enkel op die manier krijg je een soort rangschikking en weten jullie waaraan je je zuurverdiende spaarcenten mag spenderen. Bij laptops, en ik recenseer ze regelmatig, neem ik ook altijd de prijs-kwaliteitsratio in acht, maar mag ik alsjeblieft ditmaal een uitzondering maken? Ja, deze versie van de HP Omen X 2S kost omgerekend 2.700 euro, maar dat kan me echt niets schelen, want voor het eerst in lang heb ik met een laptop gegamed die echt AF is. Proficiat HP, you made my 2019, deze laptop verdient een platinabeker.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments