HP Omen Obelisk 875

Micro-ATX, maar geen kleine prestaties

vr 15/02/2019
Michael
0 reacties

Soms mag het wat kleiner. Een gaming-pc hoeft enerzijds niet altijd vele duizenden euro’s te kosten, anderzijds moet het smartphonestramien ‘hoe groter hoe beter’ geen navolging krijgen. Met de HP Omen Obelisk 875 gooit de gevestigde waarde het over een µATX-boeg. Micro-ATX betekent een kleiner moederbord, soms ook kleinere componenten en dus ook een case met beperkere afmetingen. Of dat mindere prestaties oplevert of de luchtstroom binnenin verpest? Lees gerust verder.

Ikzelf game al een tijdje met een Intel i5-9600K. Dat is een processor zonder hyperthreading, en dat merk ik wel. Kort uitgelegd zorgt HT ervoor dat de fysieke cores van een processor virtueel nog een worden gekloond, zodat je het dubbele aantal kernen verkrijgt waarmee je pc rekenopdrachten kan verwerken. In deze HP Omen Obelisk 875 trof ik namelijk een i7-8700 aan, net zoals mijn exemplaar dus een hexacore (zes fysieke kernen), maar mét hyperthreading, wat zich in betere resultaten vertaalt. Deze processor komt uit de op één na meest recente line-up van Intel en toch bereikt hij monsterprestaties, getuige ook onderstaande grafiek gebaseerd op de scores van beide CPU’s in Cinebench. 3.2 GHz per processorkern is uiteraard de crème de la crème, maar het ontbreken van de K-indicator achteraan de processornaam betekent wel dat overclocken geen mogelijkheid is. Op lange termijn zal je dus op prestaties moeten inboeten, maar voor de hobby-gamer is dit méér dan voldoende. Jammer genoeg voorziet HP geen toegewijde aftermarket-koeler, waardoor we het met de iconische, plastieken versie moeten doen. Dat heeft verregaande gevolgen, want tijdens de stresstest bleef mijn CPU rustig op 69 °C, terwijl zijn tegenhanger binnen deze Obelisk 875 tot 85 graden stijgt … Vanaf 100 °C beschermt de CPU zichzelf en gaat hij vanzelf minder sterk presteren, maar toch is 85 °C een stevig cijfer dat niet meteen het beste qua airflow laat vermoeden.

Een mooi uitgerust moederbord

Qua moederbord hanteert HP een creatie uit eigen huis, maar wel met voldoende mogelijkheden. De 84FD kan geen twee grafische kaarten huisvesten, maar een tweede M.2-SSD toevoegen kan dan weer zonder problemen. Qua connectiviteit biedt deze pc ook de pure basis aan, met als toetje een USB-C-poort. Daarnaast 5 USB 3.0-poorten, een audio-ingang en -uitgang + microfooningang en aan de voorkant nogmaals twee USB 3.0-aansluitingen en 3.5mm-jacks voor audio en microfoon. Eén van de factoren die mij doen twijfelen aan de logica van deze pc (en eigenlijk zijn er weinig noemenswaardige minpunten), is de keuze om het 16GB-rijke RAM-geheugen in de vorm van één latje te presenteren. Dat is toch net dat tikkeltje minder efficiënt dan 2x8GB, qua prijs verandert er amper iets, dus waarom dan deze keuze? Met 2.666MHz is het overigens een mooi geheugenpakketje, maar soit, het blijft raar. Je netwerk kan je trouwens op twee manieren bereiken: bekabeld, via de traditionele Realtek Gaming-adapter, of via de Wi-Fi-/Bluetooth-combo die eveneens aanwezig is.

Als GPU krijg je de bijna-topper van de vorige generatie NVIDIA-chips gepresenteerd. De GTX 1070 komt in de standaarduitvoering, niet de betere Ti-versie, maar dankzij de 8GB VRAM zal je zowel in virtual reality als op de gewone manier van fantastische presentaties in videogames kunnen genieten. Met 3x DisplayPort, 1x HDMI en 1x DVI kan je ook elk denkbaar beeldapparaat op de computer aansluiten. Qua prestaties vergeleek ik de resultaten (het aantal frames per seconde) met een GTX 1070Ti en hoewel er verschillen zijn, bewijzen de cijfers dat deze set-up je heel wat gameplezier kan opleveren, zelfs in hardware-verorberende games zoals Total War Rome II.

Voldoende opslag, maar die voeding …

Van plan om je hele Steam-catalogus onmiddellijk op je nieuwe pc te installeren? Moet kunnen op deze Obelisk, zolang je de minder vaak gespeelde games op de ‘gewone’ harde schijf plaatst. Je krijgt om te beginnen namelijk een NVMe M.2 SSD, zo’n plat schijfje dat qua snelheid geen concurrentie kent. 512GB van dat snelle geheugen geraakt ooit vol, en daarom krijg je er ook een ouderwetse, mechanische harde schijf van 1TB bij. Die draait aan 7.200 rotaties per minuut, wat ooit een luxe was. In vergelijking met de SSD blijft het peanuts, maar opslagruimte zal je niet snel te kort hebben. Dat de Obelisk fantastische ideeën en een steengoede afwerking met minpuntjes afwisselt, wordt daarentegen nogmaals bewezen. Ditmaal ben ik een tikkeltje teleurgesteld in de voeding, want die is niet modulair. De fabrikant heeft de overbodige kabels netjes weggewerkt, maar wie ooit van plan is de kast open te gooien, zal toch moeite hebben om de wirwar aan kabels in ere te herstellen. Bij een modulaire voeding kan je de ongebruikte kabels verwijderen, in dit geval niet.

De case openen gebeurt overigens op een speciale manier. Achteraan heb je een drukknop die enkele scharnieren loszet, zodat je het zijpaneel kan wegklikken. Geen schroevendraaier nodig dus, ook niet om de harde schijven los te maken of weer te bevestigen. Dat is een fantastische ommekeer, al moet je natuurlijk nog steeds richting die gereedschapskist om de GPU of SSD los te maken. Dat zal dankzij de kwaliteit ervan niet snel nodig zijn, maar je weet natuurlijk nooit.

 

Conclusie

De HP Omen Obelisk 875 kost in deze uitvoering zo’n 1.500 euro. De hardware volstaat om nog vele jaren van je favoriete videogames – ook op Ultra-settings – te genieten, waardoor het prijskaartje best meevalt. Ik moet erbij vermelden dat je mits wat eigen handigheid goedkoper af bent wanneer je de hardware zelf in elkaar puzzelt, maar dit is een mooie samenstelling voor een betaalbare prijs indien plug-and-play meer jouw stijl is. Daarom ook de zilveren beker.

 

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor