Gigabyte AERO 15 XB-laptop

Nu het academiejaar voor de deur staat, gaan veel studenten op zoek naar een laptop die een goeie leskameraad is om onder andere vlot en makkelijk notities te maken. Maar uiteraard willen wij gamers geen simpele goedkope laptop, maar eentje die ook in staat is om de laatste games op een vlotte manier te spelen (buiten de lesuren natuurlijk…). Gigabyte lijkt voor deze combinatie een mooie optie te hebben met de AERO 15 XB-laptop. Ik mocht een exemplaar aan de tand voelen en mijn ervaringen lees je in deze review.

Laat mij meteen duidelijk stellen dat de Gigabyte AERO 15 XB geen goedkope laptop is. Dan kan eigenlijk ook niet anders wanneer een van je eisen is dat hij vlot de recentste games moet kunnen draaien. Het model dat ik mocht testen is de AERO 15 XB die op dit moment €2.199 kost. 

Behuizing

Laat mij beginnen met het uiterlijk van de laptop. Want eerlijk is eerlijk: hoe straf de specificaties ook mogen zijn, en dat zijn ze ook, het is ook belangrijk dat je niet verlegen moet zijn wanneer je jouw beest bovenhaalt in een volle aula. En nee, je hoeft hier niets dubbelzinnigs bij te denken. De behuizing is gemaakt van aluminium en dat vertaalt zich meteen in een erg laag gewicht.

Met zijn 2kg is deze laptop dus niet erg licht, maar ook voelt hij ook erg robuust en stevig aan. Je merkt dat hij perfect in staat zal zijn om dagelijks heen en weer te pendelen, zonder dat je schrik hoeft te hebben dat er deuken in je laptop komen te zitten. Het design zelf vind ik ontzettend strak, zonder dat hij zijn stoere kant verliest. Een leuk detail is dat aan de achterkant, tussen de luchtuitlaten, een klein AERO-logo zit dat verlicht wordt met twee kleine leds. Subtiel, maar ik kon het alvast waarderen.

Toetsenbord

Over verlichting gesproken: het spreekt voor zich dat ook de nodige RGB-lampjes aanwezig zijn. En die zijn te vinden onder het toetsenbord. Een fijn detail is dat je de kleuren en patronen hiervan kan aanpassen in een voorgeïnstalleerde app. Ben je geen fan van dit kleurenfestijn? Dan kan je ook kiezen voor een vaste kleur, bijvoorbeeld wit, zonder dat je een epileptische aanval krijgt van de kleurwisselingen. Je kunt zelfs zover gaan dat elke toets een ander kleurtje krijgt, maar dat is een persoonlijke smaak.

Belangrijker is natuurlijk hoe het toetsenbord typt. En ook hier kan ik heel erg positief over zijn. De travel, of hoe diep je de toetsen kan indrukken, is erg aangenaam en door de stevige behuizing buigt het oppervlak ook niet door wanneer je net iets steviger op de ZQSD-toetsen duwt tijdens een potje Call of Duty. Daarnaast ondersteunt het toetsenbord tot 80 simultane toetsindrukken dankzij de anti-ghosting. En als kers op de taart heb je ook een volledig numeriek klavier bij de hand. Het touchpad voelt ook prettig aan en huisvest links bovenaan ook een vingerafdrukscanner waarmee je jouw laptop kan ontgrendelen als je dat wil.

Scherm

De AERO 15 XB beschikt over een Full HD anti-glare IPS-paneel met een verversingssnelheid van 144Hz. Dit heeft als resultaat dat de video’s of games die je op je scherm tovert enorm vloeiend weergegeven worden, zonder enige vorm van lag of schokken. Daarnaast zijn de kleuren die het scherm produceert van een erg hoog niveau. Dit komt onder andere omdat het scherm vanuit de fabriek werd gekalibreerd door middel van de X-Rite Pantone techniek. Hierdoor ben je bijna 100% zeker dat de kleuren die je ziet in je foto-, illustratie- of videobewerkingsprogramma, correct zijn.

Dankzij de kleine bezels, de randen rondom je scherm, van slechts 3mm aan de zijkanten en bovenkant krijgt de laptop ook een bijna futuristisch uiterlijk. Jammer genoeg wil dit wel zeggen dat er boven het scherm geen plaats is voor de webcam. Deze werd, naar mijn mening, op een erg onhandige plaats gezet: boven het toetsenbord, onderaan het scherm. Dit geeft als resultaat dat je altijd een soort kikvors/neusholte perspectief hebt wanneer je aan het videobellen bent. Daarom had ik veel liever de bezels iets groter gezien waardoor er plaats was voor de webcam bovenaan het scherm.

Aansluitingen

Doordat de behuizing vrij ruim is, ongeveer 2cm hoog, passen er ook lekker veel aansluitingen op. Je hebt de beschikking over 4 USB 3.1 poorten waarvan eentje van het type USB-C met Thunderbold ondersteuning. Deze poort kan niet alleen overweg met data, maar hier kan je ook een extern scherm mee aansluiten. Dit kan je ook via de HDMI 2.0-poort die aan de andere kant zit. Verder heb je een volwaardige Ethernet-poort met snelheden tot 1Gbps, altijd handig bij het online gamen, een SD-kaartlezer en een audiojack. Wat betreft draadloze verbindingen kan de AERO 15 XB overweg met Bluetooth 5.0 en het snelle WiFi 6 (802.11AX) met snelheden tot 2.4Gbps.

Wat betreft de accu heeft Gigabyte allesbehalve bespaard, want je krijgt maar liefst 94Wh ter beschikking. Dit resulteert in een maximale batterijduur van meer dan 8 uur. Alles hangt natuurlijk af van wat je doet tijdens een batterijlading. Maar ik kon makkelijk een uur of 6 Netflix kijken zonder dat ik de laptop aan de stroom moest hangen. De helderheid had ik wel op ongeveer 50% staan, maar dit is toch vrij lang. Wanneer ik aan het gamen sloeg, moest ik wel vrij snel, na een uurtje ongeveer, de laadkabel aansluiten. Maar dat is niet meer dan logisch gezien de rekenkracht die in deze laptop zit.

Hardware

En dan zijn we aangekomen bij dat waarmee deze laptop zo verschilt ten opzichte van de standaard huis-, tuin- en keukentoestellen. In de eerste plaats beschikt de Gigabyte AERO 15 over de 10e generatie Intel processor, genaamd Ice Lake. Meer specifiek is het de i7-10750H met een variabele kloksnelheid van 2.6GHz tot 5.0GHz die deze laptop tot leven brengt.

Om al dat grafisch geweld aan te sturen zit er een NVIDIA GeForce RTX 2070 Super Max-Q in deze laptop met 8GB aan GDDR6-geheugen. Verre van slecht als je het mij vraagt! Daarnaast heb je nog een 512GB M.2 SSD harde schijf onder de motorkap, die je trouwens nog kan uitbreiden via een extra slot. 16GB aan DDR4-werkgeheugen is ook nog aanwezig. Dit kan je naar wens uitbreiden tot maximaal 64GB als je dat zou wensen.

Azure AI

Een van de zaken waarmee Gigabyte uitpakt is de Microsoft Azure AI. Deze artificiële intelligentie software zorgt ervoor dat op elk moment de juiste koeling en wattages worden toegepast om ervoor te zorgen dat je de meest optimale gebruikservaring voorgeschoteld krijgt.

Bovendien is dit ‘s werelds eerste laptop die gebruik maakt van dit platform. Het klinkt allemaal als mooie marketingpraat, maar uit mijn ervaring lijkt dit ook te werken. Je kunt manueel profielen aanzetten om bijvoorbeeld de snelheid van de fans te regelen. Maar ik merkte wanneer ik alles op Auto zette, het geluidsniveau een pak lager kwam te liggen. Ook heeft deze software impact op de prestaties van games en programma’s door de wattages van de CPU en GPU aan te passen op basis van welk programma je draait. 

Naast deze software is er ook het Windforce Infinity koelsysteem dat ervoor zorgt dat je laptop best koel blijft bij hoge belasting. Dit dankzij de twee fans met elk 71 bladen en 5 heat pipes waarover deze laptop beschikt. Klinkt op papier indrukwekkend, maar ook in de praktijk werkt dit ontzettend goed en effectief. De bovenkant van de laptop, waar mijn handpalmen rusten, werd zo nooit enorm warm.

Gaming monster

En wat doet al deze hardware met de games die we erop willen spelen? Wel, laat mij duidelijk zijn dat ik aardig onder de indruk was van de prestaties. Ik had natuurlijk hoge verwachtingen gezien de configuratie, maar de laptop had bijvoorbeeld geen enkel probleem met de meest recente grafische kraker: Flight Simulator.

De game draaide voor het overgrote deel van de tijd vlotjes op de Ultra-settings. Zo haalde ik boven Antwerpen en Brussel zonder problemen de 60fps. Alleen wanneer ik boven drukbevolkte gebieden vloog, zag je de laptop in de problemen komen en ging de framerate steil naar beneden naar een minimum van 20 fps. Maar andere games zoals The Witcher 3 en Rise of The Tomb Raider draaiden allemaal als een zonnetje op de hoogste settings. Bij deze laatsten schommelden de framerates telkens tussen de 85 fps en 100 fps. 

Bovendien is deze laptop VR ready, waardoor je hier zonder enig probleem een VR-bril kan aansluiten. Dit heb ik niet kunnen testen omdat ik jammer genoeg geen VR-bril heb voor pc. Maar als ik zie hoe vlot de standaard games draaien op Ultra-settings, mag dit ook voor VR geen probleem zijn! Tot slot is deze laptop ook uiterst geschikt voor de creatievelingen onder ons. Want ook video’s editen of grafische tekenprogramma’s draaien is iets waarvoor deze laptop zijn spreekwoordelijke hand niet omdraait.

Conclusie

Van ons krijgt deze laptop een gouden beker! De Gigabyte XB 15 is zonder enige twijfel een beest van een laptop. Hij ziet er niet alleen ontzettend strak en stoer uit, maar hij is bovendien ook in staat om recente games als Flight Simulator en Doom Eternal op de hoogste settings te draaien, zonder dat de framerate hier noemenswaardig van afziet. Het scherm heeft prima kijkhoeken en kleurweergave doordat er gebruik gemaakt werd van een hoogwaardig IPS-paneel. En doordat er gekozen werd voor een aluminium behuizing, is hij ook een prima pendellaptop om mee te nemen naar school of werk. Ik kan dus niet anders dan deze laptop aanraden als je op zoek ben naar een laptop waarop je naast de basiszaken zoals tekstverwerking en video’s kijken ook op video’s en foto’s op kan bewerken én gamen. Het enige wat ik niet snap is de plaatsing van de webcam...

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments