HP OMEN Mindframe

"De Mindframe wist mijn hart, net als mijn oren, probleemloos te veroveren"

di 22/01/2019
Lazlo
0 reacties

Het lijkt een vreemde periode om een headset te releasen die je helpt je hoofd koel te houden. En toch: Hewlett Packard komt aanzetten met de HP OMEN Mindframe-headset. De eerste gamingheadset met een ingebouwd koelsysteem die je oren lekker fris houdt tijdens urenlange speelsessies.

De OMEN Mindframe piekte mijn interesse alvast toen ik hem mocht testen tijdens gamescom 2018. Je komt niet iedere dag een headset tegen die actief je oren verkoeling biedt. Dat het toen een blakend hete dag in augustus was, heeft daar misschien iets mee te maken, maar ook de technologie in het hebbeding spreekt voor zich. HP experimenteert al langer met koeltechnologie in de oorschelpen van z’n gaming headsets. Met de Mindframe opteert de hardwarebouwer voor een magnetensysteem dat sterk gelijkt op de werking van airconditioningsystemen.

Mooi ding

Voor ik me uitspreek over de key feature van deze headset, zoom ik graag even in op de elementen die zowat iedere koptelefoon belangrijk maken. Eerst en vooral het design. De OMEN Mindframe heeft ronde oorschelpen, een stevige hoofdband die flexibel meebuigt, en RGB-lichtafwerking op de oorschelpen en aan de neerklapbare microfoon. Het ding is - wat had je verwacht - onmiskenbaar een gamingheadset, maar gelukkig zonder de opzichtige hoekjes en kantjes. Ik ben een grote fan van het design. De OMEN-desktops en laptops hebben niet altijd het hele less is more concept in de vingers, maar met deze headset denkt HP gelukkig wel in de juiste richting.

Als wolkjes

Qua gebruik en comfort zijn er ook niet veel opmerkingen uit te delen. Door de flexibele hoofdband zit het boeltje flexibel om je hoofd, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij met een plotse beweging van je hoofd zal schuiven. De zachte, met stof afgewerkte oorschelpen passen om je oren als wolkjes.

Het enige echte minpunt dat ik op gebruiksgemak kan bedenken, is dat je de oorschelpen niet kan inklikken of draaien. De Mindframe is dan ook niet het type headset dat je overal mee heen neemt. Kleine bedenking dus, zonder een al te grote impact op de werkelijke gebruikservaring. Daarnaast is het ding, wellicht door de koeltechnologie die in de oorschelpen zit, behoorlijk zwaar. Dat valt al gauw op, maar begint mij nooit echt te storen bij lange sessies.

Als audioapparaat is deze Mindframe zeker een capabele headset. Zowel lage als hoge tonen kan deze headset probleemloos aan, zonder bijvoorbeeld bij hoog volume schel te gaan klinken. De microfoon breekt geen potten, maar is zuiver en meer dan voldoende voor in-game communicatie via Discord of Skype.

Koeltechnologie: yay or nay?

De vraag is natuurlijk of de koeltechnologie de moeite waard is. Ik moet bekennen dat het voor mij wel even duurde voor ik echt het effect van het koelsysteem begon op te merken. De koeling is behoorlijk subtiel, zelfs op de sterkste van de drie koelstanden. Toch, wanneer je een vinger legt op het metalen stuk waar de koeling uitkomt aan je oren, voel je weldegelijk dat het toestel z’n werk doet. Toen ik de headset in een sterk verwarmde ruimte voor een lange gamesessie testte, was het effect van de Mindframe-koeling wel beter voelbaar. Komende zomer zal je dus wellicht het meeste geniet hebben van deze nieuwe headset. Deze wintermaanden is de koeltechnologie echter eerder overbodig. Tenzij je verwarming steeds op Saharah-stand staat, natuurlijk.

Toch nog wat minpuntjes

Ik heb nog een groot vraagteken bij de levensduur van de headset. Wanneer de Mindframe aan het koelen is, mag de binnenkant van de oorschelp dan wel heerlijk fris aanvoelen, de buitenkant wordt behoorlijk warm, zelfs al na een twintig tot dertig minuten gebruiken. Wat het effect hiervan kan zijn op lange termijn, valt af te wachten.

Ook de besturing van de headset-features mogen voor mijn part nog wat beter. Nu heb je enkel één (behoorlijk losjes draaiende) volumeknop aan de rand van de headset. De microfoon aan- of afzetten doe je door hem gewoonweg uit te klappen of terug omhoog te duwen. Alle andere controls, zoals het kiezen van de kleurenstand die de RGB-lampjes aanneemt (flikkeren op beats van de muziek FTW!), en belangrijker: de verschillende koelstanden, moet je allemaal vanuit het OMEN controleprogramma op je pc regelen. Voor de verlichting kan ik daar nog wel inkomen, maar de koelstanden mochten voor mijn part ook aan een oorschelp te selecteren zijn.

 

Conclusie

Al bij al is deze OMEN Mindframe een aangename verrassing. Heb je wel vaker het gevoel dat je oren oncomfortabel warm aanvoelen tijdens lange speelsessies, dan zou deze headset wel eens jouw redding kunnen zijn. Als hoofdtelefoon doet het apparaat wat het moet doen op een zeer degelijke manier. Qua comfort zit het toestel mooi en zachtjes rond je hoofd, en hij ziet er nog niet lelijk uit ook niet. Er mochten nog wat meer besturingen aan de oorschelpen zelf zitten, als je het mij vraagt, en de buitenkant van de headset wordt al snel behoorlijk warm. Desondanks wist de Mindframe mijn hart, net als mijn oren, probleemloos te veroveren.

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor