HP Omen 15

"Strak design versus pijnlijke pols"

HP stuurde me onlangs een Omen 15-gaminglaptop op, met een opmerkelijke combinatie tussen een hedendaagse generatie processor en een ondertussen ietwat voorbijgestreefde grafische kaart. Dat terzijde is de Omen-reeks sinds lang een vaste waarde op de markt en aangezien dit een budgetmodel betreft, misschien wel de ideale cadeau om voor jezelf te kopen nu de eindejaarsperiode dichterbij sluipt. Of je voor een beperkter bedrag alsnog fantastische prestaties in huis haalt? Lees gerust verder.

Bij gamerecensies val ik geregeld met de deur in huis, maar bij laptops volg ik normaal een vast stramien wat schrijfvolgorde betreft. Sta me hier even toe een uitzondering te maken, want terwijl ik deze recensie schrijf met het gerecenseerde onderwerp op m’n schoot, heb ik echt bang dat mijn beenhaar in brand zal vliegen. Tijdens het benchmarken van de CPU merkte ik al zeer actieve fans op, maar ik vertrouw natuurlijk meer op cijfers dan op indrukken. De maximale temperatuur van één van de zes processorkernen naderde met 99 °C verdacht dichtbij de rampzalige grens van 100 graden, en die hoge temperaturen verdwenen echt niet als sneeuw voor de zon. Tijdens het gamen, zelfs bij het bekijken van een video met VLC Media Player, piekte het toestel angstaanjagend dichtbij de … 100 graden. Dat is not done, want dat betekent uiteraard dat er intern wat scheelt.

CPU en RAM

De hardware op zich dan … Zoals ik zei gaat HP all-in wat processorkracht betreft, want met de negende generatie i7-processor, meer bepaald de 9750H, krijg je zes fysieke en dankzij multithreading twaalf effectieve kernen ter beschikking en daar kan je heel wat gelijktijdig werk mee verrichten zonder dat je prestaties daaronder lijden. De basissnelheid van 2.6GHz ligt ook hoog genoeg om met geen enkele hedendaagse games problemen te ondervinden en ondanks mijn onheilspellende introductie-alinea, merkte ik in-game geen haperingen op. De torenhoge temperaturen lijken dus vooral qua comfort en geluidsoverlast een impact te vertonen.

Het RAM-geheugen werd zo gekozen dat de maximaal ondersteunde snelheid – door de processor opgelegd – wordt bereikt. De twee latjes RAM, 8GB elk, draaien aan 1.333MHz en samen vormt dat netjes 2.666MHz natuurlijk. Aangezien er slechts twee RAM-sleuven zijn, kan je enkel door beide exemplaren door zelf aangekochte 16GB-latjes te vervangen, een verdubbeling van je werkgeheugen verkrijgen. Dat is ook gesupporteerd, maar een korte zoektocht vertelt me toch dat je hier al gauw 180 euro voor zal neertellen.

GPU en algemene connectiviteit

De grafische kaart dan. Ik omschreef de GTX 1060 Ti reeds als ietwat voorbijgestreefd, en met een GTX 2060 als zeer betaalbare opvolger is dat geen overdreven statement. 6GB GDDR6 SDRAM maakt natuurlijk veel goed en dat merk je ook op de grafiek die je hieronder kan terugvinden. Bij Overwatch scoort deze GPU gigantisch slecht, maar bij PUBG en Total War: Rome II houdt hij verrassend stand tegen de RTX 2060.

Als deel van de betaalbaarheid boet je in op opslagruimte. Vaak worden gaminglaptops van een oerdegelijke, nostalgische harde schijf voorzien, om voldoende opslaggeheugen voor al je games te creëren, maar in dit geval blijft de pret tot een SSD beperkt. Gelukkig werd er voor een exemplaar van 512GB gekozen, waarvan je 475GB ter beschikking krijgt gesteld. Deze is standaard niet onderverdeeld in twee partities, maar mits wat opzoekwerk krijgt zelfs de grootste leek dat probleem opgelost. Zo voorkom je namelijk dat je al je games moet herinstalleren indien je ooit tegen een Windows-gerelateerd probleem zou oplopen.

Qua connectiviteit voldoet HP aan de standaardverwachtingen: 3 USB-poorten, een HDMI- en MiniDisplayPort-uitgang om één óf twee externe displays aan te sluiten, een USB-C-poort om je smartphone op te laden, een SD-kaartlezer én een luidsprekeruitgang. Wat er in dat rijtje ontbreekt? Wie een 3.5mm-microfoon wenst te gebruiken, zal van een kale reis wederkeren. Tot slot voorziet HP een ethernetconnectie, die echt maar net in het bezel past. Je moet zelfs een klepje naar beneden duwen, anders past de RJ45-stekker er niet in. Slim opgelost om de rand toch zo dun mogelijk te houden, dat moet ik de hardware-ingenieurs zeker meegeven.

Strak design versus pijnlijke pols

Die verdienen nog een tweede pluim voor het strakke uiterlijk waarvoor de Omen-reeks onder meer gekend staat. Ik bleef de schermscharnieren een beetje raar vinden, maar zo wordt er wel ruimte voor de koeling gecreëerd, die in dit specifieke geval dus effectief overuren moet draaien om de boel – in de mate van het mogelijke – onder controle te houden. Wat jijzelf kan controleren, is de achtergrondverlichting van het toetsenbord. Via het OMEN Command Center kan je vier ‘blokken’ anders inkleuren om zo zelf het gewenste kleurenpallet te verkrijgen.

Indien je zonder apart toetsenbord speelt, en je polsen dus op de laptop wil laten rusten, zal je merken dat het comfort niet fantastisch is. Enerzijds is dat goed nieuws, HP heeft stevige materialen gebruikt om de laptop vorm te geven, maar anderzijds begint het na verloop van tijd zelfs ietwat pijnlijk aan te voelen door de ‘scherpe’ randen die zich in je polsen beginnen priemen. Daardoor zijn ellenlange gamingsessies op dit toestel vrijwel onmogelijk, maar dat had ik al besloten nadat ik mijn beenhaar voelde sudderen.

Deze HP Omen 15 is eigenlijk een halfgericht schot in de roos. Qua hardwareprestaties verbaast hij eigenlijk, zeker voor een toestel dat zo'n 1.300 kost, maar de algemene look and feel stelt teleur. Op zoek naar een budgetvriendelijke gaminglaptop zonder torenhoge verwachtingen wat afwerking betreft? Dan is dit wel spek voor jouw bek, anders zoek je best nog even verder.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments