"Deze heeft me overtuigd om eindelijk de overstap te maken naar een projector"

Gamen op de Optoma GT1080Darbee

do 05/09/2019
Randy
0 reacties

4K. HDR. OLED. Input lag. Allemaal zaken waar we dezer dagen al dan niet op letten bij het zoeken naar een nieuwe televisie om onze games op te spelen. Logisch ook, want we willen dat ze profiteren van haarscherpe beeldkwaliteit en dat hun kleuren van het scherm spatten. Alleen… die grootte, he. Een bioscoopervaring is het toch net niet. En dan kom je al snel uit bij betaalbaardere alternatieven als een projector. Eéntje zoals de Optoma GT1080Darbee bijvoorbeeld, die speciaal ontworpen is voor “de gamer”. Of het wat is, zo gamen op een “scherm” van 100 inch? Wel, eigenlijk wel ja!

Op kantoor passeerde het onderwerp af en toe al eens de revue aan de koffiemachine: gamen op televisie of projector? Nieuwe woonst, nieuwe kamers en dus nieuwe mogelijkheden. Op zolder lonkte die ene grote kale witte muur. Enkele zitzakken, minikoelkast dabei, PlayStation 4,… Het klonk allemaal best goed in m’n hersenpan en dus contacteerde ik Optoma met de vraag of hun GT1080Darbee kon getest worden.

Visuele powerhouses als een God of War spelen op je hele muur is een ervaring om 'u' tegen te zeggen.

Plus

Short-throw projector

Het is een gerief, zo’n short-throw projector. Op een meter afstand biedt de GT1080Darbee je al een beeldgrootte van 100 inch, op een grotere afstand mag je je zelfs aan 300 inch verwachten. Kan al tellen als bioscoopervaring. Bovendien is de levensduur van de lamp meer dan behoorlijk. In theorie kan die meer dan 8000 uur mee. Als je elke dag een tweetal uur zou gamen, dan klok je af op net geen 11 jaar vooraleer je de lamp zou moeten vervangen. Maar laat ons eerlijk zijn, tegen dan zijn we al enkele projectorgeneraties verder en is het misschien meteen beter om over te stappen naar een nieuw gamingmodel van Optoma.

De Optoma GT1080Darbee heeft mij persoonlijk overtuigd om de overstap te maken naar een projector.

Veel waar voor je geld

Ja, 880 euro is veel geld. Maar neen, het is allesbehalve veel geld voor wat je in dit geval in de plaats krijgt. Als consument die dolgraag op een projector wil gamen zijn er eigenlijk geen volwaardige alternatieven binnen dit prijsgamma. Full HD (1080p, dus), een heel lage input lag van 16ms, een helderheid van 3.000 ANSI Lumens en een contrast ratio van 28.000:1. Dat wil zeggen dat je games speelt met nagenoeg perfecte controle en dat je out-of-the-box meteen een bijzonder prettige visuele kwaliteit voorgeschoteld krijgt, die je nog wat verder kan optimaliseren door bijvoorbeeld specifieke verf over je muur te schilderen of een reflecterend projectorscherm te installeren.

De GT1080Darbee is esthetisch misschien niet de aantrekkelijkste, maar het is wel de natte droom voor gamers die een bioscoopervaring willen thuis.

DarbeeVision

Komt daar nog bij dat de ingebouwde DarbeeVision best baanbrekend te noemen is. De mode/instelling zorgt er voor dat de beeldkwaliteit naar een hoger niveau wordt getild. Concreet wil dit zeggen dat je kan profiteren van een scherper beeld, vollere kleuren, een dieper zwart en dat allemaal zonder artefacten. Ik sta altijd vrij sceptisch ten opzichte van post-processing software die een sharpness-filter over het beeld gooien, maar dit gaat gewoon veel verder en is een game changer. De kleine details op de bijl van Kratos in God of War zijn haarscherp en ook blutsen en krassen op je bolide in DRIVECLUB zijn perfect waarneembaar.

Vrij stille projector

Toen ik me verdiepte in de wondere wereld van de projectoren, kwam één pijnpunt meer dan eens boven water drijven: het aantal decibels dat zo’n beamer produceert. Met z’n 26dB is de GT1080Darbee wel te horen, natuurlijk, maar al bij al valt het goed mee. In ieder geval minder dan een PlayStation 4.

Je ChromeCast aansluiten, alsook combinaties van consoles en pc's, is een bijzonder gebruiksvriendelijke ervaring met deze projector.

Compleet pakket aan aansluitingen

Nog zoiets waar ik over te spreken ben, is het feit dat de projector twee HDMI-ingangen heeft voorzien. Op die manier kon ik m’n PlayStation 4 en m’n pc aansluiten en dat is ook mooi meegenomen om on-the-fly te switchen tussen bepaalde games of activiteiten. Daarnaast ook twee USB-ingangen (ChromeCast anyone?) en misschien nog wel het belangrijkst: een audio-uitgang om een stevige surround op aan te sluiten. Want het geluid van de projector zelf…

DarbeeVision is ongetwijfeld de grote reden waarom je als gamer met een "beperkt" budget de GT1080Darbee moet overwegen.

Min(der)

Audiokwaliteit

…is niet meteen om over naar huis te schrijven. Zit je daar met een muur waar je games vanaf spatten, dan is het contrast vrij groot als je de speaker gebruikt die ingebouwd is in het apparaat. Ook de aanpasbare geluidsniveaus liggen wat te ver uit mekaar. Zacht is niet echt zacht en bij het verhogen van het volume neem je meteen al risico’s bij je buren. Luide en niet-kwalitatieve sounds en muziek van je films en games, die wil je ook je buurman besparen. Een goeie speaker of surround sound-systeem doet wonderen.

Geen zoom

Bij het opstellen van de GT1080Darbee is het even zoeken naar de juiste positie. Het scherpstellen, dat is een koud kunstje. De juiste angle vinden ook. Maar naargelang je voorkeur van beeldgrootte is het wel de bedoeling dat je de projector fysiek op een bepaalde afstand van je muur of projectorscherm plaatst. Een zoomfunctie had hier wel handig van pas kunnen komen.

Het brullende geluid van je bolide in DRIVECLUB klinkt zoveel malen indrukwekkender wanneer je een stevige speaker set aansluit op de GT1080Darbee.

Ervaring bij daglicht blijft minder

Ja, de 3000 Lumens zorgen er onder andere voor dat je bij daglicht toch nog iets ziet van je games, maar ik hoef er geen doekjes om te winden: een optimale ervaring krijg je pas wanneer je de kamer verduistert of als je ’s avonds speelt. Dat gezegd zijnde, diezelfde 3000 Lumens leveren je in het donker ook wel een fantastische beeldkwaliteit op. Afwegen dus, maar mijn besluit staat vast.

CONCLUSIE

Het testmodel is inmiddels weer bij de fabrikant, maar heel binnenkort staat de Optoma GT1080Darbee ook bij mij thuis te pronken. De pro’s wegen zwaarder door dan de cons. Zo’n bioscoopervaring thuis is gewoon genieten en ik kan al niet wachten om een game- en filmavond te organiseren voor vrienden. In’t kort: geweldige beeldkwaliteit, short-throw projector, makkelijk te installeren en die verdomd goeie DarbeeVision maken van de GT1080Darbee dé projector voor elke gamer met een beperkt budget.

 

Releasedatum
TBA
Beschikbaar voor