Getest: het Back Button Attachment-accessoire voor de PS4-controller

"Qua gebruiksgemak verdient de Back Button Attachment een gouden beker"

do 27/02/2020
Joeri
1 reacties

Microsoft kwam enkele jaren geleden met een nieuwe controller op de proppen waarbij een aantal knoppen werden toegevoegd. Zover heeft Sony het met hun PlayStation 4-controller nog niet laten komen. Sinds kort ligt er echter een accessoire in de winkelrekken waarbij je twee extra toetsen aan de DualShock 4-controller toevoegt. Of je daardoor beter gaat presteren? Ik alvast niet.

In vergelijking met vroeger is de PlayStation-controller geëvolueerd tot een erg goede controller, al blijft de Xbox-controller bij velen de voorkeur wegdragen. Onder andere de grootte speelt in het voordeel van de concurrentie. Ondanks de evolutie kan het blijkbaar altijd nog wat beter, aangezien je sinds kort een accessoire kunt monteren op je controller om van twee extra knoppen gebruik te kunnen maken. De geruchten deden al de ronde dat de DualShock 5-controller onderaan extra knoppen zou hebben en dit zou een eerste stap zijn om de PlayStation-gebruikers gewend te maken aan dat extraatje. Geen nieuwe, te dure Pro-controller dus, maar een opzetstukje van om en bij de dertig euro.

Toewijzen

De montage van het accessoire is erg eenvoudig. Je klikt de 3.5mm-pin in je controller en kunt direct starten. Daarbij ben je de koptelefoonaansluiting niet kwijt, want onderaan het nieuwe stukje hardware vind je een nieuwe aansluiting voor je bedrade headset. Er zijn drie vooringestelde profielen beschikbaar, maar met enkele simpele klikken kan je elk profiel naar wens aanpassen. In totaal kan je zestien verschillende functies aan elke knop toewijzen, waaronder de L1-knop of het cirkeltje, vierkante of de R3-toets. Ik testte voornamelijk bij Tom Clancy’s The Division 2. De rechtertoets wees ik toe aan de herlaadknop, terwijl ik de linkertoets instelde om te sprinten, L3 dus. Daarbij mag gezegd worden dat dat nieuwe toestel perfect werkt, maar ik had er toch een probleem mee.

Ik heb namelijk de gewoonte om mijn controller erg stevig vast te nemen. Door de toevoeging van de Back Button Attachment was dit niet meer mogelijk, omdat je dan ongewenst de knoppen van het apparaatje indrukt. Ligt de controller echter losjes in je handpalmen, dan zal je hierbij weinig problemen ondervinden. Na zo’n uur spelen voelde ik al de eerste krampen, aangezien ik de controller vasthield op een manier die ik niet gewoon ben. Het kan een kwestie van wennen zijn, maar erg overtuigd ben ik op dit moment nog niet.

Eenvoudig in gebruik

Dat het een voordeel kan zijn in competitieve games, daar ben ik wel van overtuigd. Voornamelijk in online first-person shooters kan deze toevoeging het verschil betekenen tussen leven en dood. Zo moet je bijvoorbeeld regelmatig springen, waarbij je je duim van de pook dient te halen. Door die springknop aan een van de back buttons toe te voegen, ben je van dat probleem verlost. En mocht je, ondanks dat die Back Button Attachment geïnstalleerd is, toch nog in je oude gewoonte hervallen en de ‘oude’ knoppen indrukken, dat werkt uiteraard ook. Het is niet dat de functie van de ingestelde knoppen enkel nog via het accessoire te gebruiken is.

Qua gebruiksgemak mag de Back Button Attachment met een gouden beker naar huis. Je hoeft geen ingewikkelde menu’s te doorploeteren of je PlayStation, maar kan alles via het toestelletje zelf aanpassen. Een druk op het kleine aanraakscherm toont in welk van de drie profielen je zit en welke knoppen er toegewezen zitten, terwijl je dat schermpje enkele seconden indrukt om de toegewezen knoppen te veranderen. Belachelijk eenvoudig dus. Nu enkel nog wennen aan die twee extra knoppen, zonder dat ik er verkrampt bijzit.

Conclusie: Hoewel ik momenteel nog niet overdonderd ben door het nieuwe accessoire, kan ik er wel het nut van inzien. Het voegt toe waar veel gamers naar vroegen, al zitten de extra knoppen wel op een plek waar velen een deel van hun vingers laten rusten. Uiteraard is het een veel aanschafvriendelijkere variant dan een Pro Controller van meer dan honderd euro. Voor de Back Button Attachment ben je slechts dertig euro kwijt.

 

Releasedatum
01/01/1995
Beschikbaar voor